Τα 2/3 των καταναλωτών δαπανούν το 90% του εισοδήματός τους τα βασικά αγαθά

 Τα 2/3 των καταναλωτών δαπανούν το 90% του εισοδήματός τους τα βασικά αγαθά

Η ακρίβεια, κυρίως στα τρόφιμα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Συντονίζοντας τη συζήτηση ο Γιώργος Δουκίδης καθηγητής Διοίκησης, Επιστήμης & Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσίασε κάποια δεδομένα που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες.

Όπως ανέφερε, τα 2/3 των καταναλωτών στην Ελλάδα δαπανούν το 90% του εισοδήματός τους για αγορά βασικών αγαθών, το 36% αισθάνεται ανασφάλεια, το 29% θυμό και το 20% φόβο. Τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι θα μειώσουν τις αγορές το επόμενο εξάμηνο. Τα 2/3 του εισοδήματος δαπανάται σε λογαριασμούς, ενοίκια και φόρους. Πλέον τρεις στους τέσσερις αγοράζουν προϊόντα με κύριο κριτήριο το κόστος, οκτώ στους δέκα κυνηγούν τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, πέντε στους δέκα αλλάζουν μάρκα προϊόντων από τα συνηθισμένα, τρεις στους τέσσερις αξιοποιούν το καλάθι του νοικοκυριού αλλά όμως οκτώ στους δέκα προτιμούν μείωση του ΦΠΑ παρά το καλάθι του νοικοκυριού.

Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σημειώνοντας ότι για κάποια από τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης φαίνεται πως παρέρχεται σιγά σιγά ο χρόνος. «Το έκτακτο κάποια στιγμή θα μείνει πίσω μας» τόνισε και συμπλήρωσε ότι τους επόμενους μήνες τα μέτρα θα γίνονται σταδιακά διορθωτικού χαρακτήρα καθώς η πληθωριστική κρίση αποτελεί ευκαιρία για λήψη μέτρων διαρθρωτικής φύσεως. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεων που υιοθετεί η κυβέρνηση εξηγώντας πως μετά από δύο χρόνια εφαρμογής αρκετών μέτρων προκύπτει ότι υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Αριστοτέλης Παντελιάδης πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας και CEO της METRO ΑΒΕΕ αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων σε συνθήκες κρίσης, τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να έκτακτα μέτρα να γίνονται μόνιμα. Και αυτό γιατί τότε δημιουργούν στρεβλώσεις και ενδέχεται να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Πρόσθεσε επίσης ότι κάποια από αυτά εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να ασκήσουν ελεύθερα τιμολογιακή πολιτική ενώ σημείωσε και τον κίνδυνο που αναδύεται στη σχέση λιανεμπορίου-προμηθευτών από τυχόν επέκταση του μέτρου για τις προσφορές και σε άλλες κατηγορίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Χρήστος Τσόλκας παραδέχθηκε την αναγκαιότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ωστόσο υπογράμμισε ότι χρειάζεται να αποσυρθούν, με δεδομένο τα θετικά μηνύματα που καταφθάνουν από το μέτωπο των τιμών της αγοράς. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην περίπτωση των γαλακτοκομικών οι τιμές έπεσα 1,2% τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, πρότεινε η κυβέρνηση να συγκεντρώσει εκπροσώπους της αγοράς προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος Managing Director Greece & Cyprus, Mondelez αναφέρθηκε στον προβληματισμό που δημιουργεί στις επιχειρήσεις ο μακροχρόνιος παρεμβατισμός από την πλευρά του κράτους. Ο ίδιος εστίασε και στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών σημειώνοντας για παράδειγμα ότι η τιμή του κακάο εκτοξεύτηκε το τελευταίο διάστημα δημιουργώντας πρόσθετα βάρη στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Σχετικά Άρθρα