Έκθεση Economist: Η Ελλάδα η χώρα με τα ταχύτερα βήματα στον “δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος”
H Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον δείκτη business environment index της Μονάδας Μελετών και Ανάλυσης (Economist Intelligence Unit – EIU) για την περίοδο 2024-28.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης επιχειρηματικού περιβάλλοντος του Economist καταγράφει την ελκυστικότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο, εξετάζοντας 91 δείκτες σε μια σειρά από παράγοντες όπως είναι το πολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, οι ευκαιρίες της αγοράς, ο βαθμός ελευθερίας της επιχειρηματικότητας και ο ανταγωνισμός, η πολιτική έναντι των ξένων επενδύσεων, το εξωτερικό εμπόριο και οι συναλλαγματικοί έλεγχοι.
Επίσης περιλαμβάνει θέματα όπως το ύψος των φόρων, η αγορά εργασίας, οι υποδομές και η τεχνολογική «ετοιμότητα».
Ο Economist αποδίδει την βελτίωση αυτή «στον αντίκτυπο των πολιτικών της φιλικής προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θητεία της και έχει ήδη προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, μειώσει τους φόρους και ενισχύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει:
- «Το Κατάρ έχει εφαρμόσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις υποδομές. Το επιχειρηματικό της περιβάλλον έχει επωφεληθεί από την επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου Hamad, του οδικού δικτύου και της τουριστικής υποδομής. Η Λιθουανία είναι από καιρό ανοιχτή στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση θα την καταστήσει σύντομα πιο ελκυστική, επεκτείνοντας τις φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων και απομακρύνοντας τη φορολογική επιβάρυνση από την εργασία. Η Ελλάδα βλέπει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον στον δείκτη μας αυτή την περίοδο. Αυτό αντανακλά τον αντίκτυπο μιας κυβέρνησης υπέρ των επιχειρήσεων, υπό την ηγεσία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τώρα στη δεύτερη θητεία του, που έχει αναλάβει μεταρρυθμίσεις, μείωσε τους φόρους και ενίσχυσε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».
Την Ελλάδα ακολουθούν η Αργεντινή, η Ινδία, η Αγκόλα, το Κατάρ η Κένυα, ο Δομινικανή Δημοκρατία, η Βενεζουέλα, η Λιθουανία και η Σερβία.
Σύμφωνα με την έκθεση:
“Η Ινδία είναι η μόνη αγορά που προσφέρει δυνητική κλίμακα συγκρίσιμη με αυτή της Κίνας. Το νεανικό δημογραφικό προφίλ της Ινδίας υπόσχεται τόσο ισχυρή ζήτηση όσο και καλή διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού. Παράλληλα με τα σταθερά οικονομικά μεγέθη, τις ψηφιακές υποδομές και τα ευνοϊκά δημογραφικά στοιχεία, εισάγεται περισσότερη υποστήριξη πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων στη μεταποίηση. Η Σερβία, εν τω μεταξύ, αν και πολύ μικρότερη, έχει δει έναν ενάρετο κύκλο από το άνοιγμα της στις ΑΠΕ στο παρελθόν, που οδήγησε την ανάπτυξη και προσέλκυσε περαιτέρω επενδύσεις, μεταξύ άλλων σε τομείς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Η πρόσφατη ενίσχυση της μακροοικονομικής πολιτικής και των θεσμών υποστηρίζει τη σταθερότητα της αγοράς”.
Ο Economist επισημαίνει στην ανάλυσή του ότι, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, η βελτίωση στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε μία χώρα οδηγεί σε αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ, των συνολικών επενδύσεων και των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων για τα επόμενα 5 χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αναφέρει ότι στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως η Αργεντινή και η Ινδία, «αναμένουμε τις σημαντικότερες βελτιώσεις σε επίπεδο πολιτικής, επενδύσεις σε υποδομές ή την αύξηση των επιχειρηματικών ευκαιριών».