Sky News/Ανάλυση: Οι εκτιμήσεις για το “χτύπημα” του Ισραήλ στο Ιράν- Υποβαθμίζει η Τεχεράνη

 Sky News/Ανάλυση: Οι εκτιμήσεις για το “χτύπημα” του Ισραήλ στο Ιράν- Υποβαθμίζει η Τεχεράνη

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από την “πυραυλική” επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν και τους στόχους που έπληξε. Σύμφωνα με αραβικά μέσα χτυπήθηκε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (που είχε προηγουμένως επιτεθεί σε ισραηλινό έδαφος), μια βάση της πολεμικής αεροπορίας στο Ισφαχάν, καθώς και έναν σταθμό ραντάρ.

Οι New York Times επικαλούνται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους που επιβεβαιώνουν ότι ένα πλήγμα έπληξε μια στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στο Ισφαχάν, χωρίς να αναφέρουν ποια χώρα πραγματοποίησε την επίθεση. Δύο Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν στους NYT ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από το χτύπημα.

Την υποβάθμιση της επίθεσης του Ισραήλ φαίνεται πως επιχειρεί το Ιράν, καθώς η κρατική τηλεόραση λέει ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα της αντιαεροπορικής άμυνας που στόχευε μικρά drones. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν επικαλείται «αξιόπιστες πηγές» που λένε ότι οι «ισχυροί ήχοι που ακούστηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας ήταν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της αεράμυνας για την αντιμετώπιση αρκετών αγνώστων μίνι μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν πάνω από τον ουρανό στο Ισφαχάν και ότι καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

νωρίτερα αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Ισφαχάν, που βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης και φαίνεται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίθεση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το Ισφαχάν φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική αεροπορική βάση και αρκετές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Κοντά  βρίσκεται η πόλη Νατάνζ, κεντρικό σημείο του ιρανικού προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Ωστόσο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν αναφέρει πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν είναι «απολύτως ασφαλείς».

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας IRIB του Ιράν υποβαθμίζει τις αναφορές για επίθεση. Ανέβασε μάλιστα βίντεο στο Telegram που δείχνει έναν από τους δημοσιογράφους του να στέκεται στην κορυφή ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης Ισφαχάν. «Η πόλη είναι ασφαλής και υγιής, οι άνθρωποι ζουν την κανονική τους ζωή», λέει ο δημοσιογράφος. «Πριν από μερικές ώρες ακούστηκαν ήχοι στον ουρανό. Από ό,τι γνωρίζουμε, πολλά μίνι drones πετούσαν στον ουρανό του Ισφαχάν όταν έγιναν στόχος» προσθέτει.

«Μέχρι στιγμής, οι επαρχιακές αρχές δεν μας έχουν δώσει καμία πληροφορία. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι στοχοποιήθηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν, αλλά με βάση την έρευνά μας αυτή η πληροφορία είναι ψευδής, κανένα μέρος δεν έχει στοχοποιηθεί», επεσήμανε.

Η ανάλυση του SKY NEWS

Τα αντίποινα του Ισραήλ φαίνεται πως ξεκίνησαν στη διάρκεια τις νύχτας, με τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για χτύπημα σε εγκατάσταση στο Ιράν. Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall, έκανε κάποιες αρχικές σκέψεις και μια σύντομη ανάλυση για την τρομακτική εξέλιξη.

«Θα μπορούσε να είναι ένα μοναδικό χτύπημα σε έναν προμελετημένο στόχο για να στείλει τρία μηνύματα:

  • Πρώτον, για να αποκαταστήσει την «ισορροπία». Μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, χτυπώντας μας μέσα στο Ισραήλ, θα σας χτυπήσουμε κι εμείς.
  • Δεύτερον, αν πρόκειται για ένα μόνο χτύπημα στο εργοστάσιο παραγωγής, θα στείλει επίσης ένα μήνυμα ότι είναι μια προσεκτικά ισορροπημένη και μελετημένη απάντηση: δεν είναι απλώς μια επίθεση στο Ιράν.
  • Και τρίτον, στέλνει ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να σας χτυπήσουμε βαθιά μέσα στο Ιράν, τα αεροσκάφη μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε, και επομένως μπορούμε να κάνουμε πολύ χειρότερα αν μας πιέσουν».

Ο Bunkall προσθέτει ότι υπάρχουν επίσης κάποιες αναφορές για εκρήξεις στη Συρία και το Ιράκ.

Λέει ότι είναι πιθανό να πρόκειται για Ισραηλινούς που εξουδετερώνουν στόχους φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής, αλλά είναι πιο πιθανό να είναι τα αεροσκάφη τους που σπάνε το φράγμα του ήχου.

  • Ο Iρανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε χθες Πέμπτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Τεχεράνη θα κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες νόμιμης άμυνας και τα αντίμετρα του Ιράν τερματίστηκαν, επομένως το τρομοκρατικό ισραηλινό καθεστώς θα πρέπει να σταματήσει οποιονδήποτε στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό εναντίον των συμφερόντων μας», είπε ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Σε περίπτωση χρήσης βίας από το ισραηλινό καθεστώς και παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας μας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει δευτερόλεπτο να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματά της ανταποδίδοντας με αποφασιστικό και επαρκή τρόπο για να μετανιώσει το καθεστώς αυτό για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να προστατευθεί» έναντι του Ιράν μετά την επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της επικράτειάς του, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Δεν έδωσε καμιά πληροφορία για τα μέσα, την ημερομηνία ή τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.

Η Τεχεράνη παρουσίασε την επίθεση ως αντίποινα για τον πολύνεκρο αεροπορικό βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την ευθύνη για τον οποίο επέρριψε στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Επρόκειτο για «περιορισμένη και αναλογική» επιχείρηση, είπε χθες ο Χουσέιν Αμιραμπ

Σχετικά Άρθρα