Ρέντης: Βαριές διώξεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη- Νέα στοιχεία της δικογραφίας

 Ρέντης: Βαριές διώξεις για τη δολοφονία Λυγγερίδη- Νέα στοιχεία της δικογραφίας

Ποινική δίωξη για συνολικά 28 αδικήματα με τα 12 εξ αυτών κακουργήματα, ασκήθηκε στους συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος του αστυνόμου των ΜΑΤ στου Ρέντη και άλλες αξιόποινες πράξεις.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (5 άτομα)
Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για ανθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
Εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.
Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.
Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.
Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικής βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης .
Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
Κλοπή κατά συναυτουργία.
Παράνομη οπλοκατοχή.
παράνομη οπλοφορία.
Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση
Παράνομη κατοχή κροτίδων.
Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά περίπου 160 άτομα με τους 67 να έχουν συλληφθεί.

Εξ αυτών:

  • 15 από τους 160 είναι ανήλικοι. Ένας εξ αυτών είναι μεταξύ των συλληφθέντων.
  • Επτά άτομα της εγκληματικής οργάνωσης , έχουν και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών για αυτό θα διαχωριστεί το συγκεκριμένο σκέλος.
  • Άλλα επτά άτομα εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική(έχουν συλληφθεί οι 3 εξ αυτών).
  • Οι 14 που κατηγορούνται για ναρκωτικά θα απολογηθούν για αυτές τις κατηγορίες σε ανακριτή ναρκωτικών.
  • Ο πατέρας ενός συλληφθεντα παραπέμπεται στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Νέα στοιχεία για τη δικογραφία

«Αποτελεί τον αρχηγό της Θύρας 7 και τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της Εγκληματικής Οργάνωσης. Παρίσταται στους περισσότερους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας διαπίστευση». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, για τον «Ιωσήφ» η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Αττικής με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης για τους περισσότερους από τους 60 συλληφθέντες κατηγορούμενους για οπαδική βία και άλλα αδικήματα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «η πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού τον αναγνωρίζουν ως αρχηγό των οργανωμένων και υπακούν στις εντολές του, καθώς όπως προκύπτει από το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, εμφανίζεται άλλοτε ως υποκινητής – ηθικός αυτουργός, δίνοντας την εντολή για την έναρξη των επεισοδίων και άλλοτε ως φυσικός αυτουργός, συμμετέχοντας και ο ίδιος στις αξιόποινες πράξεις, τις οποίες οργανώνει και σχεδιάζει. Όταν απειληθεί η ηγεσία της οργάνωσης, από ανταγωνιστές οπαδούς του Ολυμπιακού, δεν διστάζει να τους επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα».

  • Σύμφωνα, πάντα, με το προανακριτικό υλικό, ο «Ιωσήφ» «είναι άτομο που «αποπνέει ιδιαίτερο “σεβασμό” στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μαζί του θα συνομιλήσουν, μόνο όσοι ανήκουν στους “ΜΕΓΑΛΟΥΣ”.».

Για τον ίδιο, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έχουν συλλέξει στοιχεία που αναφέρουν ότι «αποκομίζει σημαντικά χρηματικά οφέλη, κυρίως από πώληση εισιτηρίων, καθώς πουλάει προσκλήσεις, τις οποίες λαμβάνει δωρεάν, ενώ όσο πιο σημαντικός είναι ο αγώνας, τόσο μεγαλύτερο είναι το “καπέλο” που βάζει στην τιμή των εισιτηρίων. Εκτός της Θύρας 7, ηγείται και του συνδέσμου των οπαδών του Ολυμπιακού που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ηλιούπολης. Μάλιστα, σε εκδήλωση του συνδέσμου της Ηλιούπολης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, υποδέχτηκε και στη συνέχεια συνόδευε δύο παίκτες της ομάδας του Ολυμπιακού».

Για τον «Ιωσήφ» η δικογραφία με βάση την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. γράφει ότι «τυγχάνει ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς φέρει σε κάποιους αγώνες του ΟΛΥΜΠΑΚΟΥ οπλισμό, τον οποίο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει απλά και μόνο για την διασκέδασή του. Επίσης, κατά τη διάρκεια αγώνων, μπορεί να προβεί σε ξυλοδαρμό ατόμων που ανήκουν στην Θύρα 7, όταν αυτοί κάνουν κάποια ενέργεια που δεν επιδοκιμάζει».

Οι καταλυτικές καταθέσεις τριών μαρτύρων

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, καταλυτικές για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, φέρεται να ήταν οι καταθέσεις τριών μαρτύρων, που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, για την «επιχείρηση σκούπα» που οδήγησε στη σύλληψη πάνω από 60 ατόμων για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του σταθμού, τουλάχιστον τρεις οργανωμένοι οπαδοί αθλητικής ομάδας είχαν συγκροτήσει «εγκληματική οργάνωση» από τις αρχές του 2019. Με βάση τις πληροφορίες φέρονται να εμπλέκονται σε εκρήξεις και εμπρησμούς, στην κατασκευή εκρηκτικών, ενώ κατείχαν βόμβες και μηχανισμούς.

