Δολοφονία Λυγγερίδη/Εξελίξεις: Οπαδοί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων μετά τις καταθέσεις

 Δολοφονία Λυγγερίδη/Εξελίξεις: Οπαδοί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων μετά τις καταθέσεις

Στον ανακριτή και στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί οι 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη και για άλλες συμπλοκές και επεισόδια σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών αφού μελετήσει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις αστυνομικές αρχές, αναμένεται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους και για ποια αδικήματα.Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές οι 63 κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, ενώ οι υπόλοιποι 4 συνελήφθησαν καθώς κατά τους ελέγχους που έγιναν σε σπίτια και οχήματα στο πλαίσιο της επιχείρησης βρέθηκαν στην κατοχή τους πυροτεχνήματα και ναρκωτικά.

Από τα 67 πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας. Ωστόσο, ο πολύ σκληρός πυρήνας των χούλιγκαν, ο ηγετικός τους πυρήνας, ανέρχεται σε περίπου 20 άτομα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πέντε άτομα φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

  • Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο κατά τη σύλληψή του είχε μαζί του το ποσό των 5.000 ευρώ, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν πως ήταν πολύ πιθανό να επιχειρούσε να διαφύγει από τη χώρα μας, αντιλαμβανόμενος πως ο κλοιός γύρω από το πρόσωπό του στένευε.
  • Ως ηθικοί αυτουργοί φέρονται επίσης ένας μάνατζερ τράπερ, καθώς και ακόμη τρία άτομα, ένα εκ των οποίων είχε συλληφθεί στο παρελθόν για ρατσιστικές επιθέσεις.

Ο «Ιωσήφ» ή «Κοντός», αρχηγικό στέλεχος της Θύρας 7, ο 27χρονος «ΟΜΛΕ», μάνατζερ γνωστού τράπερ και σεσημασμένος «ηγέτης» συνδέσμου των Δυτικών Προαστίων, ένας 36χρονος χούλιγκαν γνωστός με το προσωνύμιο «Ρουμάνος», και δύο άνδρες 31 ετών με τα παρατσούκλια «Shark-Καρχαρίας» και «Κοκός» αντίστοιχα, έδωσαν τις εντολές επίθεσης στις «ομάδες κρούσης», διαβίβασαν οδηγίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ είχαν φυσική παρουσία στου Ρέντη και σε άλλα επεισόδια, καθοδηγώντας τους επιτιθέμενους εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

  • Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση είναι ογκωδέστατη και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται συνολικά 158 άτομα, με τον βασικό ηγετικό πυρήνα να τον αποτελούν περίπου 20 εξ αυτών. Στα 20 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνεται και ο 16χρονος αδερφός του 18χρονου που παραδέχθηκε ότι έριξε την φωτοβολίδα.

Οι συλληφθέντες διαπιστώθηκε και εργαστηριακά πως συμμετείχαν στην δολοφονική επίθεση του περασμένου Δεκέμβρη και από DNA. Γενετικό τους υλικό εντοπίστηκε ακόμα και στα ρούχα που είχαν επιχειρήσει να κάψουν ορισμένοι από τους φυσικούς αυτουργούς, στις τουαλέτες του γηπέδου «Μελίνα Μερκούρη» όπου βρήκαν καταφύγιο.

Σημαντικά στοιχεία έχουν προκύψει από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τις επισυνδέσεις υπόπτων, καθώς και από τις καταθέσεις οργανωμένων οπαδών δύο από τους οποίους φέρεται να έχουν μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων

Περισσότερες από 5.000 σελίδες αριθμεί η δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση που κατηγορείται για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη και ακόμα 13 περιστατικά αθλητικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 165 κατηγορούμενοι φέρονται να κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για «τυφλές» επιθέσεις σε Ιωάννινα, Νέα Φιλαδέλφεια, Βόλο, Λαμία, Μαλακάσα, Ίλιον και Νέο Φάληρο. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι η δολοφονική επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ του Γιώργου Λυγγερίδη ήταν «αντίποινα» στα επεισόδια που είχαν γίνει στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και της Αστυνομίας.

Με βρισιές και χειρονομίες στον εισαγγελέα 

Βγαίνοντας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών προκειμένου να επιβιβαστούν στα πούλμαν και αντικρίζοντας τις κάμερες, οι οπαδοί άρχισαν αν βρίζουν και να κάνουν χειρονομίες. «Ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, που@@@ γιοι, με τα Τέμπη δεν ασχολείστε» φώναζαν μεταξύ άλλων, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες και κουκούλες.

