Επτά χωριά της Κορινθίας για την άνοιξη

Επτά χωριά της Κορινθίας για την άνοιξη

Παραθαλάσσια και ορεινά, ανοικτά στον ήλιο αλλά και με φλερτ αιώνων με την ορεσίβια πέτρα, τα χωριά της Κορινθίας, με το πλούσιο φυσικό τους περιβάλλον και τις διαδρομές ανάμεσα σε πυκνά έλατα και καστανιές έχουν κατορθώσει να υπενθυμίζουν την παρουσία τους είτε μέσα από τη φιλοξενία τους είτε μέσα από την πιο άγρια ομορφιά τους, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το πολύβουο αστικό κέντρο.

Εδώ βρίσκονται ζεστασιά και ακατέργαστη ομορφιά στο ίδιο «πακέτο», και η θρησκευτική κατάνυξη συνυπάρχει με τις αθλητικές δραστηριότητες και την χαλάρωση. Εντυπωσιακά παρεκκλήσια εναλλάσσονται με μεγάλες πλατείες και δάση, όσο τα γραφικά τοπία δίνουν μια αίσθηση ένθεη στο τι σημαίνει γαλήνη και εσωτερικότητα. Εδώ η Ζήρεια δίνει το περίγραμμα του φόντου και η Στυμφαλία μαζί με τις μικρές και μεγάλες σπηλιές ορίζουν το βάθος μιας εμπειρίας αληθινής, καθαρής και συνάμα εύκολα προσβάσιμης.

Γκούρα

Η Γκούρα είναι ένας οικισμός με υψόμετρο 950 μέτρα, χτισμένος στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας. Η πανέμορφη πλατεία με την πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών και τα αρχοντικά 19ου αιώνα αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ξεχωρίζει το αρχοντικό του Οικονόμου – Γκούρα.

Η Γκούρα είναι γεμάτη με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, με δεκάδες γραφικά σοκάκια/Photo: Χρήστος Καραγιωργάκης

Κοντά, η λίμνη Δόξα, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1693 και η Παναγία των Βράχων. Το τριώροφο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου –σήμερα Αγίου Φανουρίου- είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1500 μέτρων και λέγεται πώς εδώ λειτούργησε το αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας ενώ η Παναγία του Βράχου είναι ένα μικρό εκκλησάκι φωλιασμένο μέσα στους βράχους και το μόνο που μαρτυρά την ύπαρξή του είναι ο λευκός σταυρός που φαίνεται από μακριά.

Η Ευρωστίνη είναι ένα πανέμορφο χωριό στην ορεινή Κορινθία, ιδανικό για φυσιολάτρες και ρομαντικούς/Photo: Κώστας Αρβανιτάκης

Ευρωστίνη (Ζάχολη)

Ένα από τα πιο διάσημα χωριά της Κορινθίας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700 μέτρων πάνω από το Δερβένι και με εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό που διατηρεί όμως την λαϊκή αρχιτεκτονική, με τα πέτρινα σπίτια και τα στενά δρομάκια να δημιουργούν έναν οικισμό που προκαλεί τον επισκέπτη για ατελείωτες βόλτες. Με τα τρεχούμενα νερά και τις βρύσες να είναι διάσπαρτες παντού, η Ζάχολη όπως είναι το παλιό της όνομα είναι ένας τόπος απόλυτης ηρεμίας. Φημισμένα αξιοθέατα είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τους 17 τρούλους και λίγο πιο ψηλά το εντυπωσιακό παρεκκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας, χτισμένο μέσα σε έναν πανύψηλο βράχο που προκαλεί δέος. Η περιήγηση στο μαγικό Ρέμα του Μύλου θα μείνει αξέχαστη σε όλη την οικογένεια.

Ζήρεια/ Photo: Nίκος Κόκκας
Καστανιά/Photo: Unsplash

Καστανιά

Αν και στην «σκιά» των πιο διάσημων Τρικάλων, η Καστανιά είναι ένα ορεινό χωριό για πιο «ψαγμένους» ταξιδιώτες, που αναζητούν την ηρεμία που μπορεί να προσφέρει απλόχερα η Ζήρεια, χωρίς την τουριστική φασαρία. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του βουνού σε υψόμετρο 1.100 μέτρων σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Κόρινθο και περιλαμβάνει επίσης τους οικισμούς Καρτέρι και Μικρός Μαχαλάς, με κεντρική έδρα την Καστανιά. Το χωριό πήρε το όνομά του από το άλλοτε άφθονο δάσος καστανιάς στην περιοχή. Ο επισκέπτης θα απολαύσει την απόλυτη ηρεμία μέσα σε ένα γραφικό τοπίο, με το φυσικό περιβάλλον και τα δάση που περιβάλλουν το χωριό να δίνουν ευκαιρίες για αποδράσεις και πεζοπορίες. Παράλληλα μπορεί να γίνει μία πολύ ελκυστική εναλλακτική αφετηρία για επισκέψεις στα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ζήρειας.

Ζήρεια/Photo: Νίκος Κόκκας
Στους πρόποδες της Ζήρειας/Photo: Νίκος Κόκκας

Καρυά

Η Καρυά είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και μέσα την καρδιά της Ζήρειας. Η καταγωγή της φθάνει στα αρχαία χρόνια αποτελώντας πάντα ένα καταφύγιο για τους κατοίκους του Φενεού για να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες. Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που ανεγέρθηκε το 1850 με κοινοτικές συνεισφορές, στέκεται ψηλά και διαθέτει αξιόλογες εικόνες και ένα υπέροχο ξύλινο τέμπλο. Δίπλα της στέκεται το αινιγματικό “Παρεκκλήσι του Θανάτου”, μια αρχαία βυζαντινή κατασκευή που σήμερα διατηρείται ως μνημείο. Η Καρυά σήμερα διακρίνεται για τον έντονο ορεινό της χαρακτήρα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αξιόλογες προσπάθειες για την δημιουργία τουριστικών υποδομών. Από τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής η ορεινή λίμνη Δασίου, για λάτρεις της περιπέτειας.

Κεφαλάρι

Ένας από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς στην ορεινή Κορινθία αρχίζει σιγά-σιγά να μπαίνει στο κάδρο όσων αναζητούν μερικές ήσυχες ώρες σε ένα υπέροχο χωριό για ηρεμία και ξεκούραση στη φύση. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων και ανήκει στους παραδοσιακούς οικισμούς. Η ιστορία του πηγαίνει κάπου στα τέλη του 14ου αιώνα και έζησε περιόδους ακμής με πολλούς κατοίκους και έντονη οικονομική δραστηριότητα. Το κέντρο του χωριού είναι η πλατεία του, με τον τεράστιο πλάτανο, την πέτρινη εκκλησία και την μεγάλη βρύση, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται το ιστορικό πέτρινο σχολείο του χωριού. Από το χωριού ξεκινούν μία σειρά από μονοπάτια, όπως αυτό που οδηγεί στην χαράδρα της Φλαμπουρίτσας και το Σπήλαιο του Ερμή. Για τους γνώστες των βουνών εκεί είναι και η αφετηρία για ορειβατικές διαδρομές στις κορυφές της Μικρής Ζήρειας.

Κάτω Τρίκαλα/Photo: Νίκος Κόκκας
Δρομάκι στα Κάτω Τρίκαλα/ Photo: Νίκος Κόκκας

Τρίκαλα

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι κρυμμένα στις πλαγιές του οροπεδίου της Ζήρειας και αποτελούνται από τρείς συνοικίες: τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Τα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκονται σε υψόμετρο 900μ., και είναι η παλαιότερη συνοικία των Τρικάλων. Την πέτρινη πλατεία τους τη συντροφεύουν δύο αιωνόβια πλατάνια και εστιατόρια που σερβίρουν κρασί από τους αμπελώνες της περιοχής. Η Μεσαία Συνοικία των Τρικάλων χαρίζει πανοραμική θέα στα βουνά της Κορινθίας και λίγο μετά βρίσκονται τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας ή “αρχοντομαχαλάς”. Στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας εντυπωσιάζει ο παλιός ενοριακός ναό του Αγίου Γεωργίου με την καμπάνα του που χρονολογείται από το 1834 καθώς και το μονοθάλαμο εκκλησάκι του Αγίου Γεράσιμου όπου κατοίκησε ο Άγιος, ο Πύργος των Νοταραίων και το ερειπωμένο αρχοντικό της οικογένειας των Δασαίων.

Στο δρόμο προς Άνω Τρίκαλα/ Photo: Νίκος Κόκκας
Μεσαία-Κάτω Τρίκαλα/Photo: Νίκος Κόκκας
Φενεός/Photo: Νίκος Κόκκας
Άποψη της Λίμνης Δόξα/ Photo: Νίκος Κόκκας

Φενεός, Κορινθία

Μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας είναι η περιοχή του Φενεού, χάρη κυρίως στην ασύγκριτης ομορφιάς τεχνητή λίμνη Δόξα. Το χωριό του Φενεού βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στους πρόποδες του όρους Κράθι και είναι φημισμένο για το θαυμάσιο κλίμα του και τα πολλά τρεχούμενα νερά. Το χωριό γνώρισε ακμή στις αρχές του 20ού αιώνα, όμως η μετανάστευση το οδήγησε σε σημαντική μείωση του πληθυσμού, μέχρι πρόσφατα που η τουριστική ανάπτυξη αλλάζει τα δεδομένα. Στο χωριό υπάρχει η περίτεχνη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα του 1903, ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν δεκάδες ξωκκλήσια, τα περισσότερα με ιστορική σημασία. Στις μέρες μας, ο Φενεός αποτελεί μέρος της ανάπτυξης που έχει φέρει η παρακείμενη λίμνη, δίνοντας και πάλι ζωή σε όλο το οροπέδιο.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα