Ορατότης μηδέν προς τις κάλπες/Τα Τέμπη,η μάχη στην Βουλή και η…”μεταβλητή Μαρινάκης”

Ορατότης μηδέν προς τις κάλπες/Τα Τέμπη,η μάχη στην Βουλή και η…”μεταβλητή Μαρινάκης”

Περίπου 70 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, η πολιτική αντιπαράθεση πολώνεται ραγδαία και όλα οδηγούν εκ των πραγμάτων σε μία αναμέτρηση με απρόβλεπτες μεταβλητές και πάντως σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε εθνικές εκλογές. Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, πιθανότατα σήμερα Τρίτη, και η στοίχιση των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, καθιστούν το κοινοβούλιο πεδίο μάχης για τις επόμενες ημέρες. Μπορεί αυτή η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη με καταλύτη το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” για αλλοίωση των ηχητικών των συνομιλιών σταθμάρχη και μηχανοδηγών την νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη να προκαλέσει τεκτονική αλλαγή; Η απάντηση είναι αρνητική εάν έχει κανείς κατά νου ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Βουλή δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 157 βουλευτών και πρέπει να θεωρείται απίθανο να βρεθούν επτά εξ αυτών που θα την καταψηφίσουν, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αναμένεται, θα μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε πρώτη ανάγνωση, η κίνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγεί εκ των πραγμάτων σε συσπείρωση της Κ.Ο της Ν.Δ. Όμως, το πολιτικό τραύμα που υφίσταται ήδη η κυβέρνηση είναι βαθύ. Το δημοσίευμα του “ΒτΚ” έρχεται να εντείνει την αμφιβολία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών (πάνω από 80% όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις) σχετικά με το εάν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (και ως προς το πως χειρίστηκε το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής) και της Δικαιοσύνης οδηγούν, ένα χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς, σε διαλεύκανση των συνθηκών και σε απόδοση των ευθυνών ή σε συγκάλυψη. Τα Τέμπη δεν είναι μόνο μία ρωγμή στον χρόνο, το χάσμα έχει ανοίξει διάπλατα και έρχεται να προστεθεί στην καθοδική δημοσκοπική πορεία της Ν.Δ και στην ογκούμενη κοινωνική αντιπολίτευση, αποτέλεσμα σειράς γεγονότων, από την ακρίβεια μέχρι τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τελευταία με την αποκάλυψη για το σκάνδαλο “Ασημακοπούλου-leaks”.

Αυτή η κοινωνική αντίδραση δεν εκφράζεται, φυσικά, από κάποια πειστική εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης και υπό αυτή την έννοια οι πολιτικές συνθήκες δεν μπορούν να προκαλέσει ανατροπές. Η μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα βρεί την χώρα με την ίδια, φυσικά, κυβέρνηση και αυτό δεν θα διαταρραχθεί όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Όμως στο πολιτικό τοπίο διαμορφώνονται συνθήκες χαμηλής ορατότητας, η κυβέρνηση είναι δύσκολο να ανακάμψει πολιτικά, ιδιαίτερα εάν η απώλεια στις κάλπες των ευρωεκλογών είναι σημαντική, και όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοικτά.

Ένα στοιχείο που δεν πρέπει να διαλανθάνει της προσοχής είναι πως η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της άνοιξε ευθέως πόλεμο με τον ισχυρότατο εφοπλιστή και μιντιάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη. Η αποκάλυψη -παρότι αμφισβητείται από κυβερνητικές πηγές- προήλθε από την μιντιακή του “ναυαρχίδα” και στηρίζεται απολύτως από το Mega Channel. Η κόντρα μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και της εκδοτικής εταιρείας Alter Ego φαίνεται πως δύσκολα θα κοπάσει και μένει να διαπιστωθεί εάν δίπλα στον Βαγγέλη Μαρινάκη θα στοιχηθούν και άλλα μιντιακά και επχιειρηματικά συμφέροντα. Το βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον χώρο των μίντια, εκεί όπου υπάρχει αδαμφισβήτηση επικοινωνιακή υπεροπλία.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο

Η αντιπολίτευση καταθέτει σύσσωμη πρόταση δυσπιστίας την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την πρόταση δυσπιστίας, με αφορμή δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Ελληνικής Λύσης. Ως εκ τούτου υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 50 αναγκαίων ψήφων και η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα, το αργότερο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μετατρέψει τη διαδικασία της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στόχος του Μαξίμου είναι να κλείσει η πολιτική αντιπαράθεση και να συσπειρωθεί η Νέα Δημοκρατία.

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά, όπου επισφραγίστηκε η συμφωνία για την αγορά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών Καναντέρ, θα αποφασιστεί εάν θα ζητήσει και τυπικά να μετατραπεί η διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ή εάν απλώς ουσιαστικά θα την αντιμετωπίσει έτσι, αφού καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας έχει ούτως ή άλλως χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

H διαδικασία στην Βουλή

H Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει την Τρίτη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές μετά τη θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη βρήκε σύμφωνη τη «Νέα Αριστερά», ενώ -με αστερίσκους στις δηλώσεις τους- τη στηρίζουν επίσης το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Οπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής, για να γίνει αποδεκτή η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πρέπει να συνοδεύεται από τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών (1/6 των βουλευτών). ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν αθροιστικά 67 βουλευτές, ενώ μαζί και με τους 11 της «Νέας Αριστεράς», που αναμένεται να υπογράψουν επίσης, ο αριθμός θα φτάσει τους 78.

Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με βίντεο του στα social media, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές» υπό την παρουσία «διεθνών παρατηρητών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε τα εξής: «Το σημερινό πρωτοσέλιδο του “Βήματος της Κυριακής” και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση».

ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση θα στηρίξουν την πρόταση μομφής που θα καταθέσει αύριο Τρίτη το ΠΑΣΟΚ μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Το ΒΗΜΑ” για αλλοίωση συνομιλιών μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού της μοιραίας αμαξιστοιχίας. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε ήδη την πρόκληση με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας.

Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με τον κανονισμό, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας.

Η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση της, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση.

Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Η απάντηση της Ν.Δ για την “μονταζιέρα” και η κόντρα με την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη

Ως προς την ουσία του δημοσιεύματος του “Βήματος της Κυριακής” για τα Τέμπη, η ΝΔ με ανακοίνωση της επικαλέστηκε ότι το ίδιο θέμα είχε δημοσιευθεί από τις 4 Μαρτίου του 2023 από την κρατική ΕΡΤ.

Υποστήριξε δε ότι: “Η αστυνομία απάντησε, ξεκαθαρίζοντας ότι όλο το ηχητικό υλικό δόθηκε αυτούσιο και χωρίς απομαγνητοφώνηση στις εισαγγελικές αρχές από την πρώτη στιγμή. Αυτό ακριβώς το υλικό είναι που αποτελεί και τη βάση της έρευνας και των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί από τη Δικαιοσύνη.” Ενώ έκανε λόγο για fake news και σενάρια συνωμοσίας.

Κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια υποστήριζαν ότι:

1. “Η αλήθεια είναι ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ από τις 02/03/2023. Επομένως η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό ώστε να διεξάγει με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά της για την αναζήτηση της αλήθειας. Το γεγονός της μη αλλοίωσης αναγνωρίζεται άλλωστε και στο ίδιο το δημοσίευμα του Βήματος παρά τον παραπλανητικό του τίτλο.

2. Η απόδειξη ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής «μονταζιέρας» είναι το γεγονός ότι πολλά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ αυτών και η δημόσια ΕΡΤ) παρουσίασαν ρεπορτάζ ένα χρόνο πριν, δηλαδή στις 04/03/2023, στα οποία αναφέρονταν ότι στις συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν υπήρχε και άλλο πρόσωπο.

