Γ. Νικητιάδης: Χωρίς σχεδιασμό και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου η χώρα δεν προχωράει
Η ακρίβεια αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά νοικοκυριά εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Το αφήγημα που χρησιμοποιούσε για μήνες η ΝΔ ότι πρόκειται για «εισαγομένη ακρίβεια» καταρρέει από μία απλή σύγκριση τιμών των ίδιων προϊόντων καθημερινής χρήσης στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου τα προϊόντα αυτά πωλούνται φθηνότερα. Παραλλήλως οι Έλληνες καταναλωτές αξίζει να σημειωθεί ότι είναι οι από τους τελευταίους σε αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε.
Του Γιώργου Νικητιάδη, Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και τέως Υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού
Παρά τις όποιες προσπάθειες της Κυβέρνησης της ΝΔ με τη θέσπιση διάφορων μέτρων όπως είναι τα «καλάθια» και τα «pass», δεν έχει μειωθεί στο ελάχιστο το πρόβλημα.
- Η ακρίβεια συνεχίζεται και συμφώνως με έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών επαρκεί μέχρι τις 19 του μήνα.
Η Κυβέρνηση έχει αποδειχθεί και ανεπαρκής και απρόθυμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, παρά τις επικοινωνιακές φιέστες που διοργανώνει σε άδεια από πελάτες σούπερ μάρκετ και την επιβολή προστίμων σε πολυεθνικές. Ταυτοχρόνως, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι υπάρχουν μειώσεις σε τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών και την παρουσίαση ποσοστών μείωσης, ουδέποτε το Υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες τιμές και τις μειωμένες όπως ισχυρίζεται, για να μπορεί να διαπιστώσει ο καταναλωτής την πτώση τους. Αντιθέτως οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι είναι οι συνεχείς ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η απροθυμία της Κυβέρνησης και η ανεπάρκεια της να προχωρήσει σε ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας φαίνεται και από την προβληματική σχέση που είχε με την προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντί να ενισχύσει την Ε.Α. η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ξεκίνησε μία πολεμική εναντίον της καλώντας την «να σταματήσει να κάνει ρεπορτάζ». Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του πρώην προέδρου της Επιτροπής κ. Λιανού.
- Το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και καθημερινής κατανάλωσης, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά, ισχυροποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και υποστήριξη των καταναλωτικών οργανώσεων. Είναι μέτρα που μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα στη μείωση των τιμών και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανεπάρκειας και απροθυμίας της ΝΔ να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, αναδείχθηκε και ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Η πλήρης απουσία παραγωγικού σχεδιασμού από τον Κυβερνητικό προγραμματισμό.
Το χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση της ΝΔ, το Ταμείο Ανάκαμψης, αντί να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό ανάπτυξης των τομέων που θα θέσουν θεμέλια σε μελλοντική παραγωγική ανασυγκρότηση, το χρησιμοποιεί ως βελτιωτικό των δεικτών της οικονομίας. Η στήριξη του real estate, των logistics και των τραπεζών δεν αποτελεί ουσιαστική ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής.
- Τα τελευταία πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ, ο πρωτογενής τομέας έχει αφεθεί στην τύχη του. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που είδαμε τρακτέρ έξω από την Βουλή ως μέτρο πίεσης προς την πολιτεία. Ουδεμία στήριξη σε αυτούς που παράγουν, κανένας σχεδιασμός για το τι και πως θα το παράγουν με τρόπο που τα προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά.
Η ελάχιστη παραγωγή ή η απουσία της, έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο δευτερογενή όσο και στον τριτογενή τομέα. Μπορεί στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνιτής νοημοσύνης αυτά να μοιάζουν αναχρονιστικά, αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια διασύνδεσης της εξέλιξης με τον πρωτογενή τομέα.
Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην σύγχρονη οικονομία απαιτούν άμεση ανασυγκρότηση στη βάση της Ελληνικής οικονομίας και διασύνδεση των τομέων μεταξύ τους με τρόπο που θα καθιστά τη χώρα μας ανταγωνιστική για παραγωγή και για επενδύσεις. Σταθερό φορολογικό σύστημα και στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ώθηση στους άλλους δύο τομείς στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας.
- Ιδιαίτερο στοιχείο στην ανάταση της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να διαδραματίσει ο τουρισμός. Αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία η διασύνδεση του με όλους τους τομείς της οικονομίας.
Ο τουρισμός έχει αποδείξει ότι είναι αυτός που έχει κρατήσει ζωντανή τη χώρα σε δύσκολες συνθήκες. Ούτε και σε αυτόν τομέα υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. Μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας επιχειρήσεων μπορεί να δημιουργηθεί οικονομική αλυσίδα που εκμεταλλευόμενη την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τη μεταποίηση της και τη διάθεση της σε ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις εστίασης να πλάσει νέα δεδομένα. Σε αυτό το περιβάλλον ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό θα πρέπει να στοχεύσει και στην προστιθέμενη αξία που έχει κι έμεινε αναξιοποίητη τα τελευταία χρόνια. Έχει ειπωθεί και γραφεί πολλάκις ότι έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτό. Είναι καιρός να τα εκμεταλλευτούμε έτσι ώστε να προσελκύσουμε και επισκέπτες υψηλού οικονομικού επιπέδου και παραλλήλως να μεριμνήσουμε έτσι ώστε ένα δωμάτιο σε πεντάστερο δωμάτιο στη χώρα μας να έχει αφήνει το ίδιο κέρδος με ένα αντίστοιχο δωμάτιο στις Μαλβίδες ή σε κάποιον άλλο ακριβό προορισμό. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς για τις ίδιες και καλύτερες υπηρεσίες ο επισκέπτης πληρώνει πολύ περισσότερα σε άλλες περιοχές από ότι στη χώρα μας που σαφώς υπερτερεί τόσο σε ομορφιές όσο και σε πολιτισμό και ιστορία.
Πέντε χρόνια τώρα η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε τίποτα από όλα τα παραπάνω. Έχει στα χέρια της ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο κατασπαταλάται σε ανούσιες επικοινωνιακές φιέστες και άστοχες δράσεις που δεν θεμελιώνουν αναπτυξιακή προοπτική. Η έλλειψη επαφής της Κυβέρνησης με την πραγματικότητα των νοικοκυριών, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και του επενδυτικού κόσμου και η εντοίχιση της στη δική της αλαζονική κανονικότητα έχει επιφέρει τραγικές συνέπειες κυρίως στην καθημερινή οικονομία και στο μέλλον της εθνικής οικονομίας.