Αυγενάκης: Η χάραξη υπεύθυνης και σύγχρονης πολιτικής υδάτινων πόρων στο επίκεντρο της στρατηγικής μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Λευτέρης Αυγενάκης, σε σχετική ανάρτησή του, αναφέρεται στο πολυτιμότερο φυσικό αγαθό για ένα βιώσιμο και ασφαλές αύριο και στην «ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού για να αποκτήσει η χώρα αποκτά εθνική πολιτική στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στη συνδιάσκεψη σχετικά με το Περιβάλλον για την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992, και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.
Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση για την τεράστια σημασία του νερού για την ανάπτυξη και ευημερία της σύγχρονης αλλά και μελλοντικής κοινωνίας, αλλά και η ευαισθητοποίηση και δράση για τη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση του πόσιμου νερού.
Το πολυτιμότερο ίσως αγαθό της φύσης, το «δώρο της γης», δεν είναι δεδομένο για όλους τους πολίτες του κόσμου, καθώς εκατομμύρια συνανθρώπων μας εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό, ενώ παγκοσμίως οι συγκρούσεις για το νερό αποτελούν μια πραγματικότητα.
“Water for Peace”
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού με θέμα «Το νερό για την ειρήνη» (“Water for Peace”), εστιάζει σε αυτήν ακριβώς την παράμετρο, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη της συνεργασίας και συναδέλφωσης «γύρω από το νερό», την ισότιμη χρήση του αγαθού-θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία.
Το μήνυμα του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη
«Σε μια εποχή μνημειωδών προκλήσεων για το μέλλον του πλανήτη, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναλογιστούμε τον καθοριστικό ρόλο του πολυτιμότερου ίσως αγαθού για ένα βιώσιμο και ασφαλές αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Το νερό -πηγή κάθε ζωής- είναι το πλέον ουσιώδες συστατικό για τον πρωτογενή τομέα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η χάραξη υπεύθυνης και σύγχρονης πολιτικής υδάτινων πόρων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας, κοιτώντας τόσο την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλόγιστης χρήσης και των χρόνιων φαινομένων λειψυδρίας, όσο και τη μακροχρόνια θωράκιση της χώρας από αναδυόμενες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική κρίση και τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για νερό.
Σήμερα, με άξονα την ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά, η χώρα μας αποκτά εθνική πολιτική στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Ξεκινώντας από τη Θεσσαλία και προχωρώντας και σε άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργούμε ενιαίους φορείς διαχείρισης των υδάτων για να επιτύχουμε εξοικονόμηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, αλλά και την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία, με έργα πνοής για τη σύγχρονη #άρδευση στον πρωτογενή τομέα, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής».