Ανάλυση Guardian/ Πόσο πιθανός είναι ένας περιφερειακός πόλεμος στη M. Ανατολή- Η στάση των ΗΠΑ
Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή, καθώς σήμερα το Ισραήλ θα αποφασίσει ποια θα είναι η απάντησή του στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν με 300 drones και πυραύλους, τονίζει σε ανάλυσή του ο Guardian.
Οι υπουργοί του Ισραηλινού πρωθυπουργού ψήφισαν τη νύχτα την ανάθεση της απόφασης αυτής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, έναν αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτοί οι τρεις αντίπαλοι θα αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, με τη μοίρα της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους.
Η στάση των ΗΠΑ
Στις ώρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, και σύμφωνα με αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.
Ο Μπάιντεν λίγα λεπτά αργότερα ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ καταρρίφθηκαν «σχεδόν όλα τα drones και οι πύραυλοι».
Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, είπε ο Μπάιντεν, είναι από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».
Το Ιράν ελπίζει σαφώς σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη άφησε να εννοηθεί ότι ελπίζει ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: “Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν”.
Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, αλλά είναι πιθανό να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία.
Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ μπορεί να δώσει βιαστική απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις».
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Μπάιντεν είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία του ότι ο Νετανιάχου «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση».
Το μεγάλο ερώτημα: ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς έτσι αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του άρα και νέες εκλογές.
Αν και η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν οφείλεται στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κινδύνευσε να κατακεραυνωθεί στον αραβικό κόσμο επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.
Αυτή η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, έσωσε ζωές και ίσως απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ισραηλινών.
Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή. Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.
Ένα σημάδι ότι η ισραηλινή απάντηση μπορεί να είναι υποτονική ήταν η συνομιλία του Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.
Ένα άλλο θετικό σημάδι ήταν η διαβεβαίωση Ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται οι New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του».
Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι επίσης πιθανό να… εξαφανίσει τις γκρίνιες στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας.
Τώρα τέτοιοι περιορισμοί μπορεί να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.