FAZ: Φόνος και δισεκατομμύρια στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «φόνος και δισεκατομμύρια στο ελληνικό ποδόσφαιρο» που υπογράφει στη FAZ ο δημοσιογράφος Φέρρυ Μπατζόγλου, τονίζεται ότι η αφετηρία της υπόθεσης που αφορά στοιχήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκινά από μια δολοφονία. «Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί επιτέλους μετά από δέκα χρόνια η έρευνα για ένα τεράστιο σκάνδαλο στοιχημάτων και μια νέα υπόθεση συγκλονίζει τον ελληνικό αθλητισμό. Η αφετηρία της έρευνας είναι μάλλον μια δολοφονία. Περίπου 60 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση», αναφέρει εισαγωγικά η εφημερίδα.
Το ρεπορτάζ της FAZ αναφέρει:
Ένα σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος και στοιχήματος συγκλονίζει τον ελληνικό αθλητισμό. Όπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο ιδιωτικός αθηναϊκός τηλεοπτικός σταθμός “Open TV”, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες της Αθήνας, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αποκάλυψε πανελλαδική εγκληματική οργάνωση. Αυτή φέρεται να δραστηριοποιείται από το 2012. Στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 60 άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές και γνωστοί προπονητές, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου Super League 1 και 2 και διαφόρων ερασιτεχνικών συλλόγων, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Σύμφωνα με το “Open TV”, η αφετηρία ήταν η δολοφονία του Έλληνα επιχειρηματία Γιάννη Μακρή το 2018. Ο Μακρής ήταν Έλληνας που ζούσε προηγουμένως για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αυστραλία. Εκεί υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ο Μακρής – με το παρατσούκλι “ο Αυστραλός” – είχε εμπλακεί σε διακίνηση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της παραμονής του “Down Under”. Επισήμως, θεωρούνταν επιχειρηματίας. Στις 31 Οκτωβρίου 2018 πυροβολήθηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο έξω από το ακίνητό του στο πλόυσιο προάστιο της Βούλας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το πόρισμα, άτομα που είχαν συνεργαστεί στενά με τον Μακρή τέθηκαν υπό έλεγχο για τον λόγο αυτό. Οι έρευνες της αρχής καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στρέφονταν κατά της πλειονότητας των στοιχηματικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της έρευνας, το παράνομο στοίχημα έχει ξεπλύνει παράνομα κεφάλαια συνολικού ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτό δεν αφορούσε μόνο τον παράνομο στοιχηματισμό σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά και άλλα αθλήματα, όπως το σκάκι.
- Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η 200σέλιδη έκθεση Βουρλιώτη έχει ήδη διαβιβαστεί στις ελληνικές διωκτικές αρχές, αναφέρει το “Open TV”. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς όλες τις περίπλοκες διαδρομές που ακολουθεί το μαύρο χρήμα σε αμέτρητες παράνομες συναλλαγές.
Το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει ήδη συγκλονιστεί από ένα σκάνδαλο στοιχημάτων την τελευταία δεκαετία. Επηρέασε δεκάδες αγώνες στα ελληνικά επαγγελματικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Η ποινική έρευνα για την υπόθεση που βαφτίστηκε “Κοριόπολις” από τα μέσα ενημέρωσης – ένα λογοπαίγνιο με το ιταλικό σκάνδαλο στοιχημάτων του 2006, γνωστό ως “Calciopoli” και την ελληνική λέξη για την “υποκλοπή” – διήρκεσε περίπου οκτώ χρόνια και έληξε τον Ιανουάριο του 2019 σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Εφετείου Αθηνών.
Από τους αρχικά περισσότερους από εκατό υπόπτους και κατηγορούμενους, 26 άτομα βρέθηκαν τελικά ενώπιον του Εφετείου Αθηνών. Από αυτούς, μόνο έντεκα άτομα που εμπλέκονται σε παράνομο στοίχημα κρίθηκαν ένοχα. Έλαβαν ποινές με αναστολή. Η υψηλότερη ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε σε έναν πρώην ιδιοκτήτη λέσχης. Ωστόσο, κατάφερε να αποφύγει την ποινή φυλάκισης των 27 μηνών με αντάλλαγμα την καταβολή πέντε ευρώ την ημέρα – συνολικά 4.100 ευρώ. Επιπλέον, επεστράφη η εγγύηση που είχαν προηγουμένως καταβάλει και οι έντεκα καταδικασθέντες.