Απρίλιος στον αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων

Απρίλιος στον αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων

Τρία μικρά παιδιά προπορεύονται των γονιών τους στα πλακόστρωτα στενά του Ναυπλίου. Κάποια άλλα παίζουν κυνηγητό στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο παραλιακός πεζόδρομος είναι γεμάτος με κόσμο, κατά κύριο λόγο, οικογένειες που έχουν επιλέξει το Ναύπλιο για ολιγοήμερες διακοπές. Η πόλη έχει παλμό που συνδέεται ιδανικά με την πλούσια ιστορία της. Σε κάθε γωνία βλέπεις και κάτι που δυνητικά θα μπορούσες να σταθείς για να πιείς τον καφέ, να φας ένα παγωτό, να γευματίσεις.

Το Ναύπλιο είναι μία πόλη φιλική, εύκολη, χαλαρή. Είναι μία πόλη-ζωντανό μάθημα ιστορίας. Καθώς περπατάς, είναι λες και κάνεις ένα εικονικό ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας. Σε μία τέτοια βόλτα στα στενά δρομάκια της πόλης, πέσαμε πάνω σε έναν από τους τελευταίους κεραμίστες της πόλης. Είναι ο κ. Παναγιώτης, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά για πάνω από 30 χρόνια. «Μου δίνει μεγάλη χαρά ότι αυτά που δημιουργώ εδώ, θα ταξιδέψουν στον κόσμο. Θα βρεθούν στην άλλη άκρη της γης και θα έχουν να πουν μία ιστορία. Μία αλήθεια».

Μιλάει για την πόλη, που άλλαξε, για τους ανθρώπους που περνάνε και χάνονται μέσα στην πόλη, για τους άλλους που κάθονται και παρατηρούν μία λεπτομέρεια για ώρες. Του αρέσει να φτιάχνει χρηστικά αντικείμενα, ενώ έχει και πολλά ακόμη διακοσμητικά. «Προτιμώ τα χρηστικά αντικείμενα. Εκείνα που θα τα πάρει ο επισκέπτης και θα τα εντάξει στην καθημερινότητά του. Δεν θα μείνουν να σκονίζονται σε μία άκρη». Κάναμε μία πολύ ωραία συζήτηση όσο συνέχιζε να φτιάχνει μεγάλη πήλινα ποτήρια. «Αυτά τα αγοράζουν οι Αμερικάνοι. Θέλουν αυτά τα μεγέθη». Πριν φύγουμε περάσαμε στο πίσω μέρος να δούμε τον φούρνο που ψήνει τα κεραμικά. Μας εξήγησε και τη διαδικασία. Περίπλοκη.

Ο κ. Παναγιώτης, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά για πάνω από 30 χρόνια/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Το Επιβλητικό Παλαμήδι: Ένας Θρύλος, το highlight του Ναυπλίου

Βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, στα 216 μέτρα υψόμετρο. Αποτελεί ένα αληθινό αριστούργημα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, ορόσημο για το Ναύπλιο και ολόκληρη την Αργολίδα. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα και ομορφότερα κάστρα στην Ελλάδα και αποπνέει μια μοναδική γοητεία και ιστορική αύρα. Με την κατασκευή του να ξεκινά το 1711 υπό την επίβλεψη του Βενετού στρατηγού Αυγουστίνου Σαγρέδου, το φρούριο ολοκληρώθηκε μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1714. Η ονομασία του οφείλεται στον Ομηρικό ήρωα Παλαμήδη που έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο αλλά δεν επέστρεψε ποτέ, καθώς δολοφονήθηκε μετά από κατηγορία του Οδυσσέα για προδοσία.

Το Παλαμήδι βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, στα 216 μέτρα υψόμετρο/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Στις σελίδες της ιστορίας, το Παλαμήδι άλλαξε χέρια πολλές φορές μεταξύ Ενετών και Οθωμανών, με τους τελευταίους να το καταλαμβάνουν το 1715 με στρατό 100.000 ανδρών. Ωστόσο, η πιο λαμπρή στιγμή για το εμβληματικό αυτό κάστρο ήρθε στις 29 Νοεμβρίου 1822, όταν με αρχηγό τον Στάικο Σταϊκόπουλο και 300 άνδρες, ο Μοσχονησιώτης Δημήτριος πάτησε πρώτος στο κάστρο, φέρνοντάς το σε ελληνικά χέρια. Κατά τη βασιλεία του Όθωνα, το Παλαμήδι μετατράπηκε στη σκληρότερη φυλακή της χώρας, ενώ λειτουργούσε και ως τόπος εκτελέσεων με γκιλοτίνα. Εδώ, φυλακίστηκε για 11 μήνες το 1834 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης για «έσχατη προδοσία». Σήμερα, το Παλαμήδι αποτελεί προορισμό χιλιάδων επισκεπτών που έρχονται να θαυμάσουν από κοντά το εντυπωσιακό αυτό οχυρωματικό σύμπλεγμα. Η πρόσβαση είναι εφικτή από την ανατολική πύλη ή μέσω των 999 σκαλοπατιών στη δυτική πλευρά, προσφέροντας μια συναρπαστική εμπειρία στους επισκέπτες που αγκαλιάζουν την ιστορία του τόπου.

