Βρυξέλλες: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για Μέση Ανατολή και Τουρκία- Οι θέσεις της Αθήνας

 Βρυξέλλες: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για Μέση Ανατολή και Τουρκία- Οι θέσεις της Αθήνας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για την ειδική Σύνοδο Κορυφής. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στους ευρωπαίους ομολόγους του  την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επισημάνει ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στο Ισραήλ και υποστήριξε το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα, ωστόσο τώρα θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη  κλιμάκωση της έντασης που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την ανησυχία της για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ιράν κι ενόψει της απάντησης του Ισραήλ. Ειδικότερα, επικρατεί προβληματισμός για τις επιπτώσεις στην οικονομία, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών αλλά και για την στάση που θα κρατήσει η Τουρκία.

  • Χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγιπ Ερντογάν «έδειξε» τον Ισραηλινό πρωθυπουργός ως κύριο υπεύθυνο της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και κατηγόρησε τη Δύση επειδή καταδίκασε την επίθεση του Ιράν αλλά όχι την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής θα τεθεί και η στάση της Τουρκίας. Στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων, η ελληνική θέση παραμένει σταθερή και υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ των θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον όμως και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα «η βάση συζήτησης είναι οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι ότι τα όποια βήματα θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα».

Η ελληνική κυβέρνηση σε συντονισμό με την  Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Επισημαίνεται ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Επίσης, τονίζεται η συνολική διευθέτηση του κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Σχετικά Άρθρα