Καταγιστικές εξελίξεις: Ίσως απόψε τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν- Τεχεράνη: Θα απαντήσουμε άμεσα

Καταγιστικές εξελίξεις: Ίσως απόψε τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν- Τεχεράνη: Θα απαντήσουμε άμεσα

Μπορεί από το σημερινό Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ οι πληροφορίες να μην απαντούν στο ερώτημα για το πότε και πώς θα χτυπήσει το Ισραήλ στο Ιράν ως αντίποινα, όμως οι πληροφορίες πληθαίνουν πως επίκεται άμεσα η επίθεση και μάλιστα σύμφωνα με τη Wall Street Journal πιθανώς και απόψε. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τρίτη.

«Το Ισραήλ διατηρεί όλες τις επιλογές του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ σε συνέντευξη Τύπου. «Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα». Ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Κανάλι 12» μετέδωσε ότι στη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι ένα «επώδυνο» χτύπημα κατά του Ιράν, το οποίο όμως δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει επίσης να επιλέξει μια απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, προσέθεσε το μέσο ενημέρωσης.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι θέλει να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή και δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιθετικά ισραηλινά αντίποινα. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συσκέφθηκε διαδικτυακά με την G7 και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλόνητη» ωστόσο αυτό αφορά μόνο την άμυνα και σε καμία περίπτωση πιθανή επίθεση κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Galatz, αυτή η συνάντηση περιελάμβανε συνομιλίες όσον αφορά στην πιθανότητα το Ισραήλ να καθυστερήσει την απάντησή του κατά του Ιράν, προκειμένου να ενταχθεί σε διπλωματικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που θα επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, κάλεσαν τις δυο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ευελπιστώντας πως ακόμη κι αν ο πόλεμος αντιποίνων συνεχιστεί, τα εκατέρωθεν χτυπήματα να είναι χαμηλής κλίμακας ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της σύγκρουσης. Αυτό υπογράμμισαν και οι δυτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην Wall Street Journal.

Με φόντο τα δυτικά μηνύματα, το συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, συζήτησε διάφορα σενάρια απάντησης, τα οποία ωστόσο είχαν έναν κοινό παρονομαστή: «Επώδυνα» αντίποινα στην Τεχεράνη, αλλά χωρίς να πυροδοτηθεί περιφερειακός πόλεμος.

  • Το Ιράν δεν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από ό,τι προηγουμένως, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ΕΕ η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις καλώντας ταυτόχρονα για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

Στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ» αναφέρει, ενώ τονίζεται ότι καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Παράλληλα, η απόφαση θα επισημαίνει ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναφέρει ταυτόχρονα την ισχυρή υποστήριξή του στον Λίβανο και τον λαό του αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα στο εσωτερικό και ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.

Ακόμα, θα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Σχετικά Άρθρα