Μετά τον ΑΠ ακολουθεί το εκλογοδικείο- Εκτιμήσεις για ψήφους και… έδρες των Σπαρτιατών

 Μετά τον ΑΠ ακολουθεί το εκλογοδικείο- Εκτιμήσεις για ψήφους και… έδρες των Σπαρτιατών

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών αναμένονται εξελίξεις και από το εκλογοδικείο, το οποίο θα κρίνει αν το ακροδεξιό κόμμα πρέπει να χάσει τις έδρες του στη Βουλή, εφόσον αποφασίσει ότι ο φυσικός τους ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση βρίσκεται κοντά στη δημοσίευση, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για τις έδρες των βουλευτών των Σπαρτιατών σε περίπτωση που το κόμμα εκπέσει από τη Βουλή.

  • Τα σενάρια είναι πολλά με ένα από αυτά να αναφέρει ότι θα μπορούσαν να μείνουν «ορφανές» και να πορευτούμε μέχρι τις επόμενες εκλογές με 288 βουλευτές στο κοινοβούλιο. Πάντως κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο.
  • Ένα δεύτερο σενάριο που κερδίζει περισσότερο έδαφος και οποίο υποστηρίζεται από κάποιους συνταγματολόγους αναφέρει ότι το δικαστήριο που αποφασίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθούν αυτές οι έδρες μπορεί να ανακοινώσει το μοίρασμα των συγκεκριμένων εδρών στα υπόλοιπα κόμματα ανάλογα με τη δύναμή τους.
  • Το τρίτο σενάριο είναι να πάμε εκ νέου σε εκλογές στις περιφέρειες που εξέλεξαν τους 12 βουλευτές των Σπαρτιατών. Έτσι θα στηθούν διπλές κάλπες τον Ιούνιο.

Στο εκτενές σκεπτικό του ΑΠ για το μπλόκο στην κάθοδο των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, αναφέρεται πως «καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», το οποίο υποκαθιστά τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη -ως ηγετικό στέλεχος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ- ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι αρεοπαγίτες «στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών και 6 μηνών για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης «ΛΑΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» και την παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου, την οποία εκτίει, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας, καθώς και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα».

Κλείνοντας το σκεπτικό τους σημειώνουν ότι με βάση όλα τα πραγματικά περιστατικά που παρατέθηκαν, «το κόμμα «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ πρέπει να μην ανακηρυχθεί και εντεύθεν να μη συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9-6-2024».

Πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι

Η συζήτηση στη ΝΔ έχει να κάνει με το που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών με στελέχη, να προβλέπουν πως μπορεί να συνεχιστεί το “σίριαλ” αν ο κ.Κασιδιάρης επιλέξει και πάλι να κατευθύνει σε κάποιο κόμμα τους οπαδούς του και πως ψήφους από αυτό το χώρο η Κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές δεν πρόκειται να λάβει.

Η επικρατούσα ανάλυση στην Κυβέρνηση λέει πως ψήφοι από τους Σπαρτιάτες δεν αναμενεται να κατευθυνθούν προς τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές της 9ης Μαΐου, καθώς όχι μόνο η ΝΔ πήρε την πρωτοβουλία για το νόμο που τους μπλοκάρει, αλλά είναι και το κόμμα που οδήγησε στη φυλακή τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

  • Οι εκτιμήσεις είναι πως θα κατευθυνθούν σε κάποιο μικρό κόμμα της άκρας δεξιάς. Είτε θα κατευθυνθούν στις παραλίες στις 9 Ιουνίου, είτε θα οδηγηθούν στο άκυρο/ λευκό, είτε θα πάνε μετά από οδηγίες σε υπερδεξιό κόμμα ακολουθώντας το μοντέλο με τους Σπαρτιάτες.

Εκτιμήσεις αναφέρουν πως δύσκολα αυτές οι 245.000 ψήφοι θα κατευθυνθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα δεξιά κόμματα καθώς τα χαρακτηριστικά των κομμάτων της άκρας δεξιάς που βρίσκονται στη Βουλή είναι τελείως διαφορετικά και δεν συνδέονται ιδεολογικά ευθέως με τους Σπαρτιάτες.

Πάντως το επεισόδιο βίας στη Βουλή ουσιαστικά αποτυπώνει τον ανταγωνισμό στα κόμματα της ακροδεξιάς. Ο αποκλεισμός των Σπαρτιατών πάντως δύσκολα θα ευνοούσε την Ελληνική Λύση.

Σχετικά Άρθρα