Φάμελλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα
«Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται όχι η μεγάλη ευκαιρία, αλλά η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το Ταμείο.
Είπε ότι «δεν υπάρχει πλέον το πολιτικό σκηνικό του 41%» και πως «η κοινωνία έχει ισχυρή ανασφάλεια και έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», εκτιμώντας ότι «οι ευρωεκλογές θα φέρουν σίγουρα ανατροπές». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει προοδευτική διέξοδο και απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας», είπε.
Σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει μια αλλαγή κι αυτή η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές». «Διεκδικούμε μία άλλη Ευρώπη και μια άλλη Ελλάδα, διεκδικούμε οι ευρωεκλογές να δώσουν ένα μήνυμα για: Διεύρυνση των κοινών πολιτικών της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα. Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μετεξελιχθεί σε Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Σύγκλισης, με κοινωνικά και όχι μόνο δημοσιονομικά κριτήρια. Μονιμοποίηση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης με ισχυρό Κοινοτικό Προϋπολογισμό και ουσιαστική αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Πράσινη Συμφωνία με όρους κοινωνικά δίκαιης ενεργειακής μετάβασης για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης, φορολόγηση υπερκερδών».
Τόνισε ότι στους τομείς της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας η χώρα μας έχει υποχωρήσει πολλά σκαλοπάτια, αναφερθείς στα Τέμπη, τις υποκλοπές, τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων ομογενών.
Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πως ο στόχος των δίκαιων και βιώσιμων πολιτικών αφορά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο πρέπει «να μην εξυπηρετεί μόνο τα ολιγοπώλια και το lobbying με τις διασυνδέσεις με τα συντηρητικά κόμματα». Σημείωσε ότι για την ευρωπαϊκή Αριστερά η απάντηση είναι μία: περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη και δημοκρατικότερη.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και τις αδικίες με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και ότι ωφελούνται λίγοι και ισχυροί. «Θεωρείτε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σάς ανήκει. Το ίδιο γίνεται και με τη χώρα. Θεωρείτε ότι το 41% αποτελεί free pass για να διαχειριστείτε τα πάντα χωρίς καμιά λογοδοσία, χωρίς να κάνετε αποδεκτή καμιά πρόταση», είπε ο κ. Φάμελλος. Μίλησε για ελάχιστη διαβούλευση και για αδιαφάνεια, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής για την λογοδοσία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης τον Ιούλιο του 2022. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά έργα και πως ούτε η Αυτοδιοίκηση μαθαίνει κάτι από αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο κ. Φάμελλος ρώτησε σε πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν οι πόροι, πόσοι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν και με τι ποσοστό δανείου και επιχορήγησης ανά εργαζόμενο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαιώνιση των ολιγοπωλίων σε λίγους τομείς. «Διαφημίζετε την απορρόφηση. Παρουσιάζετε εικονικά τα κονδύλια που έχετε δώσει στα υπουργεία ή στις τράπεζες για τη χρηματοδότηση και όχι στους ωφελούμενους. Το ζήτημα είναι πόσα πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία», σημείωσε. Ανέφερε ότι η πραγματική απορρόφηση, δηλαδή τα δάνεια που έχουν πραγματικά δοθεί, είναι 11%, ενώ υπάρχουν και 6 δισ. λιμνάζοντες πόροι, αντί να διοχετεύονται στην οικονομία. Επισήμανε επιπλέον ότι «τα χρήματα πάνε σε λίγους και εκλεκτούς. Το 85,9 % των δανείων μόλις σε 36 εταιρείες. Και μόλις το 0,4% πάει για έργα κάτω του 1 εκατ. ευρώ».
Σχολίασε ότι στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης φιγουράρει στις πρώτες θέσεις η «Ελληνικός Χρυσός»: «Δηλαδή χρηματοδοτούμε με τα λεφτά που θα έπρεπε να είναι στη μικρομεσαία επιχειρηματική δραστηριότητα, μία εταιρεία που ήρθε και της χαρίσατε μία αποικιοκρατική σύμβαση για να φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας και τώρα η κατάσταση είναι ότι μειώνονται οι θέσεις εργασίας, δεν επιτρέπεται το Δημόσιο να μπει μέσα και να ελέγξει και η επιχείρηση αυτή δεν έχει ούτε τη βασική της υποχρέωση να κάνει μελέτη μεταλλουργίας. Πώς παίρνουν χρηματοδότηση με ζημιογόνους προϋπολογισμούς;». Προσέθεσε ότι στα δάνεια υπάρχουν ακόμα και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων για επενδύσεις, ρωτώντας τι προστιθέμενη αξία θα έχουν.
Ο κ. Φάμμελος ζήτησε απ’ την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία προγράμματα που εξαγγέλλονται χωρίς να υλοποιηθούν εδώ και χρόνια: Εξοικονομώ-Επιχειρώ. Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Ενεργειακές κοινότητες. Εξοικονομώ. Ανέφερε ακόμη ότι υποχωρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τους στόχους ενεργειακής αναβάθμισης και κλιματικής ουδετερότητας, ότι το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια πάει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση.
Είπε ότι οι επενδύσεις το 2023 δεν αυξήθηκαν κατά 15,5% αλλά κατά 7% και πως το μερίδιό τους ως ποσοστό του ΑΕΠ απέχει περισσότερο από 8 μονάδες από τον μ.ο. της ΕΕ. «Έχουμε ολιγοπώλια, πληθωρισμό απληστίας, χαμηλή απορρόφηση, και η οικονομία γυρίζει στη φούσκα των ακινήτων», συνέχισε, λέγοντας ότι σε αυτά έρχεται να προστεθεί και «η σκανδαλώδης διαχείριση με τις τράπεζες». Προανήγγειλε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα κατάθεσης εγγράφων για να φέρει η κυβέρνηση τις μελέτες διάθεσης των μετοχών των τραπεζών.
Ο κ. Φάμελλος είπε καταληκτικά ότι τα τελευταία πέντε χρόνια χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες παρότι υπήρχε καθαρός διάδρομος και πως η διαχείριση των πόρων απ’ την κυβέρνηση δεν απαντά στην οικονομική κρίση ούτε στα μεγάλα αδιέξοδα της ανθεκτικότητας. Σχολίασε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αφεντικό της χώρας στην οικονομία, την κοινωνία, τη δημοκρατία.