39χρονος γυναικοκτόνος:Σε ειδικό θάλαμο στο Τζάνειο-Η διάγνωση των ψυχιάτρων και τα νέα λάθη της ΕΛ.ΑΣ

39χρονος γυναικοκτόνος:Σε ειδικό θάλαμο στο Τζάνειο-Η διάγνωση των ψυχιάτρων και τα νέα λάθη της ΕΛ.ΑΣ

Παρά το εγκληματικό φιάσκο που οδήγησε στη γυναικοκτονία έξω απο το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και τις υποσχέσεις του υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. για σοβαρότερα μέτρα και ανάληψη ευθύνης, εξακολουθούν να καταγράφονται σωρεία λαθών και παραλείψεων. Η απόπειρα αυτοκτονίας του 39χρονου γυναικοκτόνου, στην τουαλέτα του κελιού του στον Κορυδαλλό, δείχνει πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποβάθμισαν την υπόθεση και δεν ακολούθησαν τις πρέπουσες οδηγίες κατά την κράτηση του κατηγορούμενου.

Αρχικά, κρατείτο στην Ε΄ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ υπήρχε δυνατότητα κράτησής του σε ειδικό χώρο στο ψυχιατρείο των φυλακών υπό την πλήρη επιτήρησή του από κάμερες. Αντιθέτως, αποφασίστηκε -μετά από γνωμάτευση ψυχιάτρου των φυλακών- πως δεν υφίσταται λόγος να μεταφερθεί στο ψυχιατρείο.

Έτσι αποφασίστηκε να παραμείνει σε ειδικό τμήμα της Ε΄ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού με διαρκή επιτήρηση. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, αυτή δεν ήταν η ορθή απόφαση και το μέτρο κρίθηκε αναποτελεσματικό. Λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, ο δεσμοφύλακας που πέρασε έξω από το κελί διαπίστωσε ότι δεν βρίσκεται μέσα ο 39χρονος και λίγο αργότερα εντοπίστηκε αναίσθητος στο πάτωμα. Για το συμβάν και τις συνθήκες υπό τις οποίες αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ο γυναικοκτόνος, διατάχθηκε έρευνα από τον εισαγγελέα φυλακών.

Χθες το βράδυ, ο δολοφόνος Θανάσης Κουρέλης πήρε εξιτήριο από το «Αττικό» νοσοκομείο. Αρχικά, αποφασίσθηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά τελικά δεν έγινε δεκτός με εισήγηση των αρμοδίων ιατρών, οι οποίοι έκριναν ότι το νοσοκομείο των φυλακών έχει εξοπλισμό Κέντρου Υγείας και δεν θα μπορούσε να παρέχει ιατρική βοήθεια σε ασθενή που έχει βγει από τη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in.gr, φέρεται να διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σταλεί γραπτές υποδείξεις για την περαιτέρω νοσηλεία του 39χρονου και ποιες επιπλοκές μπορεί να αντιμετώπιζε. Ως εκ τούτου αναζητείτο νοσοκομείο για να μεταφερθεί. Τελικά διακομίστηκε στο Τζάνειο όπου υπάρχουν υποδομές για τη νοσηλεία κρατούμενων.

Προκύπτουν επιπλέον ερωτήματα για τους λόγους που αποφασίστηκε το εσπευσμένο εξιτήριο από το νοσοκομείο και κατά πόσο αυτό οφείλεται στη αδυναμία διαρκούς φρούρησης. Σε κάθε περίπτωση, παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα κρατείται όταν επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η γνωμάτευση των ψυχιάτρων για τον 39χρονο

Οι ψυχίατροι του Αττικού νοσοκομείου, που εξέτασαν τον 39χρονο γυναικοκτόνο της Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων αποφαίνονται ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο δολοφόνος των Αγίων Αναργύρων, να ξαναστήσει παρόμοιο σκηνικό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ του newsit.gr ο ασθενής κατά την διάρκεια της εξέτασης δεν υπήρξε συνεργάσιμος καθώς απαντούσε μονολεκτικά και με νεύματα, αλλά «Συστήνεται ψυχιατρική επανεκτίμηση του μετά το εξιτήριο του από το νοσοκομείο καθώς και αυστηρή επιτήρηση συμπεριφοράς για πρόληψη ενδεχόμενης επανάληψης αυτοκαταστροφικής πράξης», επισημαίνεται.

  • Σύμφωνα με τον ίδιο φάκελο, μετά τις εξετάσεις που έγιναν παρουσίασε καλή εικόνα σε σημείο που χρειάστηκε να τον αποσωληνώσουν από την ΜΕΘ με την ίδια ημέρα.

