LIVE/Κακοκαιρία Gori:112 σε τέσσερις περιοχές- Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες-Οι έξι περιοχές σε συναγερμό

 LIVE/Κακοκαιρία Gori:112 σε τέσσερις περιοχές- Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες-Οι έξι περιοχές σε συναγερμό

Η ΕΜΥ αναβάθμισε το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετέβη εκτάκτως στη Θεσσαλία, όπου τίθεται επικεφαλής του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

Η κακοκαιρία – εξπρές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες και έως το απόγευμα του Σαββάτου με υψηλό κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων σε Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. η μεγαλύτερη ένταση των βροχών και των καταιγίδων αναμένεται από τις 10 σήμερα το βράδυ έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας έχουν λάβει προειδοποιητικό μήνυμα από το 112:

Επίσης, προειδοποιητικό μήνυμα 112 στάλθηκε και για τις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και Νησιών Βορείου Αιγαίου:

Στο νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων η ΕΜΥ αναφέρει πως τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

  • Ανατολική Θεσσαλία
  • Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο)
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομός Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Οι όγκοι νερού υπολογίζονται στα 120mm το 12ωρο και για τη Θεσσαλία από 50mm έως 90mm, ένα μέγεθος που απέχει πολύ από τα 800 mm της κακοκαιρίας Daniel, ωστόσο θεωρούνται επικίνδυνα εξαιτίας του ότι οι υποδομές στη Θεσσαλία είναι επιβαρυμένες.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως «για προληπτικούς λόγους, αναχωρώ για τη Θεσσαλία, όπου έχουν αναπτυχθεί ούτως η άλλως οι δυνάμεις Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Στρατού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

  • Όπως υπογράμμισε ο υπουργός «οι μετεωρολόγοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου μιλούν για μία κακοκαιρία η οποία θα πλήξει -κατά κύριο λόγο- τις μεταπογευματινές, βραδινές ώρες και μέχρι τα ξημερώματα τη Θεσσαλία». Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η πιθανότητα έκδοσης μηνυμάτων 112 στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Εκτός από τη Θεσσαλία η κακοκαιρία αναμένεται να περάσει και από άλλες περιοχές, όπως η Πιερία, η Βόρεια Εύβοια, οι Σποράδες, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και ίσως ένα κομμάτι της Χαλκιδικής. «Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για την τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν από την επικείμενη κακοκαιρία. Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου δημοσίευσε χάρτες που δείχνουν τις περιοχές που θα χτυπήσει σφοδρότερα η κακοκαιρία. «Οι βροχές του Σαββάτου ανά 6ωρο με μια ματιά», αναφέρει, τονίζοντας ότι στα βόρεια θα ζήσουν «φθινόπωρο» με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας ενώ στα νότια θα ζήσουν «καλοκαίρι» με 30 βαθμούς αλλά και αφρικανική σκόνη.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε πως τα φαινόμενα θα είναι έντονα, όμως όχι απαραίτητα και επικίνδυνα, με σαφέστερη εικόνα να διαμορφώνεται εντός της ημέρας, οπότε και θα εκδηλωθούν τα πρώτα φαινόμενα. Υπογράμμισε δε πως «δεν θα επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό όλες οι περιοχές που αναφέρονται στο δελτίο».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, «εκτός από τη Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία και Λάρισα), οι Σποράδες η Βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, η Χίος και η Μυτιλήνη πρέπει να είναι σε επιφυλακή από το απόγευμα μέχρι αύριο το μεσημέρι».

Νέα ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά το απόγευμα της Παρασκευής για την κακοκαιρία

Μέσω ανάρτησης στα social media ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς αναφέρθηκε στην επερχόμενη κακοκαιρία σε περιοχές του Βόλου, της Λάρισας και της Καρδίτσας, επισημαίνοντας πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εκδηλώνονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή.

Ειδικότερα, ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι «Επελέγησαν 4 Διεθνή Μοντέλα Καιρού (#ECMWF, #ICON, #GFS και #COSMO ), όπου μέσω της εφαρμογής που διαθέτει η meteoblueλάβαμε τα ωριαία προγνωστικά ύψη υετού για κάθε πόλη.

  1. Παρατηρούμε ότι και στις 3 σημειακές προγνώσεις (μετεωγράμματα) δεν ξεπερνάμε ανά ώρα τα 8-12mm βροχής.
  2. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εκδηλώνονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια “σχεδόν κανονική” χρονική κατανομή.
  3. EFΙ: Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται με υψηλό δείκτη 24ωρης βροχόπτωσης EFI ( Extreme Forecast Index) αποτυπώνονται στον τελευταίο χάρτη. Ο χάρτης βασίζεται στην κλιματολογία των διαφόρων περιοχών και με χρωματικό δείκτη να μας δίνει το σχετικό σήμα, ανάλογα με την εποχή και το φαινόμενο.
  4. Δείτε το αναβαθμισμένο έκτακτο εδώ.
  5. ΜΕΤΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΜΥ (Τα μετεωγράμματα αυτά είναι ανά 3ωρο ) ΒΟΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κλείνουν οι εσπερινές σχολικές μονάδες της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με το thenewspaper.gr, o περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας αποφασίζει για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου την αναστολή της λειτουργίας όλων των εσπερινών σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά το Δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα. Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Παρασκευή

  • Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
  • Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).
  • Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Σάββατο

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Σχετικά Άρθρα