“ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ”: Ντοκιμαντέρ για την δολοφονία του 18χρονου Ρομά, Νίκου Σαμπάνη
«ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ των Νικήτα Σιφονιού και Άγγελου Μπαράι που αναφέρεται στη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά τον Οκτώβριο του 2021 στο Πέραμα.
«ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» έγραφε και το πανό της οικογένειας του 18χρονου Ρομά ο οποίος ήταν συνοδηγός σε ένα λευκό Hyundai ο οδηγός του οποίου το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου 2021, στη Λεωφόρο Θηβών στο ύψος του Ρέντη, δεν σταματάει σε αστυνομικό σήμα ελέγχου. Αρχίζει η καταδίωξη από ομάδα ΔΙΑΣ η οποία θεωρεί ότι το αυτοκίνητο είναι κλεμμένο. Όταν η εντολή που έρχεται από το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ ότι το αυτοκίνητο δεν είναι κλεμμένο η ΔΙΑΣ συνεχίζει την καταδίωξη όταν το αυτοκίνητο εγκλωβίζεται στο Πέραμα. Από τα πυρά των αστυνομικών για να σταματήσουν το όχημα σκοτώνεται ο Νίκος Σαμπάνης και τραυματίζεται σοβαρά ο τρίτος συνεπιβάτης.
Στις 3-6 Απριλίου 2024 το Project {Just/Art} θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ στο ΒΙΟS με τους δημιουργούς του να έχουν επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Σαμπάνη διαχειρίζεται το πένθος της απώλειας του γιου τους Νίκου. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του ντοκιμαντέρ η λέξη «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ» είναι γραμμένη ανορθόγραφα, γιατί φέρει επάνω της την κοινωνική κακοποίηση και τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας των ελληνικών θεσμών, με αποκορύφωμα την έξαρση του φαινομένου της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, και την δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά, που οδήγησε σε κοινωνική κατακραυγή. Η μικρού μήκους ταινία που ταξίδεψε σε Ελλάδα και Ευρώπη κλείνει τον κύκλο της με μία σειρά από προβολές μέσω του project {Just/art}* στο ΒΙΟS.
Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, Νικήτας Σιφονιός και Άγγελος Μπαράι, έχοντας καλύψει ανθρωπιστικές κρίσεις και ακραίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και με τα προσωπικά τους φωτογραφικά έργα που αφορούν τη μειονότητα των Ρομά στην Ελλάδα, επικεντρώθηκαν, μέσα από την πρώτη κινηματογραφική τους προσπάθεια, στον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια Σαμπάνη διαχειρίζεται το πένθος της απώλειας του γιού της, Νίκου.
Την προβολή της μικρού μήκους ταινίας συνοδεύει έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από τον καταυλισμό που αποτυπώνουν την καθημερινότητα της κοινότητας μετά τη δολοφονία.
Στα πλαίσια της προβολής της ταινίας και της έκθεσης φωτογραφίας θα πραγματοποιηθούν ημερίδα και διαλέξεις με ομιλητές από την κοινωνία των πολιτών, την κοινότητα των Ρομά, τους θεσμούς και τα media. Σκοπός αποτελεί το άνοιγμα δημοσίου διαλόγου γύρω από το θέμα της αστυνομικής βίας, της αυθαιρεσίας και της έξαρσης της τα τελευταία χρόνια, καθώς και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ύπαρξης Κράτους- Δικαίου, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην κατάσταση των δικαιωμάτων των Ρομά.
Την εκδήλωση επιμελούνται και συντονίζουν ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κασσανδρινός και η δημοσιογράφος Χριστίνα Μαργιώτη και θα λάβει μέρος το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 (12.30μμ-5μμ) στον πολιτιστικό οργανισμό ΒΙΟS, με θέμα «ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ: αστυνομική βία και ρατσισμός, εξαίρεση ή κανονικότητα;».
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
12.30-13.00 Χαιρετισμοί
– Νικήτας Σιφονιός, Δημιουργός ντοκιμαντέρ
– Άγγελος Μπαράι, Δημιουργός ντοκιμαντέρ
-Mαρία Λεωνίδα, Σκηνοθέτης και συνιδρύτρια του Καρπού
13.00-13.45 «πως τοποθετούνται οι Ρομα»
– Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Δικηγόρος και υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων
– Βασίλης Παντζος, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ»
13.45-14.30 «Στερεότυπα, πεποιθήσεις και αντιλήψεις: πως αντανακλούν κατά των Ρομά και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»
– Άννα Λυδάκη, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Συγγραφέας, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
– Νιόβη Ζαραμπούκα Χατζημάνου, Eπιμελήτρια, συν- Διευθύντρια Counterpoints (GR)
– Δημοσιογράφος omniatv.gr
15.00-15.45 «Ακτιβιστικές δράσεις και δικαιώματα»
Παναγιώτης Δημητράς, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ιδρυτής Ελληνικού Παρατηρητηρίου συμφωνιών του Ελσίνκι
Χρήστος Δημόπουλος, Δ/ντης ελληνικού τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας
15.45-16.30 «εντείνεται τελικά η στοχοποίηση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων;»
Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών
Μαίη Ζαννή, Πρόεδρος και συνιδρύτρια της Women Act
Κωστής Παπαιωάννου, Πρόεδρος Τεχνόπολης Αθηνών
Τζούλη Αγοράκη, Συγγραφέας, Σεναριογράφος, Συντάκτρια
Την έκθεση επιμελείται ο Αλέξανδρος Κασσανδρινός.
Διοργανωτής: project {Just/Art}*
Διάρκεια: 3-6 Απριλίου 2024 (ώρες λειτουργίας 11πμ- 7μμ)
οpening : Tετάρτη, 3 Απριλίου 2024, 6-10 μμ
ημερίδα: Σάββατο, 6 Απριλίου, 12.30-5μμ
ΒΙΟS, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ. 2103425335