Γρίφος το πότε θα επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν -ABC:”Αποφασίστηκε περιορισμένο χτύπημα” -Το σενάριο των πυρηνικών

Γρίφος το πότε θα επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν -ABC:”Αποφασίστηκε περιορισμένο χτύπημα” -Το σενάριο των πυρηνικών

Σύμφωνα με το ABC News , που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ έχει ήδη αποφασίσει περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η απάντηση που αναμένεται από το Ισραήλ θα είναι περιορισμένη. Μάλιστα, επισημαίνει πως οι Ισραηλινοί έχουν πει στις ΗΠΑ πως θα απαντήσουν με «ιδιαίτερη προσοχή».

Τα απανωτά πολεμικά υπουργικά συμβούλια φαίνεται πως έχουν καταλήξει στον τύπο του πλήγματος, όχι όμως και στο χρόνο της επίθεσης. Αυτό άφησε να εννοηθεί και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Χέρζι Χαλέβι, μιλώντας σε ισραηλινό τάγμα, αλλά και ο εκπρόσωπος του στρατού στους δημοσιογράφους, δείχνοντας παράλληλα έναν από τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στην επίθεση.

  • Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου υπόσχεται νίκη κατά του Ιράν σε όλα τα μέτωπα κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες. «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από τη Χαμάς, πίσω από τη Χεζμπολάχ και άλλους, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε και να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο ίδιος.

Πρώην διευθυντής Μοσάντ: Υπάρχει σενάριο το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

  • Ο πρώην διευθυντής πληροφοριών στην ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας, της Μοσάντ, δήλωσε ότι η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν είναι μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ που βρίσκονται στο τραπέζι καθώς το Τελ Αβίβ αποφασίζει πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Σαββάτου.

Ο Γιάλντα Χακίμ μιλώντας στο βρετανικό SKYNEWS από την Ιερουσαλήμ σχετικά την πιθανή απάντηση μετά την εκτόξευση περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ, επιβεβαίωσε πως μεταξύ των σεναρίων του είναι και το χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

  • Στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη για χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανέφερε σύμφωνα με το Skynews: «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Ακόμα και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις».

Υπουργός Εξωτερικών Λιβάνου: «Η εκδίκηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο πόλεμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου μιλώντας στο ίδιο μέσο, μετά τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να απαντήσει σε αντίποινα κατά του Ιράν, ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ είπε ότι ο Βηρυτός ανησυχεί.

  • «Οποιοδήποτε είδος εκδίκησης θα καταλήξει σε μεγαλύτερο πόλεμο, πιθανώς», δήλωσε. «Και επομένως ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία μπορεί να έχουν πρόβλημα».

Ο Χαμπίμπ δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει σε κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Εάν τα Ηνωμένα Έθνη κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση του Λιβάνου «πιθανότατα» θα την υποστήριζε.

  • Ερωτηθείς για την υποστήριξη της Χεζμπολάχ στην ιρανική επίθεση, ο Χαμπίμπ απάντησε: «Δεν την καλωσορίζουμε και δεν καταγγέλλουμε την επίθεση, γιατί το Ισραήλ την ξεκίνησε».

«Δεν έχουμε επιρροή στη Χεζμπολάχ. Όσο υπάρχουν μάχες μεταξύ αυτών και των Ισραηλινών και αν έχουμε επιλογή, τότε υποστηρίζουμε τη Χεζμπολάχ», καταλήγοντας πως μια λύση δύο κρατών είναι «η λύση για τα περισσότερα προβλήματα στη Μέση Ανατολή».

Ιρανός πρέσβης: Εάν το Ισραήλ επιτεθεί θα απαντήσουμε άμεσα και έντονα

  • Μήνυμα πως η Τεχεράνη θα απαντήσει άμεσα και έντονα σε μια επίθεση του Ισραήλ στέλνει ο Ιρανός πρέσβης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει το Ισραήλ μια αδύναμη ύπαρξη που οφείλει την επιβίωσή του στις ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Open, o Μαλέκ Χοσσεϊν Γκιβζάντ σημείωσε ότι η Τεχεράνη είχε ειδοποιήσει εγκαίρως για την επίθεση: «Με μήνυμά μας, 72 ώρες πριν από την επιχείρηση, στους φίλους μας στις χώρες της περιοχής ενημερώσαμε πως η απάντησή μας στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας είναι οριστική και δεδομένη».

