Γιαννάκος – ΠΟΕΔΗΝ: Δυσχερής και επικίνδυνη η διαχείριση παθολογικών και πνευμονολογικών περιστατικών στο ΕΣΥ
Καμπανάκι από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννάκο, για τη διαχείριση παθολογικών και πνευμονολογικών περιστατικών στα νοσοκομεία, παρόλη τη μείωση νέων εισαγωγών Covid περιστατικών αλλά και γρίπης και των νέων διασωληνώσεων, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ και δείχνει αισθητή βελτίωση συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες και τεράστια διαφορά από την περσινή δυσχερή κατάσταση την ίδια περίοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 11-17 Μαρτίου, μικρή αύξηση παρουσίασε η θετικότητα για τον SARS-CoV2 στην κοινότητα όπως και για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό- RSV. Μείωση παρουσίασε η θετικότητα για τη γρίπη στην κοινότητα, παραμένει όμως άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).
Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών (n=127) παρουσίασε μείωση 46% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=237) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=715)
Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=2) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=4) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=18). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.
Καταγράφηκαν 8 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 79-93 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=18) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=77).
«Παρότι βρισκόμαστε στο τέλος Μάρτη, με καλό καιρό και χωρίς πολλές νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, δυσχερής και επικίνδυνη είναι η κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας, στη διαχείριση των παθολογικών και πνευμονολογικών περιστατικών, αναδεικνύοντας, σε έναν ακόμη τομέα, τις παθογένειες των νοσοκομείων. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει μετά την πανδημία, στη διάρκειά της οποίας το βάρος της νοσηλείας ασθενών με Covid-19 σήκωσαν οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές, που πολλές εξ αυτών μετονομάστηκαν σε Κλινικές Covid-19», επισημαίνει στο libre, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Αδιανόητο στη μετα-Covid-19 εποχή, να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα παθολογικά και πνευμονολογικά περιστατικά στα νοσοκομεία», τονίζει ο κ. Γιαννάκος, εξηγώντας με στοιχεία πόσο δυσχερής και επικίνδυνη είναι η διαχείριση των ασθενών.
Η πληρότητα στις Παθολογικές Κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων είναι πάνω από 150%
«Ράντζα, φορεία και νοσηλεία ασθενών στη διασπορά, σε κλινικές άλλων παθήσεων, κάνουν αναπόφευκτη τη διασπορά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και δίνει παραδείγματα της κατάστασης μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, αλλά και των νοσοκομείων «Άγιος Ανδρέας» Πατρών και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, που επισκέφτηκε πρόσφατα.
Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών
«Επισκέφθηκα την περασμένη Πέμπτη (21/3) το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών. Γεμάτες οι Παθολογικές Κλινικές. Πάνω από 50 με 60 υπεράριθμοι ασθενείς. Συμμετείχα στη μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων και την παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, που οργάνωσε το Σωματείο.
Ένα από τα βασικά θέματα της διαμαρτυρίας ήταν η αδύνατη διαχείριση με ασφάλεια των παθολογικών περιστατικών. Γεμάτες οι δύο κλινικές 70 κλινών και νοσηλεία υπεράριθμων ασθενών πάνω από 60 σε φορεία στα επείγοντα και στη διασπορά σε επεμβατικές κλινικές. Απόγνωση. Ίδια κατάσταση σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.
Η ταλαιπωρία των ασθενών στα επείγοντα απίστευτη: Μπορεί να περιμένουν 8 με 10 ώρες να εξυπηρετηθούν.
Γολγοθάς για προσωπικό και ασθενείς η εξεύρεση κλίνης για νοσηλεία ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα στις ημέρες εφημερίας, όπου η πληρότητα ξεπερνάει το 150% επί των διαθέσιμων παθολογικών κλινικών.
Έτσι, οι υπεράριθμοι ασθενείς παραμένουν επί ημέρες στα επείγοντα πάνω σε φορεία, νοσηλεύονται σε ράντζα, στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, προστίθενται κρεβάτια ή φορεία στους θαλάμους των παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών, με το προσωπικό να μην χωράει να κάνει νοσηλεία. Επίσης, η συνηθέστερη τακτική των νοσοκομείων είναι οι ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα να νοσηλεύονται στη διασπορά, όπως λέγεται».
Τι σημαίνει νοσηλεία στη διασπορά
Οι υπεράριθμοι ασθενείς με παθολογικά προβλήματα νοσηλεύονται σε επεμβατικές κλινικές, όπως οι χειρουργικές, ορθοπεδικές, ΩΡΛ, οφθαλμολογικές, γυναικολογικές και άλλες. Έτσι, μεγιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων.
«Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε ποσοστά προσβολής νοσηλευόμενων ασθενών σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και θανάτους από νοσοκομειακές λοιμώξεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρεται στα 2 νοσοκομεία της Πελοποννήσου που επισκέφτηκε πρόσφατα:
«Ίδια κατάσταση με το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στη διαχείριση των παθολογικών περιστατικών. Στα δύο αυτά νοσοκομεία, διακομίζονται ασθενείς από όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Πολλά νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε απλά παθολογικά περιστατικά.
Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, έκλεισε εδώ και χρόνια η Παθολογική Κλινική και στο Νοσοκομείο Πύργου, δεν υπάρχει παθολόγος. Η Παθολογική Κλινική καλύπτεται με γιατρούς παθολόγους από μετακινήσεις. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Υποστελεχωμένα είναι και πολλά άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Εξ αιτίας όλων αυτών των λόγων, πληθώρα ασθενών από όλη τη Δυτική Ελλάδα διακομίζονται στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Ίδια κατάσταση σε όλη τη χώρα με τα μικρά νοσοκομεία να διακομίζουν ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Στην Αττική, έχουμε δεκάδες ασθενείς με παθολογικά προβλήματα σε ράντζα και νοσηλευόμενους σε κλινικές άλλων παθήσεων, όπως συμβαίνει στο Νοσοκομείο Αττικόν, για παράδειγμα.
Στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε ράντζα. Οι παθολογικές κλινικές είναι γεμάτες πριν ξεκινήσουν τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και άλλα την εφημερία. Στο τέλος κάθε εφημερίας, γεμίζουν όλες οι κλινικές των νοσοκομείων με παθολογικά περιστατικά.
Δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιο είναι πιο επικίνδυνο με τη διαχείριση των παθολογικών περιστατικών. Οι νοσηλείες σε ράντζα ή σε επεμβατικές κλινικές;
Διαθέτουμε λειψά νοσοκομειακά κρεβάτια σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στη χώρα μας διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους.
Ταυτόχρονα, έχουμε γεωγραφικές υγειονομικές ανισότητες στη χώρα μας. Πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης παθολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση χρειάζονται προσλήψεις παθολόγων, νοσηλευτών και ανακοπή του κύματος μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών μισθών, της μη ένταξης στα ΒΑΕ, της εργασιακής ανασφάλειας των 20.000 συμβασιούχων, λόγω άρνησης της κυβέρνησης να μονιμοποιηθούν, παρότι υπήρξε δέσμευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».
Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, απαντώντας στην ερώτηση «Τι χρειαζόμαστε για την ασφαλή λειτουργία όλων των διαθέσιμων παθολογικών και πνευμονολογικών κλινικών, καθώς επίσης και τη λειτουργία νέων», απαντά ρητά, συνοπτικά, δίνοντας την ουσία της λύσης για το τραυματισμένο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας: «Προσωπικό και χρήματα από το κράτος για το ΕΣΥ!».