Διπλωματικός συναγερμός για την επίσκεψη Ράμα, την παραμονή του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Τουρκία- Η παράμετρος της υποψηφιότητας Μπελέρη

 Διπλωματικός συναγερμός για την επίσκεψη Ράμα, την παραμονή του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Τουρκία- Η παράμετρος της υποψηφιότητας Μπελέρη

Επίσκεψη-έκπληξη στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν επισήμως, φαίνεται ότι θα πραγματοποιήσει στις 12 Μαΐου ο Εντι Ράμα εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές και στη σκιά της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη που έχει βάλει σε «πάγο» τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα έχει επαφές με την αλβανική κοινότητα στη χώρα μας και δεν θα έχει καμία επίσημη συνάντηση με έλληνες αξιωματούχους. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο αλβανός πρωθυπουργός πραγματοποιεί τέτοιου τύπου επίσκεψη στην Αθήνα. Λογικά, λόγω της επιθετικής πολιτικής του Ράμα σε βάρος της εθνικής μας μειονότητας και της συνεχιζόμενης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν θα είχε λόγο να συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Ωστόσο, η επιλογή της ημερομηνίας της επίσκεψης Ράμα δεν διαλανθάνει της προσοχής. Είναι η παραμονή της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και η πολυσυζητημένη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου για “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο και ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Είναι άγνωστο το πόσο χαμηλά θα κρατήσει τους τόνους ο Έντι Ράμα κατά τις συναντήσεις που θα έχει με την αλβανική κοινότητα, αν και εκτιμάται πως θα περιοριστεί στον σαφή συμβολισμό της επίσκεψης και δεν θα προβεί σε προκλητικές δηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με τα Τίρανα να αρνούνται να απελευθερώσουν τον Φρέντι Μπελέρη και με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ο πρώτος, τα πνεύματα είναι τεταμένα.

Σχετικά Άρθρα