Κόντρα Σκρέκα-Παντελιάδη για μείωση του ΦΠΑ- Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει το μέτρο

Κόντρα Σκρέκα-Παντελιάδη για μείωση του ΦΠΑ- Γιατί η κυβέρνηση απορρίπτει το μέτρο

Στο 14ο Food Retail Conference η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, προκειμένου την επόμενη μέρα να μειωθούν κατ’ αναλογία οι τιμές στο ράφι, ήρθε από την πλευρά του Αριστοτέλη Παντελιάδη, προέδρου της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου METRO ΑΒΕΕ, ο οποίος δηλώνοντας «οπαδός του ανταγωνισμού» αναγνώρισε ότι πρόκειται για μέτρο με μεγάλο κόστος που θα «πρέπει να ζυγίσει» η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, απέρριψε την πρόταση για μείωση του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι είναι «λάθος δρόμος» ενώ εξέφραε τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα θα καταφέρουν να νικήσουν την ακρίβεια.

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική στάση ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου υπήρξε μείωση σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα δημητριακά. Εκεί, όπως τόνισε, μέσα σε δύο μήνες η μείωση είχε απορροφηθεί στο 100% από την αύξηση των τιμών. Και ερχόμενος στα καθ’ ημάς ο κος Σκρέκας υπενθύμισε ότι η συγκυριακή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα στη μείωση των τιμών αλλά έγινε το αντίθετο. Όταν επανήλθε οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο.

Αναφερόμενος ο κος Σκρέκας στις παρεμβάσεις του υπουργείου στην αγορά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ότι τα έκτακτα μέτρα θα «σβήσουν» σταδιακά όταν αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, εκτιμώντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν με κυριότερο την τρίμηνη απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών για τα προϊόντα που προηγουμένως ανατιμήθηκαν.

«Κάτι που είναι δραστικό και περιοριστικό, αλλά έφερε αποτέλεσμα καθώς πολλές εταιρείες ανακάλεσαν ανατιμήσεις ή δεν προχώρησαν σε ανατιμήσεις υπό το φόβο να χάσουν το μερίδιο αγοράς τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Σκρέκας. «Μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα που παρουσιάζουν μηδενικό πληθωρισμό από τη στιγμή που λάβαμε τα μέτρα».

Πάντως όπως παραδέχθηκε ο υπουργός «έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης ανέφερε ότι κάποια από τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έλαβε η κυβέρνηση δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει: «σε ένα προϊόν με τόσο μεγάλη αύξηση τιμής, όπως είναι το κακάο, τα μέτρα που περιορίζουν τις ανατιμήσεις είναι επώδυνα και μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι όσο ο πληθωρισμός εξομαλύνεται, θα αρχίσουν να αποσύρονται, εφόσον δούμε την αποκλιμάκωση που επιθυμούμε στον πληθωρισμό τροφίμων».

«Από το 2019 έως και τον Μάρτιο του 2024, η Ελλάδα στον γενικό δείκτη έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, στο 15, όταν στην Ευρώπη είναι στο 20% και στις ΗΠΑ ήταν στο 23%-26%. Στον ελληνικό δείκτη συγκαταλέγονται και τα τρόφιμα και τα καύσιμα καθώς και όλα τα αγαθά που αγοράζει ο καταναλωτής. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων είναι περίπου στο 30% από το 2019 έως σήμερα, αλλά τόσο είναι και ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός τροφίμων. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο έχει συμμετοχή κατά 7% στην αξία του ελληνικού καλαθιού, με αποτέλεσμα να συμμετέχει σε μεγάλο βαθμό στον πληθωρισμό των τροφίμων», επεσήμανε ο κος Σκρέκας θέλοντας να δείξει ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σχετικά Άρθρα