Πλατεία Συντάγματος/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Δημόσια Βιβλιοθήκη «Ο Παλαμήδης»/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Η καρδιά της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου χτυπάει στην πλατεία Συντάγματος

Αρχικά, ονομάστηκε πλατεία Πλατάνου, στη συνέχεια Λουδοβίκου, ενώ το 1843 μετά το κίνημα για Σύνταγμα, απέκτησε το σημερινό της όνομα. Η πλατεία Συντάγματος στη Ναύπλιο, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της χώρας, καθώς εκεί οι οπλαρχηγοί του 1821 κατάστρωναν τα επαναστατικά τους σχέδια. Γύρω από την πλατεία βρίσκονται εμβληματικά κτίρια όπως το Βουλευτήριο που στέγασε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το Τριανόν (Παλαιό Τζαμί), το Ανάκτορο του Καποδίστρια, το σπίτι του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα σφύζει από ζωή, καθώς αποτελεί το επίκεντρο κάθε επίσκεψης στην πόλη. Από εδώ θα ξεκινήσουν και εδώ θα καταλήξουν οι βόλτες στα όμορφα σοκάκια. Η ενέργεια και η ιστορία της πλατείας, είναι αναπόσπαστα συνυφασμένες με την ταυτότητα της πόλης.

Το Μπούρτζι βρίσκεται στη μέση του λιμανιού του Ναυπλίου, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το μόλο/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Το Ιστορικό Μπούρτζι

Βρίσκεται στη μέση του λιμανιού του Ναυπλίου, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το μόλο, και είναι ένα εντυπωσιακό κάστρο. Το Μπούρτζι. Η ονομασία του, προέρχεται από την τουρκοαραβική λέξη που σημαίνει «νησί-φρούριο» και αποτελεί, μαζί με το επιβλητικό Παλαμήδι, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Το Μπούρτζι έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Η πρώτη οχύρωσή του έγινε το 1473 από τον Ενετό αρχιτέκτονα Antonio Gambello. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες το αποκαλούσαν «Καστέλλι» ή «θαλασσόπυργο». Αρχιτεκτονικά, το Μπούρτζι είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα οχυρωματικής τέχνης.

Μετά την απελευθέρωση του Ναυπλίου, το Μπούρτζι έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση κατέφυγε εκεί δύο φορές για να γλιτώσει από τον εμφύλιο πόλεμο. Αργότερα, το 1865, με εντολή του βασιλιά Γεωργίου Α’, αφοπλίστηκε και έγινε τόπος διαμονής των δημίων της γκιλοτίνας. Σήμερα, το Μπούρτζι αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική θέα του και να περιηγηθούν στους χώρους του, χρησιμοποιώντας τα μικρά καραβάκια που αναχωρούν από το λιμάνι του Ναυπλίου.

Ναύπλιο/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Ναύπλιο/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Ακροναυπλία: Το Ακριβό Στολίδι του Ναυπλίου

Η Ακροναυπλία είναι η χερσόνησος που φιλοξενεί το παλαιό κάστρο του Ναυπλίου, και αποτελεί ένα σπάνιο διαμάντι στον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο της Ελλάδας. Πρόκειται για μία επιβλητική τοποθεσία, που εισχωρεί απότομα στη θάλασσα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της περιοχής από την αρχαιότητα.

Ακροναυπλία/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Ακροναυπλία/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Τα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην Ακροναυπλία χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ένας οχυρωμένος οικισμός άρχισε να αναπτύσσεται εκεί. Κατά τη Βυζαντινή Εποχή απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς έγινε έδρα του άρχοντα Λέοντος Σγουρού. Η Φραγκοκρατία, το 1212, οδήγησε σε διχασμό της Ακροναυπλίας με την ανέγερση δύο χωριστών κάστρων – ενός για τους Φράγκους άρχοντες και ενός για τους Έλληνες κατοίκους. Αυτός ο διαχωρισμός συμβόλιζε την προσπάθεια των Φράγκων να ελέγξουν τους ντόπιους.

Photo: Κωστής Αγγελόπουλος
Ναύπλιο/Photo: Κωστής Αγγελόπουλος

Στη συνέχεια, οι Ενετοί και οι Οθωμανοί έθεσαν την Ακροναυπλία υπό την κυριαρχία τους, αφήνοντας το δικό τους αρχιτεκτονικό αποτύπωμα. Όταν το 1822, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε το γειτονικό κάστρο του Παλαμηδίου, κανονιοβόλησε την Ακροναυπλία για τρεις ημέρες πριν την παράδοση των Οθωμανών. Κατά τον 19ο αιώνα, η Ακροναυπλία μετατράπηκε σε στρατιωτική βάση και φυλακή. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στα εναπομείναντα ερείπια και να γευτούν την πλούσια ιστορία του τόπου. Η Ακροναυπλία παραμένει ένα εντυπωσιακό μνημείο που μαρτυρά τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις και την πολιτισμική ανάμειξη που συντέλεσαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Είναι ένας ζωντανός καθρέφτης της φορτισμένης ιστορίας του Ναυπλίου και της Ελλάδας γενικότερα.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα