Δυστοπικό τοπίο: Εξαφανίστηκε η Ακρόπολη από την αφρικανική σκόνη- Απόκοσμες εικόνες- Οι κίνδυνοι (vid)
Tο έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης “Minerva red” “κατάπιε” όλη τη χώρα, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες, ειδικά στην Αττική και σε περιοχές της νότιας Πελοποννήσου, όπου ο ουρανός “βάφτηκε” πορτοκαλί.
«Εξαφανίστηκε» η Ακρόπολη από την αφρικανική σκόνη. Η Αττική «πνίγηκε» με την ορατότητα να είναι περιορισμένη από το απόκοσμο σκηνικό που δημιουργήθηκε. Το αβαθές χαμηλό κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.
Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την επικινδυνότητα για την υγεία, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως σήμερα.
Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες στην Καλαμάτα, όπου η ατμόσφαιρα θύμιζε περισσότερο Κάιρο, με το σκηνικό να παραπέμπει σε αμμοθύελλα.
Οι εικόνες όπως τις κατέγραψαν οι live web κάμερες του weather-messinia:
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα MESSINIALIVE.GR
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα MESSINIALIVE.GR
Αφρικανική σκόνη στην Καλαμάτα MESSINIALIVE.GR
Αφρικανική Σκόνη: Πώς επηρεάζει την υγεία μας
Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σωματιδίων σκόνης από την έρημο Σαχάρα.
Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει από έτος σε έτος, από 7 έως 20 επεισόδια (μέσος όρος 13 επεισόδια/έτος), ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποσότητα της σκόνης που μεταφέρεται από τη Σαχάρα.
Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος από την αφρικανική σκόνη.
Αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.
Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM 10, PM 2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες.
Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και σε αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.