Γιατί η Ισπανία καταργεί την “Golden Visa”- Οι συνέπειες στις τιμές και τα ενοίκια ακινήτων
Η Ισπανία θα καταργήσει το λεγόμενο πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που χορηγεί δικαιώματα διαμονής σε αλλοδαπούς οι οποίοι κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές τα προηγούμενα χρόνια στις μεσογειακές χώρες -και στην Ελλάδα-, ωστόσο θεωρείται ότι προκάλεσε μία “φούσκα” τιμών αγοράς και ενοικίων στην αγορά ακινήτων με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες. Κάτι ανάλογο συζητείται, άλλωστε, και στη χώρα μας, γι αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε περιορισμούς στο ανάλογο πρόγραμμα με αύξηση του ορίου έως και τις 800.000 ευρώ.
Ο τερματισμός του συστήματος θα βοηθούσε να γίνει η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση «δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Το πρόγραμμα απονέμει σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ (541.250 $) – χωρίς να συνάψουν υποθήκη – σε ισπανικά ακίνητα μια ειδική άδεια, επιτρέποντάς τους να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα για τρία χρόνια.
«Σήμερα, 94 στις 100 τέτοιες βίζες συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια πολύ πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς αξιοπρεπή στέγαση για όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί. », είπε ο Σάντσεθ.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης, αφού μελετήσει έκθεση που υπέβαλε το υπουργείο Στέγασης.
Εκδόθηκαν 5.000 άδειες
Από την έναρξη του καθεστώτος της χρυσής βίζας το 2013 έως τον Νοέμβριο του 2022, η Ισπανία εξέδωσε σχεδόν 5.000 άδειες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Οι Κινέζοι επενδυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενοι από Ρώσους που επένδυσαν περισσότερα από 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας του 2023 που αμφισβητούσε εάν οι αρχές ερεύνησαν την προέλευση των κεφαλαίων.
Το μέτρο είναι απίθανο να επηρεάσει την αγορά ακινήτων, καθώς λιγότερο από το 0,1% των 4,5 εκατομμυρίων κατοικιών που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista.
«Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο, αλλά ήξερα ότι πήγαινα επίσης στο άγνωστο, οπότε δεν είχα ιδέα για το πόσο δύσκολο θα ήταν, αλλά ασφαλώς να πω ότι ξεπέρασε κάθε προσδοκία
Το πρόβλημα στέγασης της Ισπανίας δεν προκλήθηκε από το σύστημα χρυσής βίζας, αλλά μάλλον από την έλλειψη προσφοράς και την απότομη αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Idealista, Φρανσίσκο Ιναρέτα.
“Το μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα, το οποίο επικεντρώνεται σε διεθνείς αγοραστές αντί να ενθαρρύνει νέες κατοικίες να βγουν στην αγορά, είναι μια ακόμη λανθασμένη διάγνωση”, δήλωσε ο Inareta.
Η γειτονική Πορτογαλία έχει πρόσφατα ανανεώσει το δικό της σύστημα «χρυσής βίζας» και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα για την αντιμετώπιση μιας στεγαστικής κρίσης. Οι αλλοδαποί που θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα διαμονής μπορούν να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.