Eurostat: Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Μείωση στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Μείωση στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Στο 3,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο που βρισκόταν στο 3,1%.Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας κατέγραψε αύξηση και σε μηνιαία βάση της τάξης του 1,8%.

Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως από το 2,6% τον Φεβρουάριο. Η πτώση τον περασμένο μήνα ενισχύει την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% τον Μάρτιο από 2,7% τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης μετά την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία και το Βέλγιο.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε την καθοδική του πορεία για να διαμορφωθεί στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο και 2,8% τον Ιανουάριο.

Στη χώρα μας παρατηρείται μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου του πληθωρισμού των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε στο 4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο και 7,1% τον Ιανουάριο.

Αντίθετα ανοδική πορεία κατέγραψαν οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών όπου τον τρίτο μήνα του 2024 αυξήθηκε κατά 3,9% από 3,5% τον Φεβρουάριο. Μικρότερη ήταν η μείωση που σημείωσαν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας  υποχωρώντας κατά 1% τον Μάρτιο από μείωση 2,8% τον Φεβρουάριο. Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Μάρτιο κινήθηκε ανοδικά στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Συμπέρασμα:

Στο 3,4% ανέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- τον Μάρτιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας ήταν στο 3,1%, σύμφωνα με τη Eurostat και στο 2,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Χαμηλότερα διαμορφώνεται ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ, στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Η απροσδόκητη πτώση τον περασμένο μήνα ενισχύει την υπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αρχίζει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα υψηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Καθοδικά και ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη -πρόκειται για τον δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και για τον δείκτη που παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να εκτιμήσει τη διάρκεια των πιέσεων στις τιμές. Αυτός ο δείκτης υποχώρησε στο 2,9% από 3,1% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 3,0%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,7% τον Μάρτιο από 3,9% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 1,8% έναντι μείωσης 3,7% τον Φεβρουάριο, οι υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες στο 4% για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Μάρτιο υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές φτάνοντας στο 2,3% από 2,7% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3% από 3,4% τον δεύτερο μήνα του 2024.

Για πρώτη φορά μετά από δύομιση χρόνια ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε κάτω από το 3% και διαμορφώθηκε στο 2,4% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία ο οποίος τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 21% από 10% στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά από σχεδόν δύο χρόνια που ήταν μειωμένος.

Σχετικά Άρθρα