Σε “θέση μάχης” οι επιστήμονες για την ηλιακή έκλειψη, τι θα προσπαθήσουν να μελετήσουν

Σε “θέση μάχης” οι επιστήμονες για την ηλιακή έκλειψη, τι θα προσπαθήσουν να μελετήσουν

Εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν σήμερα ζωντανά ή διαδικτυακά τη σημερινή ολική έκλειψη Ηλίου.

Ανάμεσα τους θα είναι και πολλοί επιστήμονες οι οποίοι έχουν οργανώσει διαφόρων ειδών παρατηρήσεις και πειράματα για να καταγράψουν δεδομένα και να μελετήσουν σειρά φαινομένων που σχετίζονται με τη λειτουργία του μητρικού μας άστρου αλλά και την επίδραση του σε μηχανήματα αλλά και τη ζωή στη Γη.

Τα ζώα

Ο Άνταμ Ρόουζ καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας θα περάσει τη Δευτέρα στο ζωολογικό κήπο στο Fort Worth του Τέξας.
Θα παρατηρεί τυχόν παράξενες συμπεριφορές που θα έχουν στη διάρκεια της έκλειψης διάφορα ζώα από γορίλες μέχρι καμηλοπαρδάλεις και τις τεράστιες χελώνες που προέρχονται από τα νησιά Γκαλαπάγκος. Κατά τη διάρκεια μίας ολικής ηλιακής έκλειψης το 2017 παρατηρήθηκε ότι οι τεράστιες χελώνες άρχισαν ξαφνικά να ζευγαρώνουν.

Πολλά ζώα φαίνεται να έχουν ανήσυχες αντιδράσεις στο ξαφνικό σκοτάδι. «Τα φλαμίνγκο στην προηγούμενη ηλιακή έκλειψη έκαναν ένα όμορφο πράγμα. Καθώς σχηματιζόταν η έκλειψη τα ενήλικα μάζεψαν τους νεοσσούς στη μέση του κοπαδιού και κοίταξαν τον ουρανό σαν να ανησυχούσαν μήπως κατέβει ένα εναέριο αρπακτικό» λέει ο Ρόουζ.

Οι γορίλες παρατηρήθηκε σε ολική έκλειψη ότι μετακινήθηκαν από τα σημεία που βρίσκονταν και πήγαν στα σημεία που κοιμόντουσαν και ξεκίνησαν τις ρουτίνες τους πριν τον ύπνο καθώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί τους είχαν διαταραχθεί. Ένα νυχτόβιο πουλί που ονομάζεται Tawny Frogmouth ξύπνησε από όπου συνήθως καμουφλάρεται ως κούτσουρο δέντρου που σαπίζει. Άρχισε να ψάχνει για φαγητό και μετά ξαφνικά μεταμφιέστηκε ξανά όταν εμφανίστηκε ξανά ο Ήλιος.

Το στέμμα

Η ολική έκλειψη θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα το στέμμα του Ήλιου. Πρόκειται για μια περιοχή του μητρικού μας άστρου που οι επιστήμονες παρά τις επίμονες παρατηρήσεις και μελέτες δεν έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν πολλά μυστικά του.
Το ηλιακό στέμμα είναι το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου το οποίο εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο Διάστημα. Η θερμοκρασία του ανέρχεται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου την ίδια στιγμή που στην επιφάνεια του μητρικού μας άστρου επικρατούν θερμοκρασίες 5,500 βαθμών Κελσίου.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί μια σπαζοκεφαλιά την οποία η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να εξηγήσει παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Η λύση του μυστηρίου έχει καταστεί το «ιερό δισκοπότηρο» της ηλιακής φυσικής και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές θεωρίες χωρίς καμία να έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Είναι επίσης πιθανό τα επιστημονικά όργανα που θα είναι στραμμένα σήμερα στον Ήλιο να καταγράψουν εικόνες και δεδομένα από το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται εκτίναξη στεφανιαίας μάζας όταν κολοσσιαίες ποσότητες πλάσματος (ιονισμένο αέριο) εκτοξεύονται από την ατμόσφαιρα στο Διάστημα. Όταν το πλάσμα φτάνει στη Γη προκαλείται το φαινόμενο του σέλαος ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργίας στα ηλεκτρικά δίκτυα αλλά και τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Το ραδιόφωνο και οι αστεροειδείς

Η ενέργεια από τον Ήλιο φορτίζει μια περιοχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που ονομάζεται ιονόσφαιρα, η οποία βοηθά τη μετάδοση του ραδιοφωνικού σήματος. Αλλά όταν η Σελήνη μπλοκάρει τον Ήλιο, επηρεάζεται η ιονόσφαιρα.

Για να δοκιμάσουν τι κάνει αυτό στις ραδιοφωνικές επικοινωνίες, εκατοντάδες ερασιτέχνες ραδιοφωνικών επικοινωνιών θα συμμετάσχουν σε μια επιχείρηση ακρόασης στέλνοντας σήματα ο ένας στον άλλον σε όλο τον κόσμο για να δουν αν και πώς θα επηρεάσει η έκλειψη τις επικοινωνίες τους. Μπορεί να επικοινωνούν με κώδικα Μορς ή ακόμη και να μιλάνε. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις ραδιοεπικοινωνίες που χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης, αεροπλάνα και πλοία, καθώς και το GPS.

Η NASA θα στείλει μερικά τζετ WB-57 κατά μήκος της διαδρομής της έκλειψης για να τραβήξει φωτογραφίες της έκλειψης από ύψος 15 χλμ. πάνω από τη Γη. Αναμένεται να καταγραφούν εικόνες πιο καθαρές και λεπτομερείς από αυτές που θα καταγραφούν από την επιφάνεια του πλανήτη γιατί θα καταγράφουν μήκη κύματος που συνήθως δεν φτάνουν μέχρι τη Γη.

Μαζί με τον εντοπισμό νέων λεπτομερειών στο στέμμα, η ΝΑSA μπορεί να είναι σε θέση να μελετήσει έναν δακτύλιο σκόνης γύρω από τον Ήλιο και να αναζητήσει αστεροειδείς που πιθανώς να βρίσκονται σε κοντινή τροχιά. Στα αεροσκάφη θα υπάρχουν φασματόμετρα για την καταγραφή δεδομένων από τις εκρήξεις ηλιακού υλικού.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα