Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, εμμένει ο Καλλιάνος: Θα τα βγάλω στη φόρα-Το πρόβλημα ανέδειξε τις παθογένειες

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, εμμένει ο Καλλιάνος: Θα τα βγάλω στη φόρα-Το πρόβλημα ανέδειξε τις παθογένειες

Τόσο, η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος όσο και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετούμενοι για το περιστατικό, διαβεβαιώνουν πως ακολουθήθηκε κατά γράμμα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε ασθενή του ΕΣΥ. Ο Γιάννης Καλλιάνος ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επιμένει ότι θα τα βγάλει όλα στη φόρα με στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια. Στο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο της παρέμβασης. Πολίτες και αντιπολίτευση αφού εκφράζουν συμπαράσταση για την οικογενειακή περιπέτεια κατηγορούν τον βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο ότι μάλλον “αγνοούσε” τι συνέβαινε στο ΕΣΥ και δια της σιωπής υποστήριζε μια δραματική κατάσταση στη δημόσια Υγεία.

 «Οι βουλευτές οφείλουν να λειτουργούν πολιτικά και υπέρ του κοινού καλού» λένε κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας μία γεύση του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τον βουλευτή. Πολλές επικρίσεις δέχεται ο βουλευτής και από πολίτες αλλά και από την αντιπολίτευση η οποία τον κατηγορεί ότι ανακάλυψε ξαφνικά την αλήθεια για το ΕΣΥ.

Όλα ξεκίνησαν την Τρίτη όταν ο Γιάννης Καλλιάνος με δάκρυα στα μάτια κατηγόρησε γιατρούς του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται εδώ και ημέρες ο πατέρας του ότι δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στη φροντίδα του. Μάλιστα, αναφέρεται ευθέως στον γιατρό που χειρούργησε τον Δημήτρη Καλλιάνο για το διαβητικό πόδι, καθώς και άλλους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι υποστήριζαν πως ο ασθενής πάει καλά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βίντεο, ενώ έπαθε ανακοπή και τελικά εισήχθη σε ΜΕΘ. «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά», λέει συγκεκριμένα.

Αρκετοί αφού έσπευσαν να ευχηθούνε περαστικά και ταχεία ανάρρωση, στη συνέχεια σχολίασαν το συγκεκριμένο περιστατικό κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση, της οποίας μέλος είναι και ο Γιάννης Καλλιάνος, για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και το τι συμβαίνει σε αυτά.

Μια γυναίκα μάλιστα που είχε τον σύζυγο της στο Αττικό και δυστυχώς αυτός έφυγε απ’ τη ζωή μετά από πολυήμερη μάχη, με ένα της συγκλονιστικό ποστάρισμα απάντησε σε όσα ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ λέγοντας του να μην τα βάλει με τους γιατρούς, αλλά με τα αφεντικά του. Μάλιστα επισήμανε ότι οι γιατροί είναι άνθρωποι και έχουν όρια ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ήρθε η κακιά η ώρα να βιώσει και αυτός τον πόνο.

Πιο αναλυτικά η ανάρτηση της γυναίκας που έχασε τον σύζυγο της: «Είχαμε τον άντρα μου από 22 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου, την ημέρα που πέθανε από οξεία μυελογενή λειχαιμία, στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο, στο αιματολογικό, εκεί που είναι και ο πατέρας του κ. Καλλιάνου.

Άγνωστοι ήμασταν, δεν είχαμε άκρες και γνωστούς, που λένε. Στο διάδρομο του τμήματος των καρκινοπαθών γινόταν το αδιαχώρητο απ’ τα ράντσα, που πάνω τους νοσηλεύονταν καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο. Με τον σύζυγό μου την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου απ’ τις 9 το πρωί περιμέναμε μέχρι τις 7 το βράδυ να τον βάλουν σε κρεβάτι. Αλλά δεν έφταιγαν οι άνθρωποι του νοσοκομείου.

Αυτοί ήταν ήρωες. Έτρεχαν σαν τρελοί να προλάβουν. Οι γιατροί δεν έφευγαν στις 2, αλλά στις 5 και 6 το απόγευμα. Όταν εγώ κατά λάθος πάτησα το κουμπί πάνω απ’ το κρεβάτι ήρθε η νοσοκόμα αμέσως. 23 μέρες που έμεινε ο σύζυγος μου εκεί η νοσηλεία ήταν υποδειγματική.

Κανένα παράπονο δεν είχαμε, κύριε Καλλιάνε. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες όμως είναι άνθρωποι και έχουν όρια. Τι να σου κάνουν κι αυτοί. Δεν είναι ούτε εκατόγχειρες ούτε εκατοπόδαροι. Μην τα βάζετε μ’ αυτούς. Βάλτε τα με τα αφεντικά σας που έχουν πει ότι αν είναι καταδικασμένος να πεθάνει κάποιος ας πεθάνει, άχρηστη θα του είναι η ακριβή φαρμακευτική αγωγή. Βάλτε τα μ’ αυτούς που αποψίλωσαν τα νοσοκομεία κι έτσι τα ”δεντρα πεθαίνουν” και ξαπλωτά, αλλά και ”όρθια” λόγω έλλεψης κλινών και προσωπικού.

