Roberto Cavalli, η ιστορία της ζωής του/ Οι πασαρέλες, οι “μούσες” και η σχέση του με την Ελλάδα

 Roberto Cavalli, η ιστορία της ζωής του/ Οι πασαρέλες, οι “μούσες” και η σχέση του με την Ελλάδα

Ο Roberto Cavalli που πέθανε χθες στα 83 του χρόνια δεν ήταν μόνο Ιταλός σχεδιαστής μόδας και εφευρέτης. Ήταν γνωστός για τα εξωτικά prints και για τη δημιουργία της αμμοβολής εμφάνισης για τα τζιν . Ο οίκος μόδας Roberto Cavalli πουλά πολυτελή ρούχα, αρώματα και δερμάτινα αξεσουάρ.

Ο Roberto Cavalli γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας στις 15 Νοεμβρίου του 1940. Ο παππούς του, Giuseppe Rossi, καλλιτέχνης και μέλος του κινήματος Macchiaioli , παρήγαγε έργα που εκτέθηκαν στην γκαλερί Uffizi . Ο πατέρας του σκοτώθηκε το 1944 στη σφαγή της Καβρίλια , τα ναζιστικά αντίποινα εναντίον αμάχων, όταν ήταν 4 ετών . Ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, έφτιαξε μια σειρά από στάμπες λουλουδιών σε πλεκτό που τράβηξε την προσοχή μεγάλων Ιταλών κατασκευαστών καλτσών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εφηύρε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια διαδικασία εκτύπωσης σε δέρμα και άρχισε να δημιουργεί συνονθύλευμα από διαφορετικά υλικά. Έκανε το ντεμπούτο του σε αυτές τις τεχνικές στο Παρίσι, κερδίζοντας αμέσως παραγγελίες από τον οίκο Hermes και τον Πιερ Καρντέν . Σε ηλικία 32 ετών, παρουσίασε την πρώτη του ομότιτλη συλλογή στο Salon for Prêt-à-Porter στο Παρίσι. Το έφερε στις πασαρέλες της Sala Bianca του Palazzo Pitti στη Φλωρεντία και αργότερα το Milano Collezioni του παρουσίαζε τζιν από εμπριμέ τζιν, δέρμα intarsia, μπροκάρ και στάμπες άγριων ζώων. Το 1972 άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στο Σεν Τροπέ .

Το 1980, ο Cavalli παντρεύτηκε την Eva Düringer , πρώην Μις Αυστρία και πρώτη επιλαχούσα του διαγωνισμού Μις Υφήλιος 1977 .

Στο Μιλάνο το 1994, ο Cavalli παρουσίασε το πρώτο τζιν με αμμοβολή. Μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, είχε ανοίξει μπουτίκ στο Saint Barth , στη γαλλική Καραϊβική, και ακολούθησαν άλλες στη Βενετία και στο Saint-Tropez . Εκτός από την κύρια σειρά του, η οποία πωλείται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, ο Cavalli σχεδίασε RC Menswear, καθώς και τη νεανική σειρά διάχυσης Just Cavalli, που κυκλοφόρησε το 2000 [3] , σήμερα περιλαμβάνει ανδρικά και γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ, ρολόγια, κοσμήματα, αρώματα, ενδύματα ματιών, κάτω ενδύματα και ρούχα παραλίας. Υπάρχει επίσης η συλλογή Angels & Devils Children, η σειρά Class, παπούτσια και δύο συλλογές εσωρούχων. Το 2002, ο Cavalli άνοιξε το πρώτο του καφέ-κατάστημα στη Φλωρεντία, ανανεώνοντάς το με τις ζωγραφιές του . Αμέσως μετά, στο Μιλάνο, άνοιξε το καφέ Just Cavalli στο Torre Branca, καθώς και μια άλλη μπουτίκ στη Via della Spiga .

