Καύσιμα, αγορές, πασχαλινό τραπέζι: Πολίτες στη μέγγενη της ακρίβειας-Πώς διαμορφώνονται έξοδος και τιμές
Καύσιμα, διόδια, εισιτήρια, αγορές, δώρα, πασχαλινό τραπέζι υπό τη σκιά των αυξήσεων και της ακρίβειας κυριαρχούν ως “άγχος” στην… τσέπη του πολίτη σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά και ο εμπορικός κόσμος τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια προσδοκά κινητικότητα για να ρεφάρει τις χαμηλές πτήσεις του προηγούμενου διαστήματος που μεσολαβεί από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έως το Πάσχα.
Καταρχάς όσον αφορά στην έξοδο των εκδρομέων στα θετικά καταγράφεται ο καιρός. Ωστόσο οι περισσότεροι έλληνες έχουν το βλέμμα στην ακρίβεια για τις διακοπές του Πάσχα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, καύσιμα και διόδια απαιτούν τουλάχιστον 150 ευρώ για ένα ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, ενώ αν στην εξίσωση μπει ένα νησί ο λογαριασμός εκτοξεύεται μετά τη νέα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
- Μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει στην Πάρο θα χρειαστεί 400 ευρώ για τα εισιτήρια και επιπλέον 100 για να πάρει και το αυτοκίνητο, ενώ 196 ευρώ κοστίζουν μόνο τα εισιτήρια για ένα ζευγάρι χωρίς αυτοκίνητο που θέλει να ταξιδέψει στην Κρήτη.
Η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 2 ευρώ πανελλαδικά, ενώ σε 20 νομούς της χώρας ξεπερνούν τα 2 ευρώ φτάνοντας ακόμα και στα 2,2 ευρώ στις Κυκλάδες.
Πρώτο “κύμα” εξόδου
Στο λιμάνι του Πειραιά από το πρωί υπήρξε αυξημένη κίνηση. Χθες Παρασκευή ταξίδεψαν 20.000 άτομα και σήμερα περίπου 25.000. Δεκαεπτά δρομολόγια είναι προγραμματισμένα για σήμερα, 7 από Πειραιά, 7 από Ραφήνα και 3 από Λαύριο.
Αυξημένη πάντως είναι από το πρωί και η κίνηση στις εξόδους των Εθνικών Οδών Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου.
Ήδη είναι σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα. Λαμβάνονται αυξημένα μέτρα έως και τις 12 Μαΐου, ενώ γίνονται συστάσεις στους οδηγούς για την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αστυνομίας τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή είναι:
- αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
- αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
- αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
- ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
- αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
- κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
- παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
- ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Η εικόνα της αγοράς και το πασχαλινό τραπέζι
Ο πασχαλινός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών και υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, αναμένεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού φέτος το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου.
Στην αγορά των παιχνιδιών, των ενδυμάτων και των υποδημάτων οι καταναλωτές θα βρουν μεγάλη γκάμα τιμών που μπορούν να καλύψουν όλα τα βαλάντια.
- Οι τιμές στις λαμπάδες κυμαίνονται από 10 ευρώ οι απλές έως και 40 ευρώ με κάποιο δημοφιλές παιχνίδι. Ακριβότερα είναι φέτος τα σοκολατοειδή, με τις τιμές των πασχαλινών αβγών να κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες, η τιμή του κακάο έχει αυξηθεί κατά 45%-50% από πέρυσι, ενώ και άλλες πρώτες ύλες παρουσιάζουν αυξήσεις, όπως η ζάχαρη και το βούτυρο. Οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τελικές τιμές ενώ για να υπάρχει επιλογή για τους καταναλωτές φτιάχνουν και είδη σε μικρότερες ποσότητες και μεγέθη.
- Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή για ένα σοκολατένιο αβγό κυμαίνεται από 15 έως και 35 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ήταν από 12 έως 30 ευρώ, ενώ για τα τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας η μέση τιμή είναι στα 18 ευρώ το τεμάχιο.
Πάντως σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι ακριβότερο κατά 6%, με το κόστος να διαμορφώνεται στα 355,88 ευρώ (για 6 έως 8 άτομα) από 334,5 πέρυσι.
- Η τιμή του οβελία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση στα 10 ευρώ, δηλώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ήδη η τιμή παραγωγού-κτηνοτρόφου κυμαίνεται μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας και Κρέατος (ΕΔΟΤΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, σε συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης είπε ότι «είμαστε στο πλευρό του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή και απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να μη βάζει άτυπα πλαφόν 10 ευρώ χαλώντας όλη την αγορά».
Επιχειρηματολογώντας μάλιστα σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία ανέφερε πως «ο κτηνοτρόφος πουλά έως 9 ευρώ το κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς τα 10 ευρώ. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5 ευρώ χωρίς το κέρδος του λιανεμπόρου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, είπε ότι το υπουργείο με όσα ανακοινώνει «είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία».
- Επισήμανε ότι οι έλληνες κτηνοτρόφοι πουλούν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ 7,5 και 9 ευρώ το κιλό και τόνισε ότι οι φετινές εξαγωγές για το Πάσχα των καθολικών ήταν αυξημένες σε ποσοστό 70% από πέρυσι, σημειώνοντας όμως ότι το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία.
Πάντως η αγορά αναμένει τα παζάρια σε Κιλκίς και Δράμα για να κλειδώσουν οι τελικές τιμές για τα σφάγια που θα μπουν στην αγορά την επόμενη εβδομάδα. Χθες στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας η χονδρική τιμή για το εγχώριο αρνί και κατσίκι κυμάνθηκε στα 8,5-10,80 ευρώ το κιλό, και για τα αρνιά Ρουμανίας στα 9,5-10,5 ευρώ το κιλό.
Με βάση αυτές τις τιμές, η λιανική στα κρεοπωλεία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως και 15 ευρώ για τα σφάγια έως 12-13 κιλά, ενώ με βάση τις χονδρικές τιμές στα ίδια περίπου επίπεδα εκτιμάται και η τιμή για τα εισαγόμενα. Οσο για τα σουπερμάρκετ, χθες το νωπό εγχώριο τεμαχισμένο συσκευασμένο αρνί και κατσίκι πωλούνταν από 9,78 έως 10,90 ευρώ το κιλό.