Παράλληλα, τους αποδίδεται πρόθεση για ανθρωποκτονίες αλλά και για απόπειρες ανθρωποκτονίας, κλοπές, ληστείες, εκβιασμούς, ενώ είχαν παράνομα στην κατοχή τους φωτοβολίδες, βεγγαλικά και κροτίδες. Κι όλα αυτά με οπαδικά κίνητρα με αφορμή το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του αγώνα δεν τους ικανοποιούσε ή γιατί δεν συμφωνούσαν με τις αποφάσεις του διαιτητή μέχρι γιατί ήθελαν να εκφοβίσουν οπαδούς άλλων ομάδων ακόμη και αστυνομικούς που συμμετείχαν στους διάφορους αγώνες για τη διαφύλαξη της τάξης. 

Η οργανωμένη εγκληματική οργάνωση ωστόσο, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είχε και οικονομικά οφέλη από τη δράση της. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η τεράστια δικογραφία περιλαμβάνει μαρτυρίες, βίντεο, ευρήματα – πειστήρια που αφορούν και αλλά περιστατικά οπαδικής βίας πέραν της δολοφονικής επίθεσης του 31χρονου αστυνομικού, ενώ οι κατηγορούμενοι είναι 158.

Η “εκληματική οργάνωση”

Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis.gr από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί προέκυψε ότι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, έχουν συγκροτήσει -τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2019- επιχειρησιακά δομημένη οργάνωση που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, όπως εκρήξεις και εμπρησμούς, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών, ανθρωποκτονίες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κλοπές, ληστείες και εκβιασμούς και άλλα πολλά.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, όλα τα παραπάνω εγκλήματα έχουν τελεστεί με κίνητρα οπαδικά. Δηλαδή, είτε ως έκφραση διαμαρτυρίας για μη ευνοϊκά για τον Ολυμπιακό αποτελέσματα, είτε ως μέθοδο εκβιασμού απέναντι σε αντίπαλες ομάδες και τις αστυνομικές δυνάμεις. Η δικογραφία αναδεικνύει και το γεγονός ότι εντοπίστηκαν και οικονομικά οφέλη από τη δράση αρκετών μελών της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία αναλύεται η επιχειρησιακή δομή της εγκληματικής οργάνωσης η οποία περιλαμβάνει τα ηγετικά μέλη, τους αποκαλούμενους «μεγάλους» της Θύρας 7, και τους αποκαλούμενους «μικρούς», που χρησιμοποιούνται κυρίως ως δύναμη κρούσης της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ανακρίσεων και των καταθέσεων (τρεις εκ των κατηγορουμένων έχουν ήδη τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων), προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία η εγκληματική οργάνωση πιθανότατα διευθύνεταιαπό στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιακός Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς».

Επισημαίνεται επίσης ότι χωρίς τη συμμετοχή και την «υψηλή προστασία» των συγκεκριμένων «αξιωματούχων», η εγκληματική οργάνωση των χούλιγκανς δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Για παράδειγμα, αναφέρονται περιπτώσεις ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ο Α.Ι., ο Μ.Δ., και άλλοι, οι οποίο εισέρχονται όχι απλά στα γήπεδα, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο ως «SLO» της ΠΑΕ Ολυμπιακός με διαπιστεύσεις, που έχουν λάβει από τη Super League, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΠΑΕ, που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Αγραφιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που παράλληλα είχαν τις διαπιστεύσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δημιούργησαν επεισόδια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, δίνοντας το σύνθημα στους «μικρούς» της οργάνωσης να κάνουν «ντου» στον αγωνιστικό χώρο.

Αναφέρονται τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ στις 23/04/2023 στο στάδιο «Καραϊσκάκης», όπου ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Α.Ι., έκανε σήμα στα μέλη της οργάνωσης από τις Θύρες 6 και 7 του γηπέδου να εισέλθουν στο γήπεδο και να προκαλέσουν επεισόδια σε βάρος των αστυνομικών.

Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, στις 03/12/2023, όπου οι χούλιγκανς, όχι μόνο μπήκαν στο γήπεδο, αλλά, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός φέρεται να φρόντισε, να ανοίξει η πόρτα της κερκίδας, ώστε η είσοδος των χούλιγκανς στον αγωνιστικό χώρο να διευκολύνεται.

Σε άλλο σημείο της δικογραφίας αναφέρεται ότι τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έπαιρναν προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, τις οποίες είτε μοίραζαν, είτε πουλούσαν σε άλλους.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της δικογραφίας είναι, ότι έχουν εντοπιστεί ορισμένα από τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης να διατηρούν και εργασιακή σχέση «ακόμη και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία» σε διάφορους οργανισμούς του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε η ανάκριση από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο Α.Ι. εργάζεται από το 2018 στην εταιρία RED STORE ΕΠΕ που είναι η μπουτίκ του Ολυμπιακού. Ο Π.Θ. εργάζεται από τον Ιούνιο του 2022 στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Οι Μ.Δ. και Κ.Π. από 01/06/2022 εργάζονται στον Δήμο Πειραιά. Οι Χ.Μ. και Χ.Ι. εργάστηκαν για ένα δίμηνο, το 2023, στον Δήμο Πειραιά. Ενώ, ο Χ.Μ. εργαζόταν στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό από 06/04/2020 έως 07/12/2023, δηλαδή μέχρι την ημέρα που τραυματίστηκε θανάσιμα ο υπαρχιφύλακας Γιώργος Λυγγερίδης.

Σχετικά Άρθρα