Αντιδράσεις από την αφίσα προγραφή στο γήπεδο της ΑΕΚ
Η ΠΑΕ ΑΕΚ δημιούργησε ειδικό χώρο στο Μουσείο Ιστορίας της ομάδας αφιερωμένο σε «όσους πολέμησαν» την προσπάθεια ανέγερσης του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παρά την κατακραυγή των τελευταίων ημερών, παραμένει αναρτημένη ως έκθεμα αφίσα που στοχοποιεί ονομαστικά και με τις φωτογραφίες τους τον πρώην δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο, δύο πρώην υπουργούς της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, και τον τότε δημοτικό σύμβουλο, γιατρό Θανάση Μάλλιο.
Ο τίτλος της αφίσας-«επικήρυξης» είναι «Αυτοί ήθελαν να σκοτώσουν τα όνειρά μας».
Εντονη ήταν η αντίδραση της Νέας Αριστεράς, η οποία μιλά ανοιχτά για «υποκίνηση σε πράξεις βίας εναντίον των συγκεκριμένων προσώπων και των οικογενειών τους» και καλεί τη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση να παρέμβουν γιατί μεταξύ άλλων παραβιάζεται ο αθλητικός νόμος. Οπως αναφέρει, «πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια που καμία σχέση δεν έχει με το φίλαθλο, αλληλέγγυο και ειρηνικό πνεύμα μιας ιστορικής ομάδας που συμπληρώνει φέτος ενός αιώνα περήφανη αγωνιστική δράση. Καλούμε τους υπεύθυνους του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ για την άμεση αφαίρεση της ντροπιαστικής για την ιστορία της ομάδας φωτογραφίας. Επίσης καλούμε τη Δικαιοσύνη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθώς αυτή παραβιάζει τον αθλητικό νόμο. Αναμένουμε επίσης από όλα τα κόμματα να εκφράσουν την καταδίκη τους».
Πριν από λίγες μέρες ο πρώην δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσαν εξώδικο, ζητώντας να αφαιρεθεί η προσβλητική αφίσα. Η απάντηση ήρθε μέσω διαρροών σε φιλικά μέσα της ΑΕΚ: «Οι φωνές δεν θα αλλάξουν τα γεγονότα, ούτε θα κρύψουν την αλήθεια. Είναι εκείνοι που δεν σκέφτηκαν έναν ολόκληρο λαό που για χρόνια αγωνιούσε. Χωρίς καμία ευαισθησία έπαιζαν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια. […] Ο σύλλογος θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην ξεχαστεί τίποτα, από αναφορές στο μουσείο μέχρι και φέιγ βολάν σε ολόκληρη την κιτρινόμαυρη πόλη» (aek365.org/). Τα ίδια και στην ιστοσελίδα enwsi.gr στις 23/4 σε άρθρο με τίτλο: «Η ΑΕΚ, εφιάλτης για Σκουρλέτη και Βασιλόπουλο – Φέιγ βολάν σε κάθε ματς για να μαθαίνει ο κόσμος όσα έκαναν».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η ίδια η ΑΕΚ στα εγκαίνια του γηπέδου έστειλε γραπτώς ευχαριστήριο μήνυμα -χωρίς καμία ειρωνεία – στον Π. Σκουρλέτη για τη συνεισφορά του στην ανέγερση του γηπέδου. Οσο για τον Α. Βασιλόπουλο, πριν από 1,5 χρόνο, σε συνέντευξη Τύπου εν όψει των εγκαινίων, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε πει: «Εμείς στις προηγούμενες εκλογές στηρίξαμε τον Γιάννη Βούρο. Από εκεί και πέρα, ακόμα και ο Βασιλόπουλος το μετάνιωσε, κατάλαβε και αυτός το λάθος του. Οι αδύνατοι εκδικούνται, οι δυνατοί συγχωρούν. Τελείωσε, τα ξεχνάμε. Εγινε το γήπεδό μας, τέλος» («Οι αδύναμοι εκδικούνται, οι δυνατοί συγχωρούν», aek365, 18/10/2022).
Τι άλλαξε άραγε από τότε για να φτάσουμε στις προγραφές για ένα έργο που κατασκευάστηκε και με κρατικό χρήμα σε δημόσια έκταση; Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης, o οποίος βρίσκεται στην αφίσα, χρημάτισε υπουργός μόλις… 6 μήνες. Οσο για τον τέταρτο, πρώην δημοτικό σύμβουλο, αυτός είχε ήδη παραιτηθεί όταν εμφανίστηκε το σχέδιο του γηπέδου το 2013. Για την Ιστορία, θυμίζουμε πως η προσφυγή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας στο ΣτΕ επί δημαρχίας Βασιλόπουλου είχε γίνει ενάντια στην παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης για την οικοδόμηση του γηπέδου και όχι για να μη γίνει βέβαια το γήπεδο, ωστόσο βαφτίστηκε εχθρική ενέργεια.
Ο καταξιωμένος ιστορικός (και ΑΕΚτζής) Μενέλαος Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.»: «Είναι ανεπίτρεπτο σε δημόσιο χώρο να στοχοποιούνται πρόσωπα. Δεν μπορείς να στοχοποιείς όποιον έχεις μια διαφωνία μαζί του. Το δεύτερο είναι πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το μουσείο και την ιστορία της ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ιστορικοί σύμβουλοι εγνωσμένης αξίας που να έχουν εισφέρει στη δημιουργία του μουσείου. Τα μουσεία δεν είναι αντικειμενικά ούτε ουδέτερα, κάθε μουσείο εξυπηρετεί ένα αφήγημα για την όποια ιστορία. Είναι ντροπή για την ιστορία της ΑΕΚ να υπάρχει κάτι τέτοιο στο μουσείο. Ελπίζω να απομακρυνθεί σύντομα. Στο παρελθόν η ΑΕΚ και οι οπαδοί της υπήρξαν θύματα στοχοποίησης για πολιτικούς και πολιτισμικούς λόγους».
Σκληρή ήταν και η αντίδραση του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας: «Tα μουσεία δεν απαθανατίζουν το μίσος, προερχόμενο από κατώτερα ένστικτα αχαλίνωτης εμπάθειας, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων. Δεν προωθούν τη δημόσια βία. Οι ιθύνοντες της ΠΑΕ ΑΕΚ, οι οποίοι υπερασπίζονται τα ιδιωτικά συμφέροντα της κερδοφορίας του προέδρου της ομάδας, που έχει χρίσει τον εαυτό του “ηγεμόνα” της πόλης, αποφάσισαν να βάλουν μια αφίσα επικηρύσσοντας ανθρώπους σε έναν χώρο πολιτισμού, αλλοιώνοντας ουσιαστικά το πολιτιστικό-εκπαιδευτικό και φίλαθλο πνεύμα που προβάλλουν ότι διαπνέει την ΑΕΚ. […] Η ομάδα της προσφυγιάς, μέσω της ιστορικής και αθλητικής της διαδρομής, έγινε σύμβολο για κάθε ξεριζωμένο. Το σύμβολο αυτό δεν μπορεί να αμαυρώνεται από “σερίφικους” όρους επικήρυξης ανθρώπων, ενεργοποιώντας τον “οπαδικό αλαλαγμό”, απαξιώνοντας το φίλαθλο πνεύμα».
Με πληροφορίες efsyn.gr