Και λύστε μου, να χαρείτε τον πατέρα σας, τον εαυτό σας, τον Μητσοτάκη σας, τον Σπυράδωνή σας, την αυταρέσκειά σας απ’ το μετείκασμα των εικόνων σας στο γραφείο σας, λύστε μου σας παρακαλώ την απορία, γιατί δεν κάνατε εισαγωγή κατευθείαν τον μπαμπά σας σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, αφού και λεφτά έχετε και είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Υγείας; Αλλά εσείς μάλλον θέλατε για σας την δωρεάν νοσηλεία, αλλά για τους άλλους την επί χρήμασι διδομένη.

Μα κ. Καλλιάνε εσείς δεν ήσασταν που ψηφίσατε την ”έκδοση΄΄ της Υγείας στα πορνεία της εκμετάλλευσης των ανθρώπων; Στην ζωή όμως υπάρχει το πανάρχαιον ηθικόν σχήμα ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις. Και ήρθε και η δική σας ώρα. Γιατί έχετε πει τρομερά πράγματα για τους νεκρούς από κόβιντ.

Ήρθε λοιπόν, η κακιά ώρα κ. Καλλιάνε, να μάθετε εσείς, ο μετεωρολόγος, τι σημαίνει στην πραγματική ζωή ”κακός καιρός” και κακιά κυβέρνηση και να βιώσετε τον πόνο, όπως τον βίωσαν χιλιάδες συνάνθρωποί σας, που τον θάνατο των αγαπημένων τους τον χαρακτηρίσατε ως ”μικρά λαθάκια”.»

Το νοσοκομείο το οποίο μπήκε στο στόχαστρο του βουλευτή της ΝΔ είναι το «Αττικόν». Πριν διακομιστεί σε αυτό ο πατέρας του, είχε μεταφερθεί στην εφημερία του Ασκληπιείου Βούλας, όπου κρίθηκε ότι χρειάζεται μεταφορά σε νοσηλευτικό ίδρυμα με αγγειοχειρουργική κλινική για την αντιμετώπιση βαριάς επιπλοκής από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η ενημέρωση από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αττικόν», που έβγαλε ανακοίνωση χθες το απόγευμα μετά τη δημοσιότητα που πήραν οι καταγγελίες του γνωστού μετεωρολόγου, αναφέρει ότι ο Δημήτρης Καλλιάνος εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική στις 6/4/2024 λόγω γάγγραινας του άκρου του αριστερού ποδιού.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής πάσχει, μεταξύ άλλων, από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, βαριά στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και επανειλημμένες διαδερμικές αγγειοπλαστικές στεφανιαίων, κολπική μαρμαρυγή, ανεπάρκεια τριγλώχινας, τοποθέτηση απινιδωτή), πνευμονική ίνωση με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και καρκίνο γεννητικών οργάνων.

«Ο ασθενής υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, ενώ τα σύνθετα προϋπάρχοντα προβλήματά του αξιολογήθηκαν και αντιμετωπίστηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, νεφρολόγοι, λοιμωξιολόγοι). Στις 22/4 ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, με σταθερά ζωτικά σημεία και εξετάσεις για την κατάσταση του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη), εικόνα που δεν πληρούσε τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ. Κατά τη διάρκεια της 23/4 παρουσίασε σημεία ήπιας, αλλά επιδεινούμενης ιστικής υποξίας (καλή επικοινωνία και ανταλλαγή αερίων, αλλά ήπια αύξηση του γαλακτικού που την προηγούμενη ημέρα ήταν απόλυτα φυσιολογικό), αξιολογήθηκε από τη ΜΕΘ και αποφασίστηκε η εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 18.30. Κατά την προετοιμασία της μεταφοράς ο ασθενής έκανε συγκοπτικό επεισόδιο και διασωληνώθηκε. Μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ όπου παραμένει διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση, σε μηχανική υποστήριξη οργάνων και συστημάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου «Αττικόν».

Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζονται τα εξής: «Η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Υπουργού Υγείας, με την οποία ξεκαθάρισε ότι «κανένας από το νοσοκομείο δεν αδιαφόρησε». Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, για την ορθή ενημέρωση του κοινού έγραψε τα εξής:

  • «Α) Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια. Συνεπώς, το Υπουργείο και εγώ προσωπικά δεν αναμειγνυόμαστε -αξιωματικά- σε αυτή την αμιγώς ιατρική διαδικασία.
  • Β) Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου. Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια.
  • Γ) Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό μας προσωπικό και στην προκειμένη περίπτωση η νόμιμη διαδικασία και τα νόμιμα κριτήρια έχουν τηρηθεί απολύτως».

Στην ανάρτηση του Υπουργού Υγείας απάντησε το βράδυ ο Γιάννης Καλλιάνος, λέγοντας ότι δεν είναι ευθύνη του κ. Γεωργιάδη αλλά της κλινικής. Μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει πως ο αγγειοχειρουργός που χειρούργησε τον πατέρα του υποστήριζε ότι ο ασθενής «πάει υπέροχα». Επίσης, επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Καλλιάνος δεν εξετάστηκε ποτέ από επιμελητή άλλης ειδικότητας παρά μόνο από ειδικευόμενους. «Καθηγητής, διοικητής και υποδιοικητής, μου έλεγαν ότι οι εξετάσεις του πατέρα μου ήταν καταπληκτικές, τέλειες, κάτι παραπάνω από καλές δηλαδή. Και μου έλεγαν ότι οι Ιατροί της κλινικής αποφάσισαν ότι ο πατέρας μου πάει καλά».

Σχετικά Άρθρα