Αντιδράσεις από την επαναφορά της τροπολογίας για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ-Υγειονομικοί: Πλήρης εμπορευματοποίηση

Αντιδράσεις από την επαναφορά της τροπολογίας για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ-Υγειονομικοί: Πλήρης εμπορευματοποίηση

Κατατέθηκε, το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου, η τροπολογία που είχε αποσυρθεί πριν από 15 ημέρες, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, και η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να διενεργούν χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», το οποίο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα

Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις της τροπολογίας, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι ιδιώτες ιατροί κατά τη συνεργασία τους με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υποχρεούνται να καλύπτουν τις κάθε είδους δαπάνες του νοσοκομείου, που προκύπτουν από τη συνεργασία τους με αυτό, ιδίως λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες αποδοχών και κάθε είδους αποζημιώσεις του πάσης φύσεως προσωπικού.

Για πλήρη εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ κάνουν λόγο οι υγειονομικοί, που βλέπουν στην κατάθεση της διάταξης την πλήρη άρση του διαχωρισμού ιδιωτικής και δημόσιας Υγείας  

Παπανικολάου – ΓΓ ΟΕΝΓΕ: Δεν θα είναι πλέον αυτό δημόσιο νοσοκομείο  

Μιλώντας στο libre, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, υπενθυμίζει ότι είχε εξαγγείλει την τροπολογία από 15 Φεβρουαρίου. Επισημαίνει, επίσης, ότι και κατά την πρώτη απόπειρα κατάθεσης της εν λόγω τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «είχε επιχειρήσει να τη φέρει προς ψήφιση την τελευταία στιγμή υπό τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, αντίθετα σε κάθε έννοια διαβούλευσης και κοινοβουλευτικού ελέγχου.Αναγκάστηκε, ωστόσο, να την αποσύρειλόγω των δριμύτατων αντιδράσεων από τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, ισχυριζόμενος πως “θέλει τη Βουλή πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης και πως δεν θέλει μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα”, ενώ τώρα, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας περνάει κρυφά την τροπολογία (λίγο πριν το Πάσχα) σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου χωρίς καμία εκ νέου ενημέρωση…
Πρέπει να σχολιάσουμε και ένα ακόμα ζήτημα: Την πρόφαση που είχε χρησιμοποιήσει κατά την πρώτη του απόπειρα να περάσει την εν λόγω τροπολογία ο κ. Γεωργιάδης, ότι δήθεν του το είχε ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το οποίο και ο ΠΙΣ διέψευσε στις 15 Απριλίου!  Ακόμα επιμένει επ΄αυτού ο κ. Γεωργιάδης, ισχυριζόμενος πως τάχα εκπρόσωποι του ΠΙΣ του το είχαν ζητήσει σε συνάντηση στο γραφείο του αλλά εκ των υστέρων μετάνιωσαν, ουσιαστικά διαψεύδοντας το προεδρείο του ΠΙΣ.

Είναι αήθης επί της ουσίας η τροπολογία

Στην ουσία, επιλεγμένοι ιδιώτες γιατροίμε την άδεια του διοικητή του κάθε νοσοκομείου, δηλαδή της κυβέρνησης, θα νομιμοποιούνται να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν επ΄αμοιβή ιατρικές πράξεις, χειρουργεία και λοιπά, θα χρησιμοποιούν, με ενοικίαση το προσωπικό και τις υποδομές του νοσοκομείου.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, από το Νοσοκομείο της Νίκαιας όπου εργάζομαι: Καθώς η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει νοσηλευτές, κάθε πρωί, λειτουργούν οι 6 από 10 χειρουργικές αίθουσες. Ο στόχος της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας είναι αυτές τις αίθουσες που δεν λειτουργούν να τις νοικιάζει κάθε νοσοκομείου σε ιδιώτες χειρουργούς και να εισπράττει λεφτά. Στο ίδιο πνεύμα, που έγιναν και τα απογευματινά χειρουργεία. Αν πραγματικά ήθελε να επανδρώσει άμεσα με ιατρικό προσωπικό τα νοσοκομεία, αφού χωρίς κίνητρα οι προκηρύξεις καθίστανται άγονες, θα μπορούσε να γίνει με ιδιώτες γιατρούς που θα αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιώνΜία διαδικασία που υπάρχει και εφαρμόζεται πάνω από 10 έτη. Το μέτρο που φέρνει τώρα είναι άλλο πράγμα και πρόκειται για κατάλυση του δημόσιου νοσοκομείου… Πέρασε πριν 15 ημέρες τη ρύθμιση για τους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές. Τώρα, καταθέτει προς συζήτηση και το αντίθετο, ιδιώτες να μπαίνουν στο δημόσιο νοσοκομείο. Δεν θα είναι πλέον αυτό δημόσιο νοσοκομείο…   

Τέλος, θέλω να καταγγείλω πως είναι ψεύδη πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ψάχνουν ιατρικό προσωπικό και δεν βρίσκουν… Στο νοσοκομείο Νίκαιας, το πρώτο στη χώρα σε αριθμό επειγόντων περιστατικών, υπάρχουν από μήνες αιτήσεις 3 ειδικευμένων γιατρών (Αγγειοχειρουργού, Ορθοπεδικού, Παθολογοανατόμου) για να διοριστούν ως επικουρικοί και δεν τους προσλαμβάνει το υπουργείο!  Η αλήθεια είναι πως ουσιαστικά δεν θέλουν να πληρώσουν χρήματα για να διορίσουν προσωπικό ούτε ως επικουρικό… Δεν θέλουν να χρηματοδοτεί ο ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία – θέλουν να τα χρηματοδοτεί ο ασθενής από την τσέπη του…

Ας το πουν καθαρά ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους!», καταλήγει ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ.

Σχετικά Άρθρα