Οι πρώτες αντιδράσεις των “27” στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι

 Οι πρώτες αντιδράσεις των “27” στις εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι

Η συζήτηση επί της Έκθεσης Λέτα ήταν το μεγάλο θέμα της χτεσινής ημέρας για την Ευρώπη, παρά την πανευρωπαϊκή ανησυχία για την έκρηξη στην Μέση Ανατολή.

Κανείς δεν περίμενε ότι οι 27 θα τοποθετηθούν αναλυτικά σε κάθε ιδέα που περιέχει η Έκθεση Λέτα, πολύ περισσότερο ότι θα αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις -άλλωστε υποτίθεται ότι μόλις χτες την άκουσαν και την διάβασαν. Θα περίμενε, όμως, κανείς μια πιο πιεστική αίσθηση του χρόνου από αυτήν που φάνηκε να έχουν οι 27: Έθεσαν ως χρονικό όριο, για να αρχίσουν να δουλεύουν σοβαρά επί των προτάσεων της Έκθεσης Λέτα, τα τέλη του έτους, εδώ. Δεν βιάζονται…

Κατά τα λοιπά, διαφάνηκαν και ορισμένα μέτωπα, με κεντρικό αυτό της χρηματοδότησης που είναι αναγκαία για να γίνει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Ενρίκο Λέτα υποστηρίζει ότι χρειάζεται να στηριχτούμε και στα δύο πόδια, και στην ιδιωτική και στη δημόσια χρηματοδότηση, οι βόρειες χώρες επιλέγουν μόνο το πρώτο, την ιδιωτική, με εργαλείο την -ούτε ή άλλως σημαντική και γενικώς αποδεκτή- Ένωση των Αγορών Κεφαλαίου, και λένε όχι στη δημόσια χρηματοδότηση, όχι στο ευρωομόλογο, εδώ.

Στα θετικά, ξεχωρίζουμε τις αναφορές στην ανάγκη ενός νέου Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, στην επιδίωξη μιας πλήρως ολοκληρωμένης Ενιαίας Αγοράς και στην ανάπτυξη μιας νέας οριζόντιας στρατηγικής για την επίτευξή της μέχρι τον Ιούνιο 2025. Εν αναμονή και της Έκθεσης Ντράγκι, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αυτά ήταν ένα σημαντικό κέρδος από τη χτεσινή συζήτηση.

Πηγή: KREPORT

Σχετικά Άρθρα