ΣΥΡΙΖΑ: Αποτιμά θετικά τη συνεργασία στην πρόταση δυσπιστίας, επιμένει σε παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Αποτιμά θετικά τη συνεργασία στην πρόταση δυσπιστίας, επιμένει σε παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις εκλογές

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” για αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας με τους μηχανοδηγούς το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, όταν και συνέβη η πολύνεκρη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, Τρίτη 26 Μαρτίου 2024. Την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θετικό για τις προοδευτικές δυνάμεις ήταν το πρώτο  τέστ συνεργασίας με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας κατα της κυβέρνησης για το τραγικό δυστύχημα των και το κράτος δικαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονιζόταν η πολύ καλή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ με σκοπό την “συνδιαμόρφωση” τελικά του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, καθώς η Χαρ. Τρικούπη ήταν ανοιχτή σε αλλαγές και παρατηρήσεις οι οποίες μάλιστα σε κάποια σημεία έγιναν αποδεκτές. 

Το γεγονός πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει το δικό του σκεπτικό για την πρόταση δυσπιστίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών.

“Εκλογές είναι η λύση. Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση” τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς ως εισηγητής του κόμματος επί της πρότασης δυσπιστίας και επισήμανε “Εγγυάστε ότι δεν θα διαρρεύσουν ή δεν έχουν ήδη διαρρεύσει τα προσωπικά δεδομένα των εκλογέων; Ότι δε γίνεται κακόβουλη εκμετάλλευση μεγάλων βάσεων δεδομένων από εταιρείες τύπου Cambridge Analytica; Ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι, υπουργοί και δημοσιογράφοι;”.

Μάλιστα υπενθύμισε “Ο ιδρυτής σας, μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, είχε πει το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Κάτι τέτοιο αισθάνομαι ότι πάει να ακουστεί και αυτό το τριήμερο. Πάντα κάποιος άλλος φταίει” και υπογράμμισε “Εσείς, όμως, κυβερνάτε. Εσείς κυβερνούσατε όταν γίνονταν οι υποκλοπές. Εσείς όταν τσακίστηκε το κράτος Δικαίου. Εσείς όταν παρακολουθούνταν το μισό πολιτικό σύστημα και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Εσείς όταν διέρρεαν τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Εσείς όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών. Εσείς κυβερνούσατε. Και εσείς θα παραιτηθείτε. Για να ανασάνει η δημοκρατία για να μιλήσει ο λαός.”.

Ο κ. Παππάς στο σχόλιο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι και τις εκλογές του 2023 οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι “ελεύθερες και δίκαιες” κατέθεσε την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως:

  • Τα δικαιώματα των αναπήρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα,
  • την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών,
  • την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης,
  • τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων,
  • τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις,
  • τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση τους οι παρατηρητές αναλυτικότερα κάνουν τις εξής συστάσεις προς τη χώρα μας:

A. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 
1. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα της ψήφου, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ρύθμισης της επιτρεπόμενης απόκλισης του αριθμού των εκλογέων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, σύμφωνα με τη διεθνή ορθή πρακτική. 
2. Οι αρχές θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες, σε διαβούλευση με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, για να διευκολυνθεί η αυτόνομη συμμετοχή όλων των εκλογέων, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης επιλογών για εναλλακτικές μεθόδους ψηφοφορίας. Θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την εξάλειψη των φυσικών εμποδίων στα εκλογικά κέντρα. 
3. Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις εσωτερικές τους πολιτικές για να προωθήσουν τη συμμετοχή των γυναικών ως υποψηφίων και να τις αναδεικνύουν στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης κρατικών κονδυλίων για την υποστήριξη των υποψηφίων γυναικών, με κατάρτιση και ελάφρυνση του οικονομικού βάρους της εκστρατείας. 
4. Για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, όλες οι τακτικές εκθέσεις συνεισφορών και δαπανών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας θα πρέπει να δημοσιοποιούνται εγκαίρως, με ολοκληρωμένο, εύκολα κατανοητό και συγκρίσιμο τρόπο, με απαιτήσεις υποβολής ενδιάμεσων εκθέσεων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας πριν από την ημέρα των εκλογών. 
5. Οι ποινικές διατάξεις για τη δυσφήμιση και την εξύβριση θα πρέπει να αντικατασταθούν από αναλογικά αστικά ένδικα μέσα. Θα πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για την προστασία των μέσων ενημέρωσης από στρατηγικές αγωγές, ώστε να αποτραπεί η κατάχρηση αυτής της πρακτικής. 
Β. ΑΛΛΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Νομικό πλαίσιο και Εκλογικό Σύστημα 
6. Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του ODIHR, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μειωθεί το κατώτατο όριο για τους ανεξάρτητους υποψηφίους, ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικά η δυνατότητα εκλογής τους. Εκλογική Διοίκηση 
7. Για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι στις εκλογές στη διακομματική επιτροπή. 
8. Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εκπροσώπηση κατά φύλο στη διοίκηση των εκλογών σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων σε επίπεδο εκλογικών τμημάτων θα πρέπει να συγκεντρώνονται με ολοκληρωμένο τρόπο. 
9. Το χαρτί για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, τα αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων σε ψηφιακή μορφή και τα αντίγραφα των εκλογικών εκδόσεων του Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να διατίθενται δωρεάν σε όλους τους υποψηφίους. 
10. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Άρειος Πάγος και το Υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του παρόχου ψηφιακών υπηρεσιών, θα πρέπει να εκπονήσουν και να διαδώσουν προγράμματα κατάρτισης και ενημέρωσης των υποψηφίων, των εκλογέων στο εξωτερικό και του γενικού εκλογικού σώματος προκειμένου να εξοικειωθούν με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και την ψηφιακή ταυτότητα και να διασφαλίσουν τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Εγγραφή Εκλογέων 
11. Ο νόμος θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να αρθούν οι περιορισμοί στο δικαίωμα ψήφου λόγω διανοητικής ή ψυχοκοινωνικής αναπηρίας. 
12. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους διατήρησης του εκλογικού καταλόγου ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στον πραγματικό αριθμό των εκλογέων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, βελτιώνοντας τους τρόπους διαγραφής των αποβιωσάντων εκλογέων και λαμβάνοντας ειδικά μέτρα για να ληφθούν υπόψη οι εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό. Ανακήρυξη Υποψηφίων 
13. Η πλατφόρμα εγγραφής υποψηφίων θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη πριν από την περίοδο εγγραφής, ώστε οι δυνητικοί υποψήφιοι να εξοικειωθούν με τη χρήση της και να διευκολυνθεί έτσι η διαδικασία ανακήρυξης. 
14. Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για να δώσουν κίνητρα για την ένταξη και την προβολή των γυναικών στις κομματικές δομές και στις εκστρατείες. 
15. Η νομοθεσία πρέπει να θέτει σαφείς όρους για τα δάνεια που εξασφαλίζουν τα πολιτικά κόμματα και να εξειδικεύει περαιτέρω τις αποδεκτές πρακτικές για την αναδιάρθρωση των δανείων. Τα δάνεια που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους ή που διαγράφονται θα πρέπει να ρυθμίζονται και να αναφέρονται στις εκθέσεις ως δωρεές. 
16. Προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια των εργασιών της, η Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει να δημοσιεύει εγκαίρως πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος. 
17. Για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης των κανονισμών χρηματοδότησης της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων και γνωστοποίησης, στα τρίτα μέρη.
18. Για την προστασία της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, θα πρέπει να εισαχθούν στη νομοθεσία κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες που θα εγγυώνται τη συντακτική ανεξαρτησία και θα διασφαλίζουν το διορισμό επαγγελματικών, μη πολιτικοποιημενων οργάνων διοίκησης και εποπτείας. 
19. Οι αρχές θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν το νομικό πλαίσιο για την κάλυψη των εκλογών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να διασφαλίζεται η συντακτική ελευθερία, σεβόμενοι παράλληλα το δικαίωμα όλων των υποψηφίων να παρουσιάζουν τα προγράμματά τους με δικαιότερο τρόπο. Επίλυση Εκλογικών Διαφορών 
20. Συνιστάται η περαιτέρω ρύθμιση της επίλυσης εκλογικών διαφορών για τη διασφάλιση της δέουσας διαδικασίας. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση της δυνατότητας έφεσης κατά των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων, καθώς και τη θέσπιση έγκαιρων προθεσμιών για την υποβολή και εκδίκαση τυχόν προσφυγών που άπτονται των εκλογών. Εκλογική παρατήρηση πολιτών και διεθνών οργανισμών 
21. Ο νόμος θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να προβλέπει ρητά την παρατήρηση από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ.

Σχετικά Άρθρα