Ανάλυση-Metron Analysis/ Αποδίδει το “δεξιό προσκλητήριο” Μητσοτάκη- Ο ΣΥΡΙΖΑ “αλλάζει δέρμα” και κερδίζει ψηφοφόρους “εκτός των τειχών”
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα καθώς έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία των 50 ημερών μέχρι τις ευρωεκλογές. Υπό μία έννοια επιβεβαιώνονται και οι στρατηγικές της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός το γεγονός του δεξιού προσκλητηρίου του πρωθυπουργού με στόχο την ανακοπή της τάσης αποχής ή της μετακίνησης σε κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. Αφετέρου, η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να διεισδύσει σε εκλογικά ακροατήρια που ήταν ξένα ή και εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν απώλειες προς τα αριστερά.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η δημοσκοπική του ενίσχυση δεν οφείλεται σε αύξηση της συσπείρωσης παλιών ψηφοφόρων του, αλλά σε προσέλκυση ενός νέου, πιο «αντισυστημικού» κοινού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 22% εκείνων που δηλώνουν ότι αισθάνονται «εκτός των τειχών», οι οποίοι αποτελούν το 47% του εκλογικού σώματος.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ “αλλάζει δέρμα”, υπό την έννοια ότι όχι μόνο εξισορροπεί τις απώλειες που έχει προς τα αριστερά λόγω, προφανώς, των “ξένων” προς το παραδοσιακό εκλογικό του κοινό απόψεις που διατυπώνει ο Στέφανος Κασσελάκης (ΝΑΤΟ, Ισραήλ, “πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια”, “θαύμα” κλπ.), με εισροές νέων από το ακροατήριο εκείνων που θεωρούν εαυτούς “ανέστιους” λόγω των οικονομικών συνθηκών (ακρίβεια), του Κράτος Δικαίου (Τέμπη, κ.ά) και επιθυμούν να εκφράσουν τη δυσφορία τους προς την κυβέρνηση.
Όλα αυτά εξηγούνται και από τις βασικές μετακινήσεις ψηφοφόρων με τη ΝΔ να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς την Ελληνική Λύση, τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, και το ΠΑΣΟΚ, προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου. Δικαιολογείται απόλυτα, ως εκ τούτου, η “ειδική” στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου προς τους δεξιούς ψηφοφόρους, είτε με το προσωπικό πολιτικό στοίχημα που έθεσε ο πρωθυπουργός, είτε με κινήσεις συμβολικού χαρακτήρα όπως η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη. Ο Κυριάκος Βελόπουλος διέγραψε το προηγούμενο διάστημα μία ανοδική πορεία που μοιάζει αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε κάμψη, ωστόσο είναι σαφές πως τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ελληνικής Λύσης συνήθως υποεκτιμώνται και μένει να δούμε ποιές θα είναι τελικά οι αντοχές του μέχρι τις ευρωεκλογές.
Ως προς τη συσχέτιση ανάμεσα στην ψήφο και την πολιτική αυτοτοποθέτηση, η ΝΔ έχει πάντα την ισχυρή παρουσία της στους κεντροδεξιούς (την ισχυρότερη κατηγορία της) και τους δεξιούς ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει ισχυρή παρουσία και στους αριστερούς αλλά και στους κεντροαριστερούς, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει την «πρωτιά» του σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι».
Ως προς την εκτίμηση ψήφου, δηλαδή την εκτίμηση που κάνει η Metron Analysis για το πώς θα διαμορφωνόταν ένα ένδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα, έχουμε μια άνοδο της συσπείρωσης της ΝΔ που μεταφράζεται σε άνοδο 0,9%, μια νέα άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στο 15,4%, μια υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ κατά 1% και μια σταθερότητα ουσιαστικά του ΚΚΕ. Η Ελληνική Λύση καταγράφει μια υποχώρηση στο 8,3%, ενώ η εκτίμηση είναι περνούν το όριο η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και οριακά η Νέα Αριστερά, όχι όμως κάποιο άλλο κόμμα.