Πως το ισραηλινό Iron Dome κατόρθωσε να καταρρίψει το 90% των ιρανικών drones

 Πως το ισραηλινό Iron Dome κατόρθωσε να καταρρίψει το 90% των ιρανικών drones

06 August 2022, Israel, Sderot: The Iron Dome anti-missile system fires an interceptor missile as rockets are launched from Gaza towards Israel. Photo by: Ilia Yefimovich/picture-alliance/dpa/AP Images

Χάρη στο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, το γνωστό Iron Dome, το Ισραήλ κατόρθωσε όχι μόνο να αναχαιτίσει αλλά και να καταρρίψει το 90% των drones που εξαπέλυσε το Ιράν στην μεγάλη αυτή επίθεση ως αντίποινα στην άλλη του Ισραήλ στο προξενείο της Τεχεράνης στην Δαμασκό.

Το Ιράν εκπλήρωσε την απειλή του να απαντήσει σε μια θανατηφόρα επίθεση στο προξενείο του στη Συρία με μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή κατά του Ισραήλ το Σάββατο, σύμφωνα με το POLITICO.

Οι επιθέσεις με drone και πυραύλους θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια μεγάλη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Πόσο μεγάλη ήταν η επίθεση;

Για εβδομάδες, οι Ιρανοί ηγέτες έχουν ορκιστεί ότι θα εκδικηθούν τους θανάτους δύο κορυφαίων διοικητών των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σάββατο το βράδυ ότι επιβεβαίωσαν ότι περισσότερα από 100 drones έφυγαν από την Τεχεράνη και κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτές οι επιθέσεις, σε αντίθεση με άλλες στο παρελθόν, προέρχονται ρητά και άμεσα από την ιρανική κυβέρνηση και τον στρατό της. Οι πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ και της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο, έχουν εμπλακεί με τις ισραηλινές δυνάμεις επί χρόνια, και η Χεζμπολάχ εκτοξεύει τακτικά ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο.

Οι πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης και της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσαν τα δικά τους ταυτόχρονα πλήγματα στο Ισραήλ.

Πόσο χρόνο χρειάζονται τα ιρανικά drones για να φτάσουν στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε την εκτόξευση των drone γύρω στις 4 μ.μ. EST του Σαββάτου, σημειώνοντας ότι θα χρειαζόταν ώρες για να φτάσουν, άρα υπήρχε επαρκής χρόνος για αντίδραση με την αεράμυνα του Ισραήλ να είναι ούτως ή άλλως σχετικά προετοιμασμένη από καιρό.

Οι αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα βίντεο που εξετάστηκαν δείχνουν ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν ήδη αρχίσει να εισέρχονται στον ισραηλινό εναέριο χώρο και να αντιμετωπίζονται από την αεράμυνα του Ισραήλ μέχρι τις 6 μ.μ. EST.

Το Ιράν είπε γύρω στις 6 μ.μ. EST ότι ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του δράση , σύμφωνα με μια ανάρτηση X από την αποστολή της Τεχεράνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Πόσο εύκολα μπορεί το Ισραήλ να καταρρίπτει τα ιρανικά drones

Στη διάθεσή του, το Ισραήλ έχει το Iron Dome, ένα σύστημα αεράμυνας που, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει καταφέρει να αναχαιτίσει περισσότερο από το 90 τοις εκατό των εισερχόμενων πυραύλων από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το 2011. Το σύστημα, συν-κατασκευασμένο από την RTX και τη Rafael Advanced Αμυντικά Συστήματα, ανιχνεύει μια εισερχόμενη επίθεση και μπορεί να εκτοξεύσει έναν αντιπύραυλο Tamir για να αναχαιτίσει ένα χτύπημα.

Δέκα συστοιχίες Iron Dome είναι διάσπαρτες σε όλο το Ισραήλ για την προστασία της χώρας. Κάθε μία αποτελείται από τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές, 20 πυραύλους Tamir και ένα ραντάρ. Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια όλα αυτά τα χρόνια για να υποστηρίξουν τη συντήρηση και την ανάπτυξη του συστήματος αεράμυνας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου .

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ είχε ένα σχέδιο για να αναχαιτίσει τα drones. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται νωρίτερα την ίδια μέρα για μια επίθεση, ακυρώνοντας πολιτικές δραστηριότητες και καλώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους πίσω στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού όλη την ημέρα, παρακολουθώντας όλους τους πιθανούς στόχους και προετοιμάζοντας ναυτικά και αεροπορικά μέσα. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει επίσης απόψε.

Το IDF ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι «αναχαίτισε επιτυχώς χρησιμοποιώντας το σύστημα «Arrow» και, μαζί με τις στρατηγικές χώρες εταίρους, τις περισσότερες εκτοξεύσεις προτού διασχίσουν το έδαφος της χώρας».

Tι είναι το Iron Dome

Το Iron Dome είναι ένα ισραηλινό κινητό σύστημα αεράμυνας παντός καιρού που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries . Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων (2–43 μίλια) και των οποίων η τροχιά θα τους οδηγούσε σε μια κατοικημένη περιοχή του Ισραήλ. [9] [10] Από το 2011 έως το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο αμυντικό σύστημα Iron Dome, με άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2022.

Το Iron Dome κηρύχθηκε επιχειρησιακό και αναπτύχθηκε αρχικά στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στην Beersheba . Στις 7 Απριλίου 2011, το σύστημα αναχαίτισε με επιτυχία έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα για πρώτη φορά. Στις 10 Μαρτίου 2012, η ​​The Jerusalem Post ανέφερε ότι το σύστημα κατέρριψε το 90% των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και θα είχαν προσγειωθεί σε κατοικημένες περιοχές. Στα τέλη του 2012 το Ισραήλ είπε ότι ήλπιζε να αυξήσει την εμβέλεια των αναχαιτίσεων του Iron Dome, από το πολύ 70 σε 250 χιλιόμετρα (43–155 μίλια) και να το καταστήσει πιο ευέλικτο, ώστε να μπορεί να αναχαιτίσει ρουκέτες που έρχονται από δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Σχετικά Άρθρα