Άνοιξαν στόματα για τη δολοφονία

Σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων μπήκαν δύο πρόσωπα που γνώριζαν «πράγματα και καταστάσεις» για τον σκοτεινό κόσμο των χούλιγκαν και τη δολοφονική επίθεση στον Ρέντη, όπως αποκαλύπτει το  iEidiseis.

Όπως σημειώνουν υπήρξαν μάρτυρες που θα μιλούσαν μόνο με την προυπόθεση ότι θα προστατευόντουσαν με ειδικό καθεστώς, καθώς φοβόντουσαν για τη σωματική τους ακεραιότητα. Με τη χρήση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσθετες πληροφορίες που βοήθησαν στην έρευνα (χωρίς όμως να διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση).Σημειώνεται ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες συγκαταλέγονται στους κατηγορούμενους για την υπόθεση.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ  με «συνταγή» που θυμίζει τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά των στελεχών της Χρυσής Αυγής καταρτίστηκε το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το «ξήλωμα» της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη αλλά και πίσω από περίπου 13 ακόμα υποθέσεις αθλητικής βίας.

Καλλιακμάνης: «Ακούγονται στα τηλέφωνα να λένε “τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός”»

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρόεδρος ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, μιλώντας σήμερα (23.04.2024) στο Καλημέρα Ελλάδα, αναφέρθηκε στην υπόθεση των συλλήψεων για τον τραγικό θάνατο του αστυνομικού.

«17 άτομα από τους 60 με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση των χούλιγκαν», δηλωσε αρχικά και τόνισε πως η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διήρκεσε τέσσερις μήνες.

«Έπρεπε να αναλυθούν κάποια στοιχεία, κάποια τεχνικά στοιχεία στη ΔΕΕ προκειμένου να προκύψει η εμπλοκή κάποιων σε πολλές  από μία πράξεις οπαδικής βίας. Πολλοί από αυτούς είναι σεσημασμένοι. Τώρα όμως τώρα έχουν πρόβλημα, γιατί η κατηγορία είναι για εγκληματική οργάνωση», σημείωσε.

«Γύρω στα 60 άτομα ήταν αρχηγοί και υπαρχηγοί. Και το φοβερό είναι ότι, μετά τη δολοφονία, ακούγονται να λένε: “καταφέραμε τον στόχο μας, τα καταφέραμε, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός, πέθανε ένας αστυνομικός”».

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής «κάποιοι εκμεταλλεύονται τα παιδιά αυτά για να κάνουν άλλες δουλειές. Βλέπουμε αυτά τα παιδιά με την επιθετικότητα να κάνουν μπραβιλίκια και διακίνηση ναρκωτικών».

Ερωτηθείς στο γιατί δεν κλείνουν αυτές οι υποθέσεις, απάντησε πως «ίσως υπήρχε μια φοβία, στο να ξέρουμε ότι “δεν θα φτάσουμε εκεί”. Οι επιχειρηματίες στηρίζουν κόμματα, οι επιχειρηματίες δεν έχουν σχέση με αυτό, κάποιοι παράγοντες εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά για να κάνουν τις δουλειές τους» και κλείνοντας τόνισε:

«Πρέπει να ξεχάσουμε ότι θα φτάσουμε σε πρόσωπα που είναι ψηλά, δεν θα φτάσουμε εκεί, είναι κάποιοι άλλοι που εκμεταλλεύονται».

«Είναι εγκληματίες, να τιμωρηθούν παραδειγματικά»

Η Κατερίνα Λυγγερίδη τόνισε ότι «αυτοί οι εγκληματίες δεν θα έμεναν μόνο στον ξάδελφό μου, θα γινόταν ξανά και ξανά. Θα πρέπει να τιμωρηθούν να σταματήσει η βία στα γήπεδα», μιλώντας το πρωί (23/04) στον ΣΚΑΪ.

«Αλίμονο αν φοβόμαστε να πάμε στο γήπεδο ή να φορέσουμε τη φανέλα της ομάδας μας. Οι αστυνομικοί δεν θα έπρεπε να είναι στα γήπεδα, γιατί είναι χώρος ψυχαγωγίας. Δεν θα πρέπει να φοβάται να πάει στο γήπεδο η μητέρα ή ο πατέρας με το παιδί του. Τα γήπεδα είναι χώρος ψυχαγωγίας και όχι ένας χώρος που χύνεται αίμα και καταστρέφονται περιουσίες», προσέθεσε.

Όσοι εμπλέκονται, «θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά», σημείωσε, διατυπώνοντας το «μπράβο» της στην αστυνομία «που προχώρησε σε συλλήψεις».

Σχετικά Άρθρα