Ανάλυση Jerusalem Post:Πώς θα γινόταν η επίθεση Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Η επίθεση με drone του Ιράν στο Ισραήλ, σύμφωνα με την Jerusalem Post, αποτελεί «ευκαιρία» για τους Ισραηλινούς να επιτεθούν στα σημεία όπου το Ιράν αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το σενάριο αυτό, υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα, ίσως είναι τώρα τέτοιες οι συνθήκες, για να πραγματοποιηθεί το χτύπημα. Μάλιστα, η Jerusalem Post αναλύει το πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Μαχητικά F-35 Stealth, ξεκινούν από διαφορετικές τοποθεσίες και με διαφορετικούς προορισμούς, με στόχο να πλήξουν στόχους μέσα στο Ιράν, ορισμένοι από τους οποίους απέχουν και 1200 μίλια από το Ισραήλ. Τα ισραηλινά μαχητικά, γράφει η εφημερίδα, θα μπορούσαν να πετάξουν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας (παρά την ενδεχόμενη άρνηση αυτών των χωρών) και στη συνέχεια να διασχίσουν με ταχύτητα το Ιράκ (το οποίο επίσης θα αντιδρούσε).
Άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν μέσα από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας (δεν είναι σαφές αν αυτό θα γινόταν με συμφωνία) και του Περσικού Κόλπου, με στόχο να πλήξουν αρχικά, την αεράμυνα του Ιράν, που όπως λέει η εφημερίδα, είναι πολύ πιο εξελιγμένη από αυτή του Λιβάνου, ή της Συρίας.
Στη συνέχεια, στόχος τους, οι τοποθεσίες που αναπτύσσονται τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν. Οι στόχοι θα έχουν επιλεγεί, από τη Μοσάντ και τις άλλες μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
- Πέραν των F-35 στο ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν τα F-15 Εagles, τα F-16 Falcons και τα εφοδιασμένα με βόμβες GBU-72 και άλλους πυραύλους F-35. Τελικός στόχος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η καταστροφή των κορυφαίων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Fordow και στο Natanz.
Οι εγκαταστάσεις των κέντρων αυτών, βρίσκονται περίπου 80 μέτρα κάτω από τη γη, εκεί που μόνο οι βόμβες “bunker buster” των 30.000 λιβρών του αμερικανικού οπλοστασίου θα μπορούσαν να διεισδύσουν. Από την εποχή Τραμπ, όμως, οι ΗΠΑ αρνούνται να παράσχουν στο Ισραήλ τέτοιου είδους βόμβες.
- Υπάρχουν επίσης πρόσθετες εγκαταστάσεις που θα μπορούσε να πλήξει το Ισραήλ, όπως ο αντιδραστήρας βαρέως ύδατος στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, οι ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, στο Ραμσάρ και στην Τεχεράνη.
Από τα μέσα του 2023, αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, σχημάτισαν μια ομάδα αξιωματικών με στόχο να συλλέξουν και να αξιολογήσουν πληροφορίες για στόχους πέρα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Στα σχέδια αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα, σημαντικό ρόλο θα έπαιζε η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.