Μάτι/Νέες εξελίξεις: Ο ΑΠ ζητεί επίσπευση της έφεσης- Θύελλα μετά τις ποινές χάδια
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα αύριο αναμένεται να ζητήσει την καθαρογραφή της δικαστικής απόφασης για το Μάτι προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή των αδικημάτων. Θα ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό να προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη σε δεύτερο βαθμό.. Κάτω από έντονες αποδοκιμασίες θυμάτων της ολέθριας φωτιάς στο Μάτι το δικαστήριο ανακοίνωσε την ενοχή έξι από τους 21 κατηγορουμένους και την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες. Οι συγγενείς των θυμάτων, από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, εξοργίστηκαν στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου να μετατρέψει τις ποινές σε χρηματικές, προς 10 ευρώ ημερησίως με τους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ.
«Να κάνουμε κανέναν έρανο … Ντροπή….» φώναζαν ενώ μάλιστα κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες. Ο κόσμος έκλαιγε ενώ οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από τους αστυνομικούς που παρενέβησαν.
Ο Άρης Χερουβίμ που τον Ιούλιο του 2018 έχασε στη φονική φωτιά στο Μάτι την μητέρα του, την αδελφή του και τις 5χρονες δίδυμες ανιψιές του, που απανθρακώθηκαν ενώ έτρεχαν να σωθούν από τις φλόγες, μίλησε στις κάμερες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
«Τα συναισθήματα ήταν λίγο περίεργα σήμερα με την έδρα και με όλους τους δικηγόρους κυρίως της υπεράσπισης είχαμε γίνει μια οικογένεια. Ολη αυτή την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία που επιδείξαμε μας την ξεπλήρωσαν σήμερα, ήταν μια πολύ δίκαιη δίκη, κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς η ποινή που επιβλήθηκε ήταν 36, 37 χιλιάδες ευρώ το άτομο, σε σύνολο είναι 220.000 ευρώ γιατί ο εμπρηστής είχε κάτι λιγότερο, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έρανος στο Μάτι για να καλύψουμε τα έξοδα των ηρώων πυροσβεστών, που ταλαιπωρήθηκαν τόσο αυτές τις ημέρες στο δικαστήριο», ανέφερε για την απόφαση του δικαστηρίου».
«Από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα έχει γίνει ρεσιτάλ συγκάλυψης, το πώς φθάσαμε σε πλημέλλημα, το τι έχουν αποκρύψει, από τη δικογραφία, το πώς επελέγη η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα, είναι από μόνο τους εξοργιστικά. Σκεφτείτε ότι παράλληλα με αυτή τη δικη γίνοντα δεκάδες άλλες δίκες για το ίδιο αντικείμενο που έχουν αναβληθεί και όχι τυχαία φυσικά, Περιμέναμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτή της δίκης αυτό το τρομερό αποτέλεσμα. Μία δίκη, την περασμένη Παρασκευή, τους ξέφυγε, καταδικάστηκε ο διοικητής του ΕΣΚΕ ότι με δόλο απέκρυψε στοιχεία από τον εισαγγελέα αυτό έγινε με μήνυση άλλου πυροσβέστη. Εδώ αυτό δεν ακούστηκε αποδεχθήκαμε τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του ΕΣΚΕ, απίστευτη ελληνική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου, που διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα κηρύσσοντας ενόχους τους:
Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου).
Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ.
Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες 32. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.
Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως τον
Χαράλαμπο Χιώνη τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για την παράλειψη να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και την μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
Τέλος κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.
Αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.
Αθώοι ομόφωνα επίσης κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Στο άκουσμα της απόφασης οι δεκάδες πολίτες που βρίσκονται στην αίθουσα αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή».
Συγγενής θύματος που πήγε μπροστά από τους κατηγορούμενους φώναζε να την κοιτάξουν στα μάτια. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη», φώναξε στους κατηγορούμενους.
«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και αποδοκιμασίες.
“Βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα και αναλαμβάνω την ευθύνη” λέει ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στη δίκη
Μέσω Facebook, ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στο άκουσμα των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι, λέει πως αναλαμβάνει την ευθύνη, αναφέροντας πως βρίσκεται αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα.
«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη» γράφει χαρακτηριστικά στα social ο Άγγελος Κοντοθάνος.
Αντιδράσεις κομμάτων: Κάνουν λόγο για συγκάλυψη
Κωνσταντοπούλου : Πρόκειται για απόφαση ντροπή, να ερευνηθεί η δικαστής
Για «εξόφθλαμη κακοδικία» έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ,Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την πυρκαγιά στο Μάτι.
