Έρχονται νέες αυξήσεις στα φάρμακα-Γεωργιάδης: Στόχος να επιβιώσουν οι ασθενείς

Έρχονται νέες αυξήσεις στα φάρμακα-Γεωργιάδης: Στόχος να επιβιώσουν οι ασθενείς

Στην ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη και αφορούσε τις νέες επενδύσεις σε τρεις παραγωγικές μονάδες στην περιοχή. 

Όπως είπε ο υπουργός τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται. Γι αυτό και η ένωση ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία και αυτό θα κάνουμε. Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα.

  • Αναφέρθηκε στην αλόγιστη δαπάνη του ΙΦΕΤ, που από 25 εκατ. έχει φτάσει περίπου 270 εκατ.
  • Μίλησε για εντατικοποίηση του ελέγχου, για συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και διαφάνεια.
  • Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων.
  • Είπε ότι -εκτός από το τεράστιο πρόβλημα σε ολόκληρη την ΕΕ που πυροδότησε η πανδημία- ευθύνονται και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων.

Προανήγγειλε αλλαγές και αυξήσεις της τιμής ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα. Σημείωσε μάλιστα ότι φθηνά φάρμακα οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα ή τα αντικαθιστούν από ακριβά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σημείωσε ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

” Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ένα ισχυρό οικοσύστημα εγχώριας παραγωγής φαρμάκων. Νομοθετήσαμε το επενδυτικό κλόου μπακ, αρχικά με το δικό μας ΑΕΠ. Εντάξαμε βιομηχανικούς χώρους, όπως αυτόν της Τρίπολης, στα έξτρα μπόνους από τον Αναπτυξιακό Νόμο, λόγω και της απολιγνιτοποίησης. Δημιουργήσαμε, έτσι, ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνει σήμερα η Τρίπολη, η Αρκαδία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το 1,5 δισ. ευρώ των ελληνικών εταιρειών φαρμάκου, στις νέες επενδύσεις, βοηθά σημαντικά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία”. τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος:

” Το επενδυτικό κλόου μπακ θα συνεχιστεί και μετά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θα το συνεχίσουμε με πόρους του εθνικού προυπολογισμού, εφόσον τα χρήματα που επενδύονται απ’ τον ελληνικό προυπολογισμό στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία , επιστρέφουν πολλαπλάσια στον προυπολογισμό του κράτους, μέσα απ΄ τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους και τις εξαγωγές. Θα ακολουθήσει λοιπόν, άμεσα, νέος κύκλος κλόου μπακ. Εμείς, καλούμε και τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν με κατασκευές παραγωγικών μονάδων“.

Για την φαρμακευτική δαπάνη, ο Υπουργός, δήλωσε τα εξής: “ Η Υγειονομική Επιτροπή που φτιάξαμε, αλλά και τα άλλα μέτρα, σκοπό έχουν να ελέγξουμε την συνταγογράφηση των φαρμάκων. Ελέγχουμε το κλόου μπακ. Στόχος μας είναι να επιβιώσουν οι ασθενείς μας και να έχουν στην ώρα τους τα φάρμακα. Η ανάγκη για τις δαπάνες φαρμάκου αυξάνεται στη χώρα, λόγω γήρανσης του πληθυσμού και λόγω αύξησης του κόστους έρευνας και παραγωγής των φαρμάκων. Θέλουμε να είστε σύμμαχοί μας. Βάλτε πλάτη. Μην μας βαράτε. Έχουμε το λόγο μας που επιχειρούμε αυτές τις παρεμβάσεις. Είμαστε του ρεαλισμού. Πρέπει το κράτος να έχει χρήματα για τα φάρμακα. Το 2024, η φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να φτάνει κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει, εάν όλα πάνε ήρεμα”.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Υπουργός, τόνισε, μεταξύ άλλων τα εξής: ” Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων βοήθησε πολύ. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε επίσης βοήθησαν. Με τα νέα εργοστάσια των εταιρειών, δεν θα υπάρχουν ελλείψεις αργότερα. Πάντως, οι χαμηλές τιμές είναι πρόβλημα“.

Πηγή; ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα