Πρόταση δυσπιστίας: Άμεσα ξεκινά η συζήτηση -Καυτό τριήμερο μετά το δημοσίευμα για “μονταζιέρα στα Τέμπη”

Πρόταση δυσπιστίας: Άμεσα ξεκινά η συζήτηση -Καυτό τριήμερο μετά το δημοσίευμα για “μονταζιέρα στα Τέμπη”

Άμεσα -εκτός απροόπτου- αναμένετα να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σήμερα Τρίτη και η οποία θα έχει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται απόλυτα με αυτή. Στην αντίπερα όχθη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήκωσε το γάντι και χωρίς να χρονοτριβεί τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη». Η πρόταση κατατίθεται μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» για τη δημοσιοποίηση μονταρισμένων με τρόπο που αλλοιώνουν την πραγματικότητα ηχητικών ντοκουμέντων από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Αναμένεται να υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση. Ως εκ τούτου υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 50 αναγκαίων ψήφων.

Το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 32 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 36, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 12, η Νέα Αριστερά 11 και η Πλεύση Ελευθερίας 6. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο αριθμός όσων υπερψηφίσουν την πρόταση θα ξεπεράσει με άνεση αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα για υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές).

Δημόσιες τοποθετήσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «θεσμική πρωτοβουλία», καλώντας «όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Το πρώτο «ναι» ήρθε από τη Νέα Αριστερά ενώ αργότερα θετικά ανταποκρίθηκε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ζητάμε εκλογές», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, σε ανάρτηση της στο Χ.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, «ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», με βίντεο του που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ» ανέφερε το ΚΚΕ με την επισήμανση «φυσικά, εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, το ΚΚΕ θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα».

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσης (26/03) της πρότασης δυσπιστίας και να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης (28/03).

Σχετικά Άρθρα