Κασσελάκης: ”Κατανοώ το επιχειρείν πολύ καλύτερα από τον κύριο Μητσοτάκη”

Κασσελάκης: ”Κατανοώ το επιχειρείν πολύ καλύτερα από τον κύριο Μητσοτάκη”

Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με ιδιαίτερες αναφορές στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην γενική συνέλευση των νησιωτικών επιμελητηρίων ενώ υπογράμμισε ότι “εάν δεν έχουμε κοινωνικό κράτος πρώτα και μετά κράτος δικαίου και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές, δεν πάμε πουθενά”.

Θύμισε ότι “ο αείμνηστος Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν αυτός που έφερε το μεταφορικό ισοδύναμο στην χώρα μας, στα νησιά μας, να σας τονίσω ότι έχουν υπάρξει τεράστιες καθυστερήσεις στην απόδοση του ισοδύναμου και θεωρώ ότι είναι λυπηρό το ότι τώρα προεκλογικά έχει αρχίσει να αποδίδεται μέρος του ισοδύναμου με καθυστερήσεις 2,5 ετών”.

Αναφέρθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα: “Αυτή τη στιγμή έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, η κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα λιτότητας στην Ευρώπη, που προβλέπει 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα τον χρόνο μέχρι το 2026, και ούτε καν το διαπραγματεύθηκαν, για να έρθει το 2027 να κάνει τι; Πάλι food pass και market pass;”.

Μίλησε για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: “Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, εννέα στους δέκα, αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα παρότι έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες τρεις φορές. Συνεχίζοντας ανέφερε: “Ξέρετε τι ζημία έχει υποστεί ο φορολογούμενος από την αποεπένδυση στις τράπεζες; 40 δισ. ευρώ. Μόνο τους τελευταίους μήνες η αποεπένδυση που έγινε 3 δισ έφερε σε ρευστότητα στο κράτος αλλά με απόδοση γενικά 15%. Για ποιο λόγο να χάσουμε απόδοση 15% λοιπόν από τον φορολογούμενο που έχει υποφέρει τόσα, λόγω μιας δογματικής, νεοφιλελεύθερης, στυγνής πολιτικής; Μόνο η αποεπένδυση που έχει γίνει από επτά εταιρείες τους τελευταίους μήνες πέντε μήνες, στην αξία τους στην αγορά, ο φορολογούμενος έχει χάσει κόστος ευκαιρίας 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν είναι χρηστή δημοσιονομική διοίκηση.

Και δεν πρόκειται το κομμάτι της χρηστής χρηματοοικονομικής διοίκησης να το χαρίσουμε στην κυβέρνηση, όταν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν η Ευρωπαϊκή εισαγγελία ελέγχει τη χώρα μας για 2,5 δισ. ευρώ σε ψηφιακά έργα τα οποία είχαν μέσα τους προφανώς τεράστια σπατάλη”.

Αναφέρθηκε στην ακρίβεια και στο ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά: “Δεν είναι λοιπόν σωστό στη χώρα μας που έχει ως γνωστόν την χαμηλότερη αγοραστική δύναμη, μαζί με την Βουλγαρία, τους υψηλότερους έμμεσους φόρους, μαζί με την Σουηδία, οι τράπεζες να έχουν υπερκέρδη, το κράτος του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει υπερκέρδη και ο Έλληνας πολίτης να έχει τον υψηλότερο ή τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα.

Οι νησιώτες υποφέρουν από τεράστια ακρίβεια και τουλάχιστον στα βασικά αγαθά το ΦΠΑ πρέπει να πέσει στο 0%, να δοθεί μια μικρή ανακούφιση. Δε γίνεται να έχουμε μερικά νησιά με χαμηλότερο ΦΠΑ από άλλα και να λέμε ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ δε δουλεύουν, δεν αποδίδουν. Αποφασίστε τι θέλετε: ή αποδίδει η μείωση του ΦΠΑ ή δεν αποδίδει. Αν αποδίδει βοηθήστε τους φτωχούς συμπολίτες μας, το 26% που βρίσκεται στα πρόθυρα του κοινωνικού αποκλεισμού να μπορέσει να επιβιώσει. Και αυτό γίνεται αν στα βασικά αγαθά μειωθεί το ΦΠΑ στο 0%, όπως είπα και να μπει όριο στο κέρδος του ηλεκτρικού ρεύματος στο 5%. Αυτά μπορεί να τα νομοθετήσει αύριο και να ξέρουν οι συμπολίτες μας ότι δε το κάνει η κυβέρνηση”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: “Καταθέσαμε πριν δυο εβδομάδες μια τροπολογία για να βοηθήσουμε το θέμα του νησιωτικού ΕΣΥ, ας το πούμε έτσι, ώστε να μπορούν οι γιατροί και νοσηλευτές να έχουν κίνητρο 1000 ευρώ να έρθουν στα νησιά, να έχουμε μια εξομοίωση για τις στεγαστικές και οικογενειακές τους ανάγκες με τους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, να έχουν ψηφιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά και μετά από πέντε χρόνια διαμονής ενίσχυση, μια βοήθεια από το κράτος, στην αγορά πρώτης κατοικίας για διαμονή στα νησιά.

Η κυβέρνηση την απέρριψε αυτή τη πρόταση. Το οικονομικό κόστος 35 εκατ. ευρώ είναι ένα ευρώ ανά επισκέπτη ανά διανυκτέρευση στην πατρίδα μας. Το θέμα της υγείας είναι μια τεράστια πληγή. Το έχουμε δει παντού. Το έχω δει και στα αστικά κέντρα και στην Κρήτη και εννοείται σε όλο το Αιγαίο. Έχουμε σοκαριστεί από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, αν και σε πολλά νοσοκομεία υπάρχει καλός εξοπλισμός χάρη στα Ευρωπαϊκά κονδύλια, και θα έλεγα και χάρη στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το έργο που έκανε ο Παύλος Πολάκης σε αυτά τα νοσοκομεία. Είναι μια τεράστια πληγή και υπάρχουν εκφάνσεις αυτής της κατάστασης που είναι επικίνδυνες όπως είναι η απουσία ψυχιάτρων από τις κοινότητες”.

Αναφέρθηκε στο φορολογικό σύστημα: “Σας προσκαλώ να κοιτάξετε το φορολογικό μας πρόγραμμα, το οποίο έχει μια προοδευτική κλίμακα για τις επιχειρήσεις, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι 97% με κέρδος κάτω από 220.000 ευρώ, μειώνουμε τον φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 17% από το 22% και καταργούμε πλήρως για όλες τις επιχειρήσεις την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Δεν είναι δυνατόν να προπληρώνεις το ρίσκο το οποίο αναλαμβάνεις”.

Γενικεύοντας υποστήριξε: “Σας καταθέτω ότι από όλους τους κυβερνώντες τη χώρα, κατανοώ πολύ καλύτερα το επιχειρείν από εκείνους. Το έχω ζήσει. Το έχω βιώσει. Ξέρω τι πάει να πει να παίρνεις ρίσκο και να βλέπεις τους κόπους σου, τον ιδρώτα σου να ανταμείβεται. Ξέρω τι πάει να πει σύννομο περιβάλλον που δεν κολλάς για χρόνια στα δικαστήρια και να εύχεσαι να έχεις σωστή απονομή δικαιοσύνης. Ξέρω τι πάει να πει ανοιχτές, ρυθμισμένες αγορές. Και αν δεν έχουμε ένα κοινωνικό κράτος να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε ένα παιδί που δεν έχει γεννηθεί ‘με το σωστό επίθετο’, που δεν έχει γεννηθεί με χρήματα, με προίκα, με κληρονομιά, να μπορέσει να επιχειρήσει χωρίς το άγχος να του τύχει μια κακή στιγμή σε εκείνον, στην οικογένεια του και να κολλήσει δεν μπορεί να ανασάνει, να αρχίσει από πουθενά. Εάν δεν έχουμε κοινωνικό κράτος πρώτα και μετά κράτος δικαίου και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές δεν πάμε πουθενά”.

Σχετικά Άρθρα