Άνοιξη στην πόλη: 7 openings στην Αθήνα με γαστρονομικό ενδιαφέρον
Στους πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας αλλά και των προαστίων, εμφανίζεται σταδιακά, ένα νέο κύμα γαστρονομικής καινοτομίας που αφήνει το στίγμα του. Καθώς οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες αναζητούν νέες εμπειρίες, μια σειρά νέων εστιατορίων και cafe ανοίγουν τις πόρτες τους, προσφέροντας ένα μείγμα γεύσεων, ατμόσφαιρας και ιστοριών που εμπλουτίζουν το γαστρονομικό τοπίο της πόλης.
Αυτό το αφιέρωμα έχει ως στόχο να φωτίσει τα νέα αυτά καταστήματα αναδεικνύοντας τις μοναδικές γεύσεις και αρώματα αλλά και τα παθιασμένα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτά.
Astakos, Hook to Fork
Το εστιατόριο Astakos άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες ημέρες, στη Β’ Μαρίνα της Γλυφάδας, δίπλα ακριβώς στη βάση των ντόπιων ψαράδων. Με έναν φιλοσοφικό πυρήνα που ακολουθεί την παράδοση «hook to fork», δηλαδή από το «αγκίστρι στο πιρούνι», το Astakos αναδεικνύει την αυθεντικότητα της θάλασσας και της γης, προσφέροντας μια πλούσια ποικιλία από φρέσκα θαλασσινά και ψάρια. Στην κουζίνα, ο διακεκριμένος chef Άγγελος Μπακόπουλος παρουσιάζει εντυπωσιακές δημιουργίες, αποκλείοντας τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις υπέρ ενός πιο γνήσιου και ανόθευτου προσανατολισμού. «Εδώ -από το ψωμί και τα γλυκά μέχρι τα σερβίτσια– είναι όλα χειροποίητα, in house, πρεσβεύουν την εντοπιότητα αλλά και τη λογική του sharing. Για να ξαναθυμηθούμε ότι ως λαός, όταν μαζευόμαστε γύρω από το τραπέζι δεν είμαστε ποτέ shell-fish, αλλά αντίθετα υπερασπιστές του ότι «οι απολαύσεις, όπως και οι ιστορίες μας, είναι για να τις μοιράζεσαι» καταλήγει ο Άγγελος Μπακόπουλος.
Astakos, Hook to Fork
Astakos, Hook to Fork
Astakos, Hook to Fork
Πέρα από τις γευστικές απολαύσεις, το Astakos επιδιώκει να γίνει ένας χώρος συνάντησης και σύνδεσης ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις γεύσεις και τις αναμνήσεις που δημιουργούνται γύρω από το τραπέζι. Η διακόσμηση και η αρχιτεκτονική του εστιατορίου αντλούν έμπνευση από τη θάλασσα και την ιστορία των ντόπιων ψαράδων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που συνδυάζει την παράδοση με την κομψότητα.
Οι έμπειροι στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης ιδιοκτήτες, Αλέξης Παπαγιαννάκης και Γιώργος Κεσετζής, τονίζουν ότι στο Astakos, «το φαγητό δεν είναι απλώς μια ανάγκη αλλά μια ευκαιρία για κοινωνική σύνδεση, γιορτή της συλλογικής μνήμης και της παράδοσης». Αυτή η φιλοσοφία αντικατοπτρίζεται πλήρως στο μενού και στην ατμόσφαιρα του εστιατορίου όπου οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να μοιράζονται τα γεύματα και τις ιστορίες τους, συμμετέχοντας σε μια βαθύτερη κοινωνική εμπειρία που υπερβαίνει την απλή ενασχόληση με το φαγητό.
Διεύθυνση: Διαδόχου Παύλου 46, 2η Μαρίνα Γλυφάδας, Τηλ: 2108947342, Instagram: astakos.restaurant
Enkel Kaffe
Enkel Kaffe
Enkel Kaffe
Enkel Kaffe
Βρίσκεται στην καρδιά του Περιστερίου. Ξεχωρίζει για τις minimal γραμμές του, είναι φιλόξενο και ταυτόχρονα σε κάνει να θες να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Σερβίρει εξαιρετικό ποιοτικό καφέ και ονομάζεται Enkel. Στα σουηδικά, σημαίνει «απλό» και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του. Πράσινες άνετες καρέκλες, ένα μοναστηριακού τύπου τραπέζι στην αυλή, άνετο σκαμπό στο πάσο. Τα δύο αδέρφια, ο Μιχάλης και ο Γιώργος Καραγιάννης, έφτιαξαν εδώ έναν χώρο που ξεχωρίζει. Ο Μιχάλης, ενθουσιασμένος barista και πολυβραβευμένος στον κόσμο του Latte Art μετατρέπει το πάθος του σε εκπαίδευση και τέχνη. Από την άλλη, ο Γιώργος, παρακινούμενος από την εξέλιξη του αδελφού του, βρίσκει τη δική του πορεία στην εστίαση και τον καφέ. Μαζί αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα καφέ που ενσωματώνει τις εμπειρίες και τα ταξίδια τους. Το Enkel προσφέρει μια γκάμα γεύσεων από τη Βραζιλία έως την Αιθιοπία σε έναν minimal χώρο που ακολουθεί το σουηδικό στυλ χαρίζοντας όμορφες στιγμές με μουσική και ποιοτικό καφέ. Στόχος τους να προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία ενώ εμπνέουν και μοιράζονται γνώσεις και ιδέες. Πέρα από τον καφέ θα δοκιμάσετε νόστιμα sandwich, bagels και διάφορες ακόμη λιχουδιές που προστίθενται συνεχώς στο μενού.
Διεύθυνση: Κουντουριώτου 31, Περιστέρι, Instagram: enkel.kaffe
Terroir Bistrotheque
Terroir Bistrotheque
Terroir Bistrotheque
Terroir Bistrotheque
Μία όμορφη ανάσα στη γειτονιά του Παγκρατίου, η οποία κατακλύζεται από εστιατόρια και μπαρ. Το Terroir Bistroteque άνοιξε πριν από μερικούς μήνες από τον δραστήριο και με μακροχρόνια παρουσία πίσω από τις μπάρες, Πέτρο Μπακή και την επίσης έμπειρή dj, Ηρώ Δοντά. Το cosy σποτ του Παγκρατίου διαθέτει δύο μπάρες. Η μία κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελεί το coffee station όπου το απόγευμα μετατρέπεται στο aperitivo corner, διαθέτοντας πάνω από 145 ετικέτες ποτών από όλο τον κόσμο. Η διπλανή μπάρα, είναι κατ’ εξοχήν για τα cocktails στα οποία ο Πέτρος ειδικεύεται με signature επιλογές. Παράλληλα, έχει επιδοθεί σε ένα «πείραγμα» κάποιων κλασικών όπως για παράδειγμα το negroni, το οποίο το ετοιμάζει με παντζάρι και φράουλα. Η κάβα των κρασιών διαθέτει ετικέτες από όλη την Ελλάδα ενώ υπάρχουν και κάποιες διεθνείς αναφορές. Η λίστα των κρασιών είναι δουλειά της Γιοβάνας Λύκου. Και όλα αυτά μπορούν ιδανικά να συνδυαστούν με επιλεγμένα αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, νόστιμες μπρουσκέτες θα γίνουν το ιδανικό συνοδευτικό.
Διεύθυνση: Αρριανού 10, Παγκράτι, Τηλ: 2107233184, Instagram: terroir_bistrotheque
Akoko
Akoko
Akoko
Akoko
Είναι πανέμορφο, φωτεινό, νεανικό, και βρίσκεται στην καρδιά του Νέου Ψυχικού. Έχει απόλυτο πρωταγωνιστή το κοτόπουλο, και ειδικότερα μόνο κοτόπουλο από τις φάρμες της Νιτσιάκος. Με πολλή φαντασία, τολμηρές γαστρονομικές πινελιές και εκλεκτές πρώτες ύλες το Akoko ήρθε για να μας προσφέρει νοστιμιά. Στα διαλείμματα του γραφείου, στις βραδιές με την παρέα, αραχτοί στον καναπέ, σε μια έξοδο που θέλουμε να είναι casual και ταυτόχρονα απολύτως γευστική. Ξεκινάς με corn ribs, τηγανιτά παϊδάκια καλαμποκιού πασπαλισμένα με μείγμα μπαχαρικών. Πρωτότυπα και πεντανόστιμα. Συνεχίζεις με μια από τις πέντε σαλάτες. Από την mediterraneo έως την mango, όλες είναι ολόφρεσκες, δροσερές και πρωτότυπες. Δεν αντιστέκεσαι σε ένα αέρινο ρύζι. Και επιλέγεις ή το αχνιστό μπασμάτι ή το πικάντικο μπασμάτι με κιτρινόριζα, πιπεριά jalapeno και chili. Αν δεν είσαι του ρυζιού, οι τηγανητές πατάτες με πικάντικο μείγμα αλατιού ή οι πικάντικες μπουκιές τυριού με jalapenos σε περιμένουν αχνιστά και ολόφρεσκα.
Και μετά, σειρά έχουν τα burgers, όλα φυσικά με μπιφτέκι κοτόπουλου. Με δύο είδη ψωμιών η εμπνευσμένη ομάδα της κουζίνας του Akoko δημιούργησε δύο καταπληκτικές σειρές γεύσεων. Η σειρά Lobster ξεκινά με το whiskey lobster, που έχει whiskey sauce, ψιλοκομμένο iceberg, τραγανό μπέικον, ντομάτα, τηγανητό αυγό, cheddar και aioli sauce. Και καταλήγει στο blue lobster, με blue cheese sauce και sriracha, σάλτσα με βάση τις κόκκινες πιπεριές jalapeno. Αν επιλέξεις τελικά buns έχεις να αποφασίσεις μεταξύ του prime, του parmesao, του bee mustard και του wasabi. Η ζωή είναι γεμάτη διλήμματα. Και για να γίνει ακόμη πιο δύσκολο μία σειρά από δώδεκα sauce έρχονται να προσθέσουν επιπλέον γεύση σε ό,τι επιλέξεις.
Διεύθυνση: Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό, Τηλ: 210 6710023, Instagram: akoko_athens
Pappu Athens
Pappu Athens
Pappu Athens
Ένα παλαιό συνεργείο μετατρέπεται σε ένα casual εστιατόριο γειτονιάς. Βρίσκεται στο Περιστέρι, μερικά στενά πίσω από την δημοφιλή οδό Βεάκη και έχει ως έμβλημά του μία τοιχογραφία. Είναι ο παππούς του Μανώλη, ο Αλέκος, στον οποίο ανήκε το κτίριο. Ο Μανώλης, εδώ μεγάλωσε. Έπαιζε στη γειτονιά και όσο μεγάλωνε έριχνε κλεφτές ματιές στα μαστορέματα του συνεργείου. Στην πίσω αυλή, η οποία σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη και αυτή να φιλοξενεί παρέες, βρίσκονται τρία δέντρα. Κάθε φορά που ο παππούς αποκτούσε ένα εγγόνι φύτευε και ένα δέντρο. «Εγώ είμαι η λεμονιά» μου είπε ο Μανώλης καθώς αυτό το δέντρο φύτεψε ο παππούς κατά τη γέννησή του. Τα χρόνια πέρασαν, το συνεργείο έκλεισε, ο χώρος μετατράπηκε σε γραφεία και πλέον ο Μανώλης είχε ποια μπει για τα καλά στα χρόνια της δουλειάς. Εργάστηκε στη Μύκονο και εκεί δημιούργησαν μία ωραία ομάδα, ως συνάδελφοι και ως φίλοι με τον Δημήτρη και τον Χρήστο. Βρίσκονται και οι τρεις στη δεκαετία των ’30 και θέλησαν να κάνουν από κοινού το επόμενο βήμα. Αποφασίζουν να συνεταιριστούν και έτσι ανοίγουν το Pappu Athens. «Σε αυτό το χώρο, που είναι απόλυτα συνυφασμένος με τον παππού, θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να συνδέσουμε το παρόν με το παρελθόν δίνοντας μέλλον και προοπτική στο χώρο», θα μου πει ο Μανώλης απαντώντας στην ερώτηση, πώς προέκυψε το όνομα.
Φθάνοντας στο μενού και στο φαγητό που σερβίρουν, η πρώτη ύλη είναι αυτή που θα τους καθοδηγήσει. «Επισκεπτόμαστε την αγορά στου Ρέντη καθημερινά και εκεί ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα θα καθοριστεί το μενού της ημέρας». Σερβίρουν κρέας και ψάρι ενώ έχουν και κάποιες vegan επιλογές. Το μενού είναι μικρό αλλά αρκετό για να ευχαριστήσει κάθε επισκέπτη. Ξεχωρίσαμε το σπαγγέτι με ταρτάρ γαρίδας και κρέμα λεμονιού, αλλά και τα χόρτα εποχής με dressing από ταχίνι και παστέλι Κρήτης. Τα μανιτάρια με πραλίνα φουντουκιού και μετσοβόνε και φυσικά την πολύ ιδιαίτερη και νόστιμη τυροκαυτερή που ολοκληρώνεται στο τραπέζι μπροστά στα μάτια μας. Για γλυκό εμείς δοκιμάσαμε γκανάζ σοκολάτας με φιστίκι Αιγίνης και μπισκότο ελληνικού καφέ με αφρό Μακεδονικού χαλβά. Θα ξαναπάμε για να δοκιμάσουμε και ψάρι.
