Μανιτάκης: “Ισορροπημένη η απόφαση για το Μάτι-Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Δικαιοσύνη έχει άλλα κίνητρα”

Μανιτάκης: “Ισορροπημένη η απόφαση για το Μάτι-Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Δικαιοσύνη έχει άλλα κίνητρα”

Για τις εξελίξεις που αφορούν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αλλά και την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για τη μη συμμετοχή του κόμματος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Αντώνης Μανιτάκης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Αναφερόμενος αρχικά, στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε «ήταν μεγάλη τραγωδία και επομένως εγώ τις ποινές τις βλέπω κάπως ισορροπημένες, ανάλογες με το αδίκημα που έχει γίνει. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω εναντίον της δικαιοσύνης, γιατί ή την εμπιστευόμαστε πάντοτε, ή δεν την εμπιστευόμαστε όταν δεν μας βολεύει και δεν μας αρέσουν οι αποφάσεις που βγάζει. Δεν μπορώ να φανταστώ αυτό που υπαινίσσεται η συνήγορος και ότι επηρεάστηκε από τέτοια γεγονότα η δικαιοσύνηΉταν τρομακτικό γεγονός. Ποιος το αμφισβητεί αυτό το πράγμα; Προφανώς υπήρχαν ευθύνες. Έτσι έπρεπε να καταλογιστούν. Και το τραγικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η καταδίκη-η τιμωρία, αν θέλετε-ήρθε ύστερα από 10 χρόνια (…). Ύστερα από τόσα χρόνια, ύστερα από τέτοια εξονυχιστική έρευνα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η δικαιοσύνη είχε άλλα κίνητρα. Νομίζω ότι, όπως συνήθως συμβαίνει και όπως ειλικρινά έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη ότι τα ζύγισαν. Αντίθετα μάλιστα, βλέπουμε ότι πολύ τα ζυγίζουν οι δικαστές και καθυστερούν μάλιστα, ακριβώς για να αποφασίσουν με βάση στοιχεία. Έπρεπε να συγκεντρώσουν στοιχεία».

«Τέλος οι Σπαρτιάτες από τη Βουλή-Πρόκριμα η απόφαση του Αρείου Πάγου-Θα γίνει ανακατανομή των εδρών-Όχι σε νέες εκλογές»

Ερωτηθείς έπειτα, για το πώς είδε την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου για τη μη συμμετοχή του κόμματος των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, επισήμανε «τη βλέπω απόλυτα φυσιολογική με βάση το νόμο που είχε ψηφιστεί πριν από τις προηγούμενες εκλογές, η οποία έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να κατέβει ένα κόμμα το οποίο έχει αφανή ηγέτη και ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Με βάση λοιπόν, αυτή τη νομοθετική πρόβλεψη, νομίζω ότι ήταν αναπόφευκτη αυτή η απόφαση και το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία της ανακήρυξης δεν απαγόρευσαν την κάθοδο των Σπαρτιατών και στο ότι δεν είχαν στοιχεία. Τώρα πια που έχουν αδιάσειστα στοιχεία και φαίνεται πως έχουν πάρα πολλά στοιχεία, η Δικαιοσύνη εφάρμοσε το νόμο, ότι πρόκειται δηλαδή στην ουσία για μια καλυμμένη εγκληματική οργάνωση». Σχετικά με το αν η απόφαση αποτελεί πρόκριμα για το εκλογοδικείο, δήλωσε «πιστεύω πως ναι. Δηλαδή η απόφαση που θα βγει, πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν να μη λάβει υπόψη αυτή την απόφαση. Αλλά προσέξτε, δεν θα λάβει υπόψη στην απόφαση. Θα λάβει υπόψη τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε για να βγει αυτή η απόφαση. Αν λοιπόν τα στοιχεία, όπως είπε, αυτή η συγκεκριμένη απόφαση είναι τόσο αδιάσειστα και τόσο εύγλωττα, είναι φυσιολογικό να καταλήξει σε μια ανάλογη απόφαση. Δεν θα υπάρχουν Σπαρτιάτες και θα γίνει μια ανακατανομή των εδρώνΕγώ έτσι θεωρώ ότι θα γίνει και ότι δεν θα πάμε σε εκλογές στις περιφέρειες».

«Δεν υπάρχει σοβαρός φασισμός στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο τέλος της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα-ερωτηθείς για το ξύλο στη Βουλή-λέγοντας χαρακτηριστικά το εξής «τρόμαξα για να είμαι ειλικρινήςΔεν το φανταζόμουν. Δεν είχαμε τέτοιο επεισόδιο απ’ ότι μπορώ να θυμηθώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά νομίζω από την άλλη μεριά-να δω τη θετική την όψη-ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής και η Βουλή ολόκληρη κινήθηκε αστραπιαία. Η δικιά μου τοποθέτηση είναι πάγια ότι δηλαδή δεν σωζόμαστε με το να ψηφίζουμε συνεχώς νέους νόμους για να αντιμετωπίσουμε κάποια φαινόμενα. Ήδη το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε η Χρυσή Αυγή-και αυτό νομίζω είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα του πολιτικού μας συστήματος, διότι, η Χρυσή Αυγή μην ξεχνάμε ότι καταδικάστηκε και από το δικαστήριο αλλά και εκλογικά δεν εκλέχτηκε και αυτή ήταν η μεγαλύτερη πολιτική, αν θέλετε καταδίκη αυτού του μορφώματος. Άρα, και οι δε τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο προστατεύει τη δημοκρατία μας. Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Και για να το πω λίγο διαφορετικά, ουδέποτε πίστεψα ότι στην Ελλάδα έχουμε σοβαρά και τόσο επικίνδυνα νέο-φασιστικά κόμματαΔεν έχουμε σοβαρό φασισμό στη Ελλάδα, όπως και δεν είχαμε σοβαρή τρομοκρατία».

Σχετικά Άρθρα