Πιτσιλής: Περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι έχουν “κατεβάσει” σε κινητό το myAADEapp

Πιτσιλής: Περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι έχουν “κατεβάσει” σε κινητό το myAADEapp

Όλο το φορολογικό σύστημα γίνεται σταδιακά ψηφιακό, τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Forum των Δελφών. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, όπως τόνισε, ότι πάνω από 300.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει στο κινητό τους το myAADEapp και ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ψηφιακό μετασχηματισμό σημειώνει ότι «έχουμε βάλει σκοπό να πηγαίνουν στις εφορίες αυτοί που χρειάζεται να πηγαίνουν και όχι εκείνοι που δεν χρειάζεται».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του ότι «έχουν πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο δυόμισι δισεκατομμύρια παραστατικά και πάνω από δυόμισι τρισεκατομμύρια συναλλαγές».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για περιορισμό της, τόνισε ότι «εφαρμόζουμε ένα ευρύ πρόγραμμα ψηφιακής εμβάθυνσης στις φορολογικές υπηρεσίες, οι ψηφιακές δηλώσεις στο myProperty έχουν αυξηθεί κατά 73%, 300.000 πολίτες έχουν κατεβάσει το myaadeapp, θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, οι Εφορίες μετεξελίσσονται σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης για τους πολίτες για να τους βοηθούν στη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών».

Επίσης σε ό,τι αφορά το myDATA τόνισε ότι «σχεδόν 1,4 εκατομμύρια επιχειρήσεις εγγεγραμμένες, 3,2 δισ. παραστατικά, 2,3 τρισ. ευρώ καταγεγραμμένες συναλλαγές από τον Οκτώβριο του 2020 έχουν καταγραφεί στο myData, ο φόρος χτίζεται κάθε μέρα, δεν γίνεται να πάμε με σακούλες την τελευταία μέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για να καταθέσουμε τα χαρτιά», υποστήριξε, προαναγγέλλοντας την εφαρμογή ψηφιακού δελτίου αποστολής για τις επιχειρήσεις.

Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει την παραγγελία και τον προορισμό της. Οι ελεγκτές μπορούν να ελέγξουν αμέσως εάν έγινε η παράδοση, τα παραστατικά αλλά και τους εργαζόμενους εάν είναι δηλωμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο περιορισμός φοροδιαφυγής αλλά και της αδήλωτης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο ανέφερε ότι περίπου 26 δισ. ευρώ, από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία που αγγίζουν τα 107 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης. Σύμφωνα με τον Γ. Πιτσιλή, η φοροδιαφυγή (ΦΠΑ και φόροι εισοδήματος που δεν εισπράττονται) αγγίζει τα 8 – 10 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το «κενό ΦΠΑ» στην Ελλάδα (δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στα θεωρητικά και τα πραγματικά έσοδα από τον ΦΠΑ) θα προσεγγίσει το 10,2% του ΑΕΠ το 2022 με στόχο το 2026 να πέσει στο 9%.

Τέλος, για το λαθρεμπόριο καυσίμων εμφανίστηκε κατηγορηματικός. «Δεν παίζουμε, θα είμαστε αμείλικτοι, θα κλείνουν πρατήρια», σημείωσε. «Η τεχνητή νοημοσύνη μας βοηθά να λάβουμε ποιοτικότερες πληροφορίες για να περιορίσουμε την φοροδιαφυγή αλλά στο τέλος της μέρας οι άνθρωποι θα αποφασίζουν».

Σχετικά Άρθρα