Η έκθεση ατομικής νοσηλείας από το Αττικό Νοσοκομείο Αθηνών και ειδικότερα από την Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει ότι «ο ασθενής σε σταθερή κατάσταση, απογαλακτισμένος από μίγματα οξυγόνου, αφυπνισμένος και αιμοδυναμικά σταθερός, εξέρχεται από το νοσοκομείο και διακομίζεται στην φυλακές Κορυδαλλού. Διενεργήθηκε ψυχιατρική εκτίμηση που επισυνάπτεται».

Την ίδια ώρα ο συγκεκριμένος, νοσηλεύεται σε ειδικό δωμάτιο κρατουμένων στο Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά, φρουρούμενος και μάλιστα με δύο αστυνομικούς, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο της επίθεσης σε βάρος των εντολών, ενώ μόλις κρίνουν θα αποφασιστεί από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, το που θα οδηγηθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα.

  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν αυστηρότατα μέτρα επιτήρησης, καθώς όπως έχουν αποφανθεί οι δυο ψυχίατροι που τον εξέτασαν, ο συγκεκριμένος είναι ένα άτομο που παρουσιάζει χειριστική συμπεριφορά και το ενδεχόμενο να ξαναστήσει «περίεργα» σκηνικά είναι κάτι παραπάνω από ορατό.

Σε ένα από τα έγγραφα από το φάκελο του 39χρονου και ειδικότερα στο ενημερωτικό σημείωμα εξόδου και τις πληροφορίες νοσηλείας για την εισαγωγή στην ΜΕΘ στο Αττικόν αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: Ο ασθενής, διακομίστηκε με ΕΚΑΒ από τις φυλακές Κορυδαλλού λόγω απόπειρας απαγχονισμού. Παρουσίασε ανακοπή όπου έγινε πρωτόκολλο ΚΑΡΠΑ (20 λεπτά) και ανεκτήσε ρυθμό, μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Αττικού όπου και διασωληνώθηκε. Εν συνεχεία μετεφέρθη στην ΜΕΘ για περαιτέρω νοσηλεία και αντιμετώπιση.

Όπως αναφέρεται από το φάκελο του στην ΜΕΘ, η πορεία της υγείας του 39χρονου παρουσίασε βελτίωση σε τέτοιο βαθμό που οι γιατροί τον αποσωλήνωσαν την ίδια ημέρα:

«Προσήλθε διασωληνωμένος υπό καταστολή με προποφόλη και μιδαζολάμη σε ελεγχόμενο μοντέλο αερισμού και αιμοδυναμικά σταθερός χωρίς την ανάγκη αγγειοσυσπαστικού. Στις 8/4/2024, έγινε επαναληπτική αξονική τομογραφία εγκεφάλου χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα και οίδημα – προφορικό πόρισμα – και αποφασίστηκε αφύπνιση του. Έγινε σταδιακή διακοπή της καταστολής και έναρξη απογαλακτισμού από τον αναπνευστήρα με επιτυχία αποσωλήνωσης την ίδια μέρα. Σήμερα 9/4/2024 ο ασθενής εξέρχεται από την ΜΕΘ σε ΜV 40% με καλή αεριομετρική εικόνα, αιμοδυναμικά σταθερός, απύρετος και με καλό επίπεδο επικοινωνίας».

Όπως αναφέρεται στο φάκελο του, από την ψυχιατρική εξέταση που διενεργήθηκε διαπιστώθηκαν τα εξής:

«Ο ασθενής εκτιμήθηκε από Τμήμα Διασυνδετικής Συμβουλευτικής Ψυχιατρικής συμβουλευτικής την ημέρα Τρίτη 9/4/ 2024. Πρόκειται για ασθενή ο οποίος νοσηλεύεται μετά από αναφερόμενη απόπειρα απαγχονισμού. Σε παρούσα εξέταση ο ασθενής παρουσιάζει πλημμελή συνεργασία για την διενέργεια ψυχιατρικής συνέντευξης, καθώς αρνείται να απαντήσει παρά μόνο ελάχιστες ερωτήσεις, είτε με νεύματά ήταν μονολεκτικά. Ως εκ τούτου, η ψυχιατρική εκτίμηση του ασθενούς καθώς και η εκτίμηση αυτοκτονικού κινδύνου καθίσταται ανέφικτη στον παρόντα χρόνο.

Συστήνεται ψυχιατρική επανεκτίμηση του ασθενούς μετά το εξιτήριο του από το νοσοκομείο καθώς και αυστηρή επιτήρηση συμπεριφοράς για πρόληψη ενδεχόμενης επανάληψη αυτοκαταστροφικής πράξης».

Σχετικά Άρθρα