Public Issue: Ευρήματα “καμπανάκι” για ακρίβεια, εγκληματικότητα, διαφθορά, Υγεία, εκπαίδευση, ΜΜΕ

Public Issue: Ευρήματα “καμπανάκι” για ακρίβεια, εγκληματικότητα, διαφθορά, Υγεία, εκπαίδευση, ΜΜΕ

Η Public Issue έθεσε το ερώτημα εάν έχει βελτιωθεί η κατάσταση σε συγκεκριμένους τομείς το τελευταίο 12μηνο και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Το 87% δήλωσε πως τα πράγματα είναι χειρότερα σε ότι αφορά την ακρίβεια, με μόλις 5% να πιστεύει ότι έχουν καλυτερέψει. Το 76% των πολιτών βλέπει χειρότερη την εικόνα σε ότι αφορά την εγκληματικότητα (μόλις 5% όσοι έχουν αντίθετη άποψη), και το 70% σε ότι αφορά τη διαφθορά (7% είδε βελτίωση).

Σημαντικός είναι ο προβληματισμός σε ότι αφορά τη δημόσια εκπαίδευση και την γεωργία. Το 66% και το 60% των πολιτών αντίστοιχα θεωρεί ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση τους τελευταίους 12 μήνες. Μόλις 8% και 7% καταγράφει πρόοδο.

Στους μόνους τομείς που τα πράγματα εμφανίζονται καλύτερα, αν και πάλι οι θετικές γνώμες είναι μειοψηφικές είναι ο τουρισμός και η εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος. Πρόοδο διαπιστώνει στον τουρισμό το 44% με μόλις 17% να καταγράφει οπισθοδρόμηση, ενώ στην εξυπηρέτηση του πολίτη θετική είναι η άποψη του 36%.

Υπενθυμίζεται ότι η Public Issue στην «Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς» διαπίστωσε δραματική επιδείνωση σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Η Δικαιοσύνη, μάλιστα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Το 70% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 που υπάρχουν στοιχεία. Τότε, αυτοί που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ήταν μόλις 44%!

Σε δυσχερή θέση και η αστυνομία, με την αποδοχή από τους πολίτες να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018, το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.

Λιγότεροι από ένας στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή «βαθμολογείται» με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας.

  • Από το 88% στα τέλη της δεκαετίας του 2000, η εμπιστοσύνη προς τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει βυθιστεί στο 29%.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κατά τη θητεία της νυν προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου (ορκίστηκε το 2020) καταγράφηκε σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα η αποδοχή 62% του 2018 υποχώρησε στο 38% το 2021 και στο 29% με τα τελευταία στοιχεία.

Πτωτικά, παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κινείται και η εμπιστοσύνη στον στρατό. Είχε φτάσει το 2018 στο 89% αλλά υποχώρησε στο 71% το 2021 και στο 67% σήμερα, επίπεδα πάντως πολύ υψηλότερα από άλλους κρίσιμους θεσμούς.

Στην καλύτερη θέση όλων βρίσκεται η πυροσβεστική. Σήμερα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του 84% των πολιτών, έχοντας προηγούμενες χρονιές φτάσει έως και το 92%.

Σχετικά Άρθρα