Τοποθετούμενη στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για θέματα στέγασης και εργασίας για τους αστέγους, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι ντρέπεται για την απόφαση του δικαστηρίου, που αντί να διαγνώσει ότι «το έγκλημα στο Μάτι ήταν κακούργημα» «ήρθε σήμερα, σε συνέχεια πάμπολλων πράξεων και παρεμβάσεων συγκάλυψης, για να αποφανθεί ότι είναι αθώοι 15 βασικοί κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, εκλεκτά πρόσωπα του κ. Μητσοτάκη και η πρώην περιφερειάρχης κυρία Δούρου» και να βρεί ενόχους κάποιους, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές-χάδια και μάλιστα με αναστολή.
Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου, ότι τελικώς δεν έφταιξε κανείς, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε επίσης να ερευνηθεί πως έτυχε η ίδια δικαστής να προεδρεύσει σε τρεις συνδεδεμένες υποθέσεις, του Φαλήρου, της Μάνδρας και του Ματιού.
Μάκης Βορίδης: Μια τέτοια ποινή για μια τέτοια τραγωδία είναι αναντίστοιχη
Με το θέμα της απόφασης ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».Εμένα δεν μου επιτρέπεται να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του. Και, εν συνεχεία, «προφανώς θα υπάρξουν και εφέσεις, πρέπει να δούμε και τη στάση του εισαγγελέως ως προς τις απαλλακτικές προτάσεις. Υπάρχουν θέματα μπροστά, άρα εμείς, η κυβέρνηση, το ακούμε». Σε κάθε περίπτωση, «η απορία εύλογη, η αντίδραση εύλογη, όλα αυτά είναι κατανοητά», σημείωσε.
Υπό το πρίσμα, επίσης, ότι «θα πρέπει να ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες της υποθέσεως», ο υπουργός Επικρατείας διετύπωσε τη γνώμη ότι «μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη.
Μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει». Εν κατακλείδι, «η σειρά των ευθυνών μας αφήνει με μια αίσθηση ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν».
Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι είναι αναντίστοιχη προς το μέγεθος της απώλειας και προς το μέγεθος της τραγωδίας τόνισε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.
«Σε τρία χρονικά σημεία τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνθηκαν απογοήτευση. Το πρώτο ήταν όταν η κατηγορία που αποδόθηκε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το δεύτερο χρονικό σημείο ήταν ν μακρά διάρκεια της δίκης. Φτάσαμε ήδη στα έξι χρόνια, για να έχουμε απόφαση σε πρώτο βαθμό… Και το τρίτο είναι αυτή καθαυτή η απόφαση, όχι μόνο ως προς το ύψος των ποινών, αλλά και ως προς το εύρος των κατηγορουμένων που θεωρούνται πως ευθύνονται ποινικά για την τραγωδία στο Μάτι» σημείωσε ο υφυπουργός στον ΣΚΑΪ 100,3.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τη δυνατότητα έφεσης από τον Εισαγγελέα Εφετών, και εκτίμησε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση.
Απαντώντας δε, σε ερώτηση για το χρόνο της απόφασης και το φόβο παραγραφής, σημείωσε ότι ούτε η φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης, ούτε το υπουργείο, θα επιτρέψουν μια τέτοια υπόθεση να παραγράφει πριν αποδοθεί δικαιοσύνη.
ΚΚΕ: Η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα
«Η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων, γατί διαπνέεται από τη γνωστή λογική του “ανθρώπινου λάθους”, που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους» αναφέρει σε σχόλιό του, το ΚΚΕ και καταλήγει επισημαίνοντας:
«Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών».
Ελληνική Λύση: Συντονισμένη συγκάλυψη ηθικών και φυσικών αυτουργών
«Η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ήλθε να επισφραγίσει την πολυετή, συντονισμένη συγκάλυψη ηθικών και φυσικών αυτουργών του εγκλήματος στο Μάτι», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος «έπειτα από την φυγάδευση “σκοτεινών” προσώπων με άμεση εμπλοκή, κάποια εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν και ανέλαβαν “υψηλές»’ θέσεις, ήλθε και η “δικαστική απαξίωση” των 104 δολοφονημένων συνανθρώπων μας. Η Ελληνική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η ζωή του Έλληνα, “αξίζει” κάτι λιγότερο από 400 ευρώ».