«Θεωρούμε την άμυνα των γειτόνων μας, ως την άμυνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», είπε ο πρέσβης και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας ήταν η τιμωρία του σιωνιστικού καθεστώτος. Δεν επιδιώκαμε και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση και την αποσταθεροποίηση. Και μετά το τέλος της επιχείρησης της νόμιμης άμυνας, θεωρούμε το θέμα λήξαν».

  • Παράλληλα σημειώνει πως «αν το Ισραήλ προβεί σε επιθετική ενέργεια, το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και έντονα. Και αυτό το μήνυμα το μεταφέραμε σε όλους».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας και τις προσδοκίες του Ιράν από τη χώρα μας, ο πρέσβης σημείωσε: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της για σταθερότητα και μείωση των εντάσεων.

  • Η σταθερότητα στην περιοχή είναι υπέρ της Ελλάδας μιας και η χώρα σας γειτονεύει με αυτή την περιοχή. Από την άλλη η αναταραχή και η ανασφάλεια μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην Ελλάδα. Άρα είναι υπέρ της Ελλάδας, του Ιράν και των άλλων κρατών, να υπάρχει σταθερότητα».

ΝΥΤ: Τα επικρατέστερα σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν με drones παρουσιάζουν σε εκτενή ανάλυσή τους οι New York Times. Οι επιλογές αυτές κινούνται από την αποτροπή μιας νέας επίθεσης στο μέλλον μέχρι την αποφυγή ενός μεγάλης κλίμακας πολέμου, με στόχο να πετύχουν διαφορετικά στρατηγικά αποτελέσματα.

  • Σύμφωνα με τους New York Times, τα μέλη του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ εξετάζουν επιλογές τόσο ισχυρές ώστε να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν ότι τέτοιες επιθέσεις δεν θα περάσουν αναπάντητες, αλλά όχι τόσο δυνατές ώστε να προκληθεί μεγάλη κλιμάκωση.

Τα 4 σενάρια -τα υπέρ και τα κατά:

  • Ένα επιθετικό χτύπημα σε ιρανικό στόχο, όπως η βάση των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά εκτός Ιράν, σε μια χώρα όπως η Συρία. Το μειονέκτημα είναι ότι μια τέτοια επιλογή είναι ασύμμετρη σε σχέση με την ευθεία επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.
  • Ένα χτύπημα σε συμβολικό στόχο στο έδαφος του Ιράν αλλά μια τέτοια κίνηση θα απαιτήσει διαβούλευση με τις ΗΠΑ με κίνδυνο να εξοργιστεί η Ουάσινγκτον που έχει εκφράσει τη διαφωνίες της με κάποιο τέτοιο χτύπημα.
  • Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές του Ιράν. Μια τέτοια κίνηση όμως θα εξέθετε πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ σε αυτό το είδος του πολέμου και δεν θα είναι παρόμοια απάντηση σε μια αεροπορική επίθεση όπως αυτή του Ιράν.
  • Επίσπευση μικρών επιθέσεων στο έδαφος του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών που θα εκτελεστούν από τη Μοσάντ. Για τέτοιες επιθέσεις ωστόσο, το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και άρα υπολείπονται της δημόσιας αναγνώρισης εντός χτυπήματος όπως αυτής του Ιράν.

Κατά το δημοσίευμα, τουλάχιστον δύο μέλη του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ τοποθετήθηκαν υπέρ της άμεσης απάντησης στο χτύπημα του Ιράν υποστηρίζοντας ότι μια ταχεία απάντηση με το επιχείρημα της αυτοάμυνας θα προσέδιδε νομιμότητα στο χτύπημα του Τελ Αβίβ. Κατά τους αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα τα δύο μέλη ήταν ο Μπένι Γκεντζ και ο Γκάντι Άιζενκοτ, δύο πρώην στρατιωτικοί που μπήκαν στην κυβέρνηση Νετανιάχου μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Παραμένει όμως άγνωστο γιατί τελικά δεν ελήφθη η απόφαση αυτή» προσθέτουν οι New York Times.

Σχετικά Άρθρα