Το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου 150 παλαιστίνιους κρατούμενους -Τα βασανιστήρια που υπέστησαν
Οι αρχές της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τους κακομεταχειρίστηκαν όσο ήταν υπό κράτηση. Από την έναρξη του πολέμου εναντίον της Χαμάς, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει δεκάδες ανθρώπους από τη Λωρίδα της Γάζας, τους κράτησαν χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες και άφησαν ελεύθερους ορισμένους από αυτούς.
Είναι προφανές ότι αυτοί οι αιχμάλωτοι υπέστησαν σοβαρή κακομεταχείριση αφού ορισμένοι από αυτούς στάλθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.
Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την απελευθέρωση των αιχμαλώτων αλλά τόνισε ότι «απαγορεύεται απολύτως» η κακομεταχείριση των κρατουμένων.
Η ομάδα των κρατουμένων οδηγήθηκε εκτός του ισραηλινού εδάφους μέσω της συνοριακής διάβασης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP και τη παλαιστινιακή υπηρεσία διαβάσεων. Αφού πέρασαν στο παλαιστινιακό έδαφος, δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Ένας από τους απελευθερωθέντες κρατούμενους είπε ότι ο ίδιος και ένας φίλος του ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.
«Παρέμενα γονατιστός [ενν. κατά τους περίπου δύο μήνες της κράτησής του] από τις 5 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, με τα μάτια και τα χέρια δεμένα», είπε ο άνδρας αυτός. «Ο στρατός εξαπέλυσε σκυλιά εναντίον μας για να μας επιτεθούν. Μας χτύπησαν και μας βασάνισαν», υποστήριξε ακόμη.
Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία μεθοριακών διαβάσεων είπε ότι 56 Παλαιστίνιοι που απελευθερώθηκαν από ισραηλινές φυλακές «έφεραν ενδείξεις» ότι βασανίστηκαν κατά την κράτησή τους. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε τότε ότι τηρείται «το διεθνές δίκαιο» όσον αφορά τη μεταχείριση των κρατουμένων.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την τύχη των κρατουμένων Γαζαίων. Ο διευθυντής της, ο Φιλίπ Λαζαρινί, είπε τον περασμένο μήνα ότι πολλοί επέστρεψαν «σημαδεμένοι ψυχολογικά» από την περιπέτειά τους. Στην κακομεταχείριση που τους επιφυλάχθηκε περιλαμβάνονταν απειλές ηλεκτροσόκ, στέρηση ύπνου και εκφοβισμός με σκύλους.