Διεύθυνση: Μεσολογγίου 100, Περιστέρι, Τηλ: 2105740600, Instagram: @pappu_athens
Casta Diva
Casta Diva
Casta Diva
Casta Diva
Στην καρδιά της Αθήνας η οδός Μηλιώνη αναβιώνει μέσα από την παρουσία του Casta Diva ενός νέου εστιατορίου που αποτελεί μία από τις νεότερες προσθήκες στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. Σε ένα περιβάλλον αστικής πολυτέλειας και ατμοσφαιρικής μουσικής, σηματοδοτείται η έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για τον δημοφιλή πεζόδρομο και το θρυλικό Πρυτανείο. Το Casta Diva φέρνοντας μία Συριανή αύρα στην καρδιά της πρωτεύουσας, αντιπροσωπεύει την επιχειρηματική όραση και την ποιότητα που έχουν εγκαθιδρύσει οι αδελφοί Φουρνιστάκη με το φημισμένο εστιατόριο «Αλλού Γυαλού».
Το εστιατόριο προσφέρει μία εμπειρία γευσιγνωσίας, συνδυάζοντας την υψηλή γαστρονομία με εξαιρετικές πρώτες ύλες, υπό την οδηγία του διακεκριμένου chef Άκη Σουλτάνη, ο οποίος ενσωματώνει στα πιάτα του τα υλικά της Σύρου με ένα ασιατικό twist. Το μενού κυρίως ψαροφαγικό, περιλαμβάνει signature πιάτα όπως η ολόφρεσκη καψαλισμένη συναγρίδα sashimi και τα χειροποίητα spaghetti με ροφό, προσφέροντας μία γευστική συνέχεια ελληνικών και κυκλαδίτικων αρωμάτων με έναν γοητευτικό και αναπάντεχο twist. Η οινική προσέγγιση του εστιατορίου, υπό την καθοδήγηση του Κωσταντίνου Σιγανάκη συμπληρώνεται από avant garde cocktails του mixologist Ζάχου Ελευθερίου, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία γαστρονομίας και απόλαυσης.
Διεύθυνση: Μηλιώνη 7, Αθήνα, Τηλ: 210 3616294
Rick’s
Rick’s
Rick’s
Rick’s
Ο Όμιλος S One Hospitality έρχεται να ανανεώσει τον χάρτη της γαστρονομίας στα Βόρεια Προάστια με τρία νέα εστιατόρια. Πρόκειται για το Rick’s στην Κηφισιά, το Maison Colette στο Νέο Ψυχικό αλλά και το Talking Breads στο Χολαργό. Τα δύο τελευταία πρόκειται να ανοίξουν σύντομα, ωστόσο το Rick’s ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία μόλις την Παρασκευή 22 Μαρτίου και προτίθεται να εισάγει τους πελάτες του σε μία εποχή κομψότητας που θυμίζει τις ατμόσφαιρες των αμερικανο-γαλλικών steakhouses της «ασπρόμαυρης» Νέας Υόρκης.
Με κόκκινους δερμάτινους καναπέδες, σκουρόχρωμο ξύλο, λαμπερούς κρυστάλλινους πολυέλαιους και jazz μουσική υπόκρουση, αυτό το νέο steakhouse υπόσχεται να μεταφέρει τη ζεστασιά και την πολυτέλεια στην καρδιά της Κηφισιάς. Ο επικεφαλής σεφ του ομίλου, Δημήτρης Σταμούδης, θα προσφέρει ένα μενού που επικεντρώνεται στις απλές αλλά κομψές γεύσεις -από κλασικά burgers έως γαρίδες κοκτέιλ- συνοδευόμενες από ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο iconic cocktails και μία ενδυναμωμένη κάβα με περίπου 100 ετικέτες κρασιού από όλο τον κόσμο.
Διεύθυνση: Πεντέλης 1, Κηφισιά. Τηλ: 210 7548348, Instagram: ricks_athens
Πηγή: travel.gr