Ρεπορτάζ libre/Αλεξάνδρα: Εκτός λειτουργίας η μονάδα βραχυθεραπείας γυναικών με καρκίνο-Σοβαρή καταγγελία για τη Διοίκηση

Ρεπορτάζ libre/Αλεξάνδρα: Εκτός λειτουργίας η μονάδα βραχυθεραπείας γυναικών με καρκίνο-Σοβαρή καταγγελία για τη Διοίκηση

Η μονάδα βραχυθεραπείας στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα θα είναι εκτός λειτουργίας μέχρι το Φθινόπωρο, λόγω μη αντικατάστασης δυο απαραίτητων για τη λειτουργία της μηχανημάτων. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου είχε κάνει πολλά αιτήματα για να δοθεί λύση στο ζήτημα, αλλά έβρισκε τοίχο. Η διοίκηση άφησε στην τύχη τους τα μηχανήματα, θέτοντάς τα σε καθεστώς “end of life”, με τραγική συνέπεια το κλείσιμο της μονάδας. Στο libre μιλά η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αλεξάνδρας.

Μπορεί πρακτικά στο ζήτημα να δόθηκε λύση και να προχωρά η εκταμίευση του ποσού για την αγορά και την τοποθέτηση των νέων μηχανημάτων, αλλά για τουλάχιστον 6 μήνες η μονάδα θα είναι σφραγισμένη, εκτός λειτουργίας. Το συγκεκριμένο μηχάνημα που κάνει τις θεραπείες κάνει ακτινοθεραπεία σε ανεγχειρητικούς γυναικολογικούς καρκίνους -κυρίως τραχήλου-, καρκίνοι που δεν μπορούν να χειρουργηθούν και είναι ίσως μια τελευταία ελπίδα που έχουν οι γυναίκες.

Τέτοιες θεραπείες γίνονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία (Αγ. Σάββας και Αττικόν), αλλά μόνο στη συγκεκριμένη μονάδα στο Αλεξάνδρας το συγκεκριμένο μηχάνημα έκανε εκτεταμένη θεραπεία, όπως εξηγεί στο libre η πρόεδρος του Σ.Ε.Ν.Α., Σοφία Χατζίδου. «Είχε λήξει εδώ και καιρό η σύμβαση του μηχανήματος που έκανε τη βραχυθεραπεία και προσπαθούσαμε καιρό να μπούμε σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο για να το αγοράσουμε. Είχε απορριφθεί το αίτημα μας από όλα τα προγράμματα και από το ΕΣΠΑ και έμενε μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης. Επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη τώρα εγκρίθηκε η εκταμίευση και ο νυν υπουργός, κ. Γεωργιάδης τρέχει τη διαδικασία, έσκυψε άμεσα στο ζήτημα. Δυστυχώς μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, για κάποιους μήνες θα τη στερηθούμε τη μονάδα, τουλάχιστον για 6 μήνες, μέχρι Φθινόπωρο υπολογίζουμε» συμπληρώνει.

Η τελευταία θεραπεία πριν το προσωρινό λουκέτο είναι στις 5 Απριλίου. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν έρθει πάνω από 1000 γυναίκες στη μονάδα, λέει η κα. Χατζίδου, υπολογίζοντας πως για το διάστημα που θα είναι εκτός λειτουργίας η μονάδα, τη θεραπεία θα στερηθούν περίπου 100 γυναίκες. «Είναι δύο τα μηχανήματα που είναι σε καθεστώς end of life -είναι και ο ψηφιακός τομογράφος-, τα οποία μαζί στοιχίζουν 1,5 εκατομ. ευρώ. Εμείς είχαμε ενημερώσει από το 2019 ως νοσοκομείο για την κατάσταση. Η διοίκηση του νοσοκομείου τι έκανε;» θα πει και θα επεκταθεί στο τέλος της συζήτησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, αγκάθι του ΕΣΥ.

«Τα μηχανήματα είναι σε καθεστώς end of life από το 2016, προσπαθούσαμε να σέρβις να τα διατηρήσουμε στη ζωή, αλλά οι εταιρείες που κάνουν τα σέρβις δεν έχουν πια ανταλλακτικά κι εκεί σκοντάφτουμε. Και πρέπει να βρούμε χρηματοδοτήσεις και αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Αν ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα χρήματα, δε θα ήταν τόσο χρονοβόρες, αλλά ο προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία είναι οριακός, κι εκεί ξεκινούν τα προβλήματα» υπογραμμίζει η κα. Χατζίδου.

Τα μηχανήματα αργοσβήνουν εδώ και χρόνια. «Από το 2016 παλεύαμε για τα κονδύλια και δεν είδαμε κανέναν να ιδρώνει. Πριν δύο εβδομάδες περίπου το Σωματείο μας είχε συνάντηση με τον υπουργός Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και έλυσε το θέμα» λέει, στη συνέχεια, και αναρωτιέται γιατί αυτό ”πρέπει” να το κάνουν οι εργαζόμενοι κι όχι οι διοικήσεις. «Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν αξιολογείται έγκαιρα ότι μερικά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα έπρεπε να είναι έγκαιρα. Θα πρέπει ο προϋπολογισμός να αυξηθεί, να τεθούν προτεραιότητες στον κρατικό προϋπολογισμό. Και οι άνθρωποι που είναι σε κάποιες θέσεις, οι διοικήσεις να ακούν, να αξιολογούν και να μεταφέρουν το κάθε αίτημα έγκαιρα… Έχουν ευθύνη η διοικήσεις για αυτή την κατάσταση. Δεν έχουμε διοικήσεις να αξιολογούν τα πράγματα και να ευαισθητοποιούνται, να τρέχουν τα ζητήματα. Τρέχουμε εμείς τα Σωματεία και φτάνουμε στους υπουργούς. Έτσι θα έπρεπε να γίνεται;».

Παρέμβαση ΚΚΕ

Τη Δευτέρα, παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» πραγματοποιήθηκε από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Αλεξάνδρα Βρακά, εργαζόμενη στο Τμήμα, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου και Γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ο Στράτος Κάντζος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και άλλοι εργαζόμενοι.

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Β. Δάγκα, επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο γυναίκες με καρκίνο ενδομητρίου ή τραχήλου της μήτρας να αναμένουν μήνες για την επανέναρξη της βραχυθεραπείας τους, περίοδος που είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Ανέδειξε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι τα παράγωγα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, ανάμεσά τους και του ΓΝΑ Αλεξάνδρα, που οδηγούν στην υποστελέχωση και υποβάθμιση ιδιαίτερα τέτοιων εξειδικευμένων μονάδων. Τόνισε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, που λογαριάζουν με το κριτήριο του «κόστους- οφέλους» την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και των Κέντρων Υγείας, με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτό είναι το «θερμοκήπιο» μέσα στο οποίο ενισχύεται η λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και τροφοδοτούνται οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας, που κερδοφορούν εμπορευόμενοι τις ανάγκες των ασθενών, των γυναικών που δίνουν μάχη με το γυναικολογικό καρκίνο.

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ως «κανονικότητα» την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας βραχυθεραπείας και θα την αντιπαλέψει με παρεμβάσεις μέσα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, όχι μόνο για να γίνει γνωστό, αλλά για να γίνει υπόθεση της εργατικής – λαϊκής πάλης η συνέχιση της λειτουργίας της. Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, τόνισε ότι άμεσα θα θέσουν το ζήτημα για συζήτηση στη Βουλή, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την άμεση χρηματοδότηση του νέου εξοπλισμού μονάδας βραχυθεραπείας.

Σχετικά Άρθρα