3. Σχετικά με τη διάσταση του «ανθρώπινου λάθους», κανείς δεν την αμφισβητεί, καθώς ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Συνεπώς ο ίδιος έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «ανθρώπινου λάθους». Από κει και πέρα η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις υπόλοιπες πτυχές του τραγικού δυστυχήματος. Ποιος είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη εφημερίδα ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, ενώ όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει γύρω από αυτό;

4. Είναι προφανές πλέον, ότι η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, με τη δημιουργία εντυπώσεων που στηρίζεται πάνω σε ένα de facto ψέμα έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση και την επιστροφή της χώρας στην περίοδο της τοξικότητας και του μίσους. Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της”.

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ενώ ο κ. Μαρινάκης στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

1.⁠ “⁠Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.

2.⁠ Είναι τόσο «μεγάλη» η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού ΒΗΜΑτος ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν.

3.⁠ Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού  Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη.

Τι ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα, οι συκοφάντες-τυμβωρύχοι; Αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα; Θέλουν να πουν ότι για το δυστύχημα δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και ότι φταίει «γενικά» μόνο η κυβέρνηση;” 

Η απάντηση της Alter Ego Media

Alter Ego Media απάντησε στην κυβέρνηση με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει:

«Η αδυναμία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη βαθιά πληγή που έχει αφήσει στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, το έγκλημα των Τεμπών, την οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα και πρωτοφανείς αλχημείες.

Αντί να επικροτεί τον αδέσμευτο, αντικειμενικό, ανεξάρτητο, Τύπο ο οποίος προσπαθεί επί ένα χρόνο τώρα, να διαλύσει το πέπλο αδιαφάνειας που καλύπτει το έγκλημα, ώστε να πέσει φως στα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην τραγωδία, βλέπει παντού φαντάσματα για «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» τα οποία δήθεν συνωμοτούν προκειμένου να την φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, δεν μας αφορούν και δεν μας αγγίζουν. Θα συνιστούσαμε καλόπιστα στην κυβέρνηση αντί να μετέρχεται εκφράσεις που παραπέμπουν ευθέως στο επιτελικό παρακράτος, να συμβάλλει αποφασιστικά στη διευκόλυνση της Δικαιοσύνης να εντοπίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του δυστυχήματος.

Τα μέσα ενημέρωσης της AlterEgoMedia, θα συνεχίσουν με επιμονή, υπομονή, και επαγγελματική επάρκεια να λειτουργούν σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο, κόντρα στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην 107η θέση παγκοσμίως, από άποψη ελευθεριών του Τύπου».

Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης= Στηρίζουν την πρόταση δυσπιστίας αλλά με… αποχρώσεις

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συγκεντρώσει 50 βουλευτές ώστε να κατατεθεί. Με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, όντας εξοδούχος από τον στρατό, απευθύνθηκε με βίντεο – μήνυμα στον κόσμο, ζητώντας την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζήτησε οι εκλογές να γίνουν με την παρουσία διεθνών παρατηρητών «διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε πως «είναι εξοργιστικό ότι την ώρα που 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και τραγικό τρόπο τις ζωές τους, την ώρα που θρηνούσαν οι οικογένειες τους και εκατομμύρια Έλληνες σκέπτονταν ότι στο μοιραίο τρένο θα μπορούσαν να είναι τα δικά τους παιδιά, κάποιοι είχαν την προτεραιότητα να αφαιρέσουν συνομιλίες του επίμαχου σταθμάρχη, να τις χαλκεύσουν και να τις διοχετεύσουν σε φιλικά μέσα για να ενισχύσουν το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους».

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την όποια πρόταση δυσπιστίας κατατεθεί με το δικό του σκεπτικό, όπως ανέφερε ο Περισσός. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο πρώτος που ανέφερε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει άμεσα», τονίζοντας ότι «η παραμονή της είναι όνειδος για την κοινωνία, τη δημοκρατία, τη χώρα».

Σχετικά Άρθρα