Ο Καβάλι ήταν κριτής στον διαγωνισμό Μις Υφήλιος το 1977, όπου η μελλοντική σύζυγός του Εύα Ιίντερνερ ήταν διαγωνιζόμενη, η οποία εκπροσώπησε την Αυστρία και κέρδισε τη δεύτερη θέση. Η νικήτρια εκείνη τη χρονιά ήταν η πρώτη Μαύρη Μις Υφήλιος (Miss Trinidad and Tobago: Janelle Commissiong ). Τον Ιούλιο του 2011, η εταιρική του συλλογή παρουσιάστηκε στην πασαρέλα της επίδειξης μόδας The Brandery στη Βαρκελώνη.

Στις 18 Ιουνίου 2013, του απονεμήθηκε το Honorary Master Diploma in Fashion Management από την Domus Academy στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια τελετής μετά την οποία πραγματοποίησε lectio magistralis

Πολλά κορυφαία μοντέλα έχουν εργαστεί για τη μάρκα: Jessica Stam , Eva Riccobono , Laetitia Casta , Natasha Poly , Mariacarla Boscono , Karen Elson , Karolina Kurkova και Ivan Olita μεταξύ άλλων.

H αγάπη του για την Ελλάδα

Ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής μόδας Ρομπέρτο ​​Καβάλι είχε δημοσιεύσει μια ενθουσιώδη ανάρτηση στο επίσημο blog του που εκθειάζει τα νησιά του Ιονίου που επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας του στο εντυπωσιακό σκάφος του.

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα όπου περνάω τον Αύγουστο σε απόλυτη ηρεμία στο φανταστικό σκηνικό αυτών των νησιών που θυμόμαστε για τη μακρά ιστορία τους σε ποιητές, επιστήμονες και θαλασσοπόρους», έλεγε ο Cavalli προσθέτοντας ότι μπορεί σχεδόν «να νιώσει την παρουσία αυτών των αρχαίων Θεοί που ενέπνευσαν τον ελληνικό πολιτισμό για αιώνες».

Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας παραδεχόταν ότι η Ελλάδα του δίνει υπέροχες ιδέες για την επόμενη καλοκαιρινή του συλλογή. Γράφει στο blog του: «Τα χρώματα εδώ είναι κορεσμένα, καλοκαιρινά, γιορτινά… η καταγάλανη θάλασσα που δένει με τον γαλάζιο ουρανό και το εκτυφλωτικό λευκό των κτιρίων».
Ο Cavalli δημοσίευσε επίσης δύο βίντεο που τράβηξε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού: το ένα δείχνει δελφίνια να κολυμπούν δίπλα στο σκάφος και το άλλο δείχνει το Bat Zodiac, το εντυπωσιακό σκάφος του.

Η Καίτη Γαρμπή απέτισε φόρο τιμής στον Roberto Cavalli με μια άγνωστη ιστορία και ένα σπάνιο κλικ

«Ένα κλικ από τη φωτογράφηση που κάναμε για το L´Officiel με τον Roberto Cavalli το 2002. Ταξιδέψαμε στη Φλωρεντία μαζί με τον Διονύση και όλη την ομάδα και μας φιλοξένησε στο σπίτι του, ένα παλάτι μέσα σε μια απέραντη καταπράσινη έκταση. Θυμάμαι να με βάζει στο ελικόπτερο του και να με πηγαίνει βόλτα πιλοτάροντας το ο ίδιος. Θυμάμαι ένα σπίτι ασύγκριτης πολυτέλειας που όμοιο του δεν έχω ξαναδεί, θυμάμαι ένα τεράστιο κλουβί με υπέροχους παπαγάλους που φλυαρούσανε όλη μέρα, θυμάμαι να μας φτιάχνει ο ίδιος μακαρόνια να φάμε, θυμάμαι…
Ήταν απίστευτα γοητευτικός, τον θαύμαζα, λάτρευα τα ρούχα του, ήταν ο αγαπημένος μου σχεδιαστής. Φτωχότερος από σήμερα ο κόσμος της μόδας…
Riposa in pace Roberto amore mio💔».

Σχετικά Άρθρα