ΚΥΣΕΑ/ Υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στην Μ. Ανατολή;- Η στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ
Έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, υπό τον πρωθυπουργό, μετα την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ
Λόγω των εξελίξεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιστρέφει επσευσμένα σήμερα Κυριακή από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα.
«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Πρέπει να επιστρέψω στην Αθήνα για να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ» δήλωσε από τις ΗΠΑ ο κ. Δένδιας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή στρατιωτικά, με την φρεγάτα “Ύδρα” που μετέχει στην διεθνή αποστολή αποτροπής των επιθέσεων του Χούθι σε πλοία στον Περσικό και την Ερυθρά θάλασσα, με δεύτερη φρεγάτα στην περιοχή της Μεσογείου ανοιχτά του Ισραήλ, καθώς και με αποστολή ελλήνων αξιωματικών στην Ιορδανία.
Τι θα κάνει η Ελλάδα
Η Ελλάδα δεν έχει φυσικά κανένα λόγο περαιτέρω εμπλοκής και οριστικής διακοπής σχέσεων με το Ιράν (οι Ελληνες εφοπλιστές διατηρούν παραδοσιακές σχέσεις, ενώ ελληνικά πλοία θα τεθούν ίσως σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους), ωστόσο όλα θα κριθούν από τις αποφάσεις στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης στην περιοχή και του ΝΑΤΟ. Εκείνο που θα βαρύνει αναμφίβολα είναι ο ρόλος που θα αποφασίσουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, εάν, για παράδειγμα, ο Τζο Μπάϊντεν αποφασίσει να επιστρέψει στον Νετανιάχου να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα κατά του Ιράν (το Ισραήλ επιθυμεί εδώ και πολύ καιρό να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης), κάτι που προσώρας δεν διαφαίνεται. Αντιθέτως, η Ουάσιγκτον θα ήθελε να περιοριστεί η απάντηση του Ισραήλ, δεδομένου ότι και το Ιράν είπε πως θεωρεί “λήξαν” το πολεμικό επεισόδιο εφόσον δεν υπάρξει νέα ισραηλινή απάντηση. Όμως, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως ο Νετανιάχου, πιεζόμενος από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους και για να παρατείνει την επιβίωση της κυβέρνησης του, ώστε να μην χρειαστεί να οδηγηθεί σε εκλογές, ίσως επιδιώξει νέα κλιμάκωση,
Σε μία τέτοια περίπτωση η Δύση θα αναγκαστεί ίσως να εμπλακεί περισσότερο και η Ελλάδα θα βρεθεί σε δυσκολότερη θέση. Ωστόσο μπορεί να καλυφθεί πίσω από την γενικότερη ευρωπαϊκή στάση και είναι αμφίβολο εάν οι Βρυξέλλες επιθυμούν περαιτέρω εμπλοκή.
Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, ο κ. Δένδιας δεν θα παραστεί στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.
Η πίεση στο Νετανιάχου
Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν τα μεσάνυχτα για να αναθέσουν αυτή την απόφαση στο μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοαβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτοί οι τρεις θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με την τύχη της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.
Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.
Πριν από τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε την αυτοσυγκράτηση.