Καιρίδης: “Γενικευμένη απειλή ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή”
Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, βρέθηκε καλεσμένος, o Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, το φόβο της κλιμάκωσης αλλά και για την παγκόσμια ανησυχία που υπάρχει για το τι έπεται.
Στην αρχή ης συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση και υπάρχει απειλή γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με ότι αυτό σημαίνει και για τη σταθερότητα, ειρήνη στην περιοχή και για τις μεταναστευτικές ροές και για την παγκόσμια οικονομία, λόγω του ενδεχόμενου της ανόδου της τιμής του πετρελαίου με πληθωριστικές πιέσεις και ούτω καθεξής. Κατά τη γνώμη μου, παρόλο που έχει δείξει αυτές τις πρώτες ώρες μια σημαντικότατη αυτοσυγκράτηση το Ισραήλ και υπήρξαν φωνές στο εσωτερικό του, τα διαβάζουμε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στις εφημερίδες, να αντιδράσει ακόμα και την ώρα της επίθεσης και σίγουρα αμέσως μετά νομίζω ότι κάθε ψύχραιμος αναλυτής και δεν μιλάω τώρα ως Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με αυτή την ιδιότητα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο απάντησης του Ισραήλ. Τώρα τι είδους απάντηση μένει να φανεί. Άμα, φτάνει μέχρι το ακραίο σενάριο της επίθεσης εναντίον του ίδιου του Ιράν, το οποίο προφανώς σημαίνει περαιτέρω αποκλιμάκωση και περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί στην κυβέρνηση Νετανιάχου που θέλουν να πλήξουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν που τροφοδοτούν το καθεστώς της Τεχεράνης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την τιμή του πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν όμως και στόχοι, «ιρανικοί» εκτός Ιράν, στη Συρία, στον Λίβανο, στο Ιράκ, παντού στην περιοχή, τους οποίους ήδη πλήττει το Ισραήλ και μπορεί να πλήξει περισσότερο. Από εκεί και πέρα διεκδικεί ένα πακέτο βοήθειας από τους Αμερικανούς για την αυτοσυγκράτηση του. Σημαντικό είναι αυτό και είναι επίσης και κάτι που θέλει και ο Μπάιντεν, διότι θέλει να κολλήσει δίπλα σε αυτή την ενδεχόμενη βοήθεια προς το Ισραήλ και μια βοήθεια προς την Ουκρανία που την έχουν μπλοκάρει οι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα στη Βουλή των αντιπροσώπων (…)».
«Δεν έχουμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής» σημείωσε εν συνεχεία, ο κ. Καιρίδης υπογραμμίζοντας «η Ελλάδα έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα από τον Ανατολικό Μεσογειακό Διάδρομο, ο οποίος είναι κυρίως η Τουρκία και έχουμε μια μεγάλη μείωση των ροών σε σχέση με τα υψηλά του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους, κάτι το οποίο βοήθησε και την Κύπρο στην καλύτερη συνεργασία. Διότι, η Κύπρος παραδοσιακά είχε το μεγάλο πρόβλημα από τα κατεχόμενα. Σήμερα δεν έχει ζήτημα ροής από τα κατεχόμενα, δηλαδή προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί παίρνουν το αεροπλάνο, φτάνουν στα κατεχόμενα και περνούν την πράσινη γραμμή. Αυτό δεν υπάρχει. Το πρόβλημα σήμερα της Κύπρου είναι από θαλάσσης, από τον Λίβανο. Εμείς έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα στα ανατολικά μας (…). Έχουμε μια στρατηγική σχέση με την Αίγυπτο, έχουμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου τον Μάιο στην Αθήνα και θα πάω στην Αίγυπτο. Είχε πάει και ο πρωθυπουργός για τη μεγάλη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί γίνεται μια προσπάθεια να μην χειροτερέψουν τα πράγματα. Είχαμε λίγες ροές αρχές Απριλίου, όμως, εδώ και δέκα μέρες δεν έχουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε πολύ».
Τέλος, ερωτηθείς για το πως στέκεται η Ελλάδα απέναντι σε αυτή τη νέα κρίση απέναντι στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε «η Ελλάδα πήρε ξεκάθαρη θέση. Καταδίκασε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή επίθεση του Ιράν σε ένα κυρίαρχο κράτος που είναι το Ισραήλ. Άλλωστε είναι και κάτι το οποίο έχει ένα στοιχείο πρωτοφανές. Δεν υπάρχουν πολλά πρωτοφανή στη Μέση Ανατολή. Έχουμε δει τόσα πολλά επεισόδια βίας, όμως μέχρι τώρα είχαμε δει έναν «πόλεμο» δια αντιπροσώπων. Το Ιράν χτυπούσε το Ισραήλ και το Ισραήλ χτυπούσε τους αντιπροσώπους του Ιράν, είτε λέγεται Χεζμπολάχ είτε λέγονται πολιτοφυλακές στη Συρία, στο Ιράκ, τη Χαμάς και ούτω καθεξής. Αυτό δεν υπάρχει. Αυτή την κόκκινη γραμμή την υπερέβη το Ιράν και υπό αυτή την έννοια αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση, την οποία δεν μπορεί παρά να καταδικάσει η διεθνής κοινότητα, όπως το έκανε η Ευρώπη, βεβαίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ούτω καθεξής. Από την άλλη μεριά, ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτοσυγκράτηση. Ζητά να σκεφτούν όλοι τι σημαίνει η ενδεχόμενη πλήρης ανάφλεξη και για το Ισραήλ. Χρειάζεται λοιπόν να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χείλος της αβύσσου που μας προσκαλεί και να προσπαθήσουμε να λύσουμε αυτή την πύλη της κολάσεως, η οποία έχει ανοίξει».