Απογευματινά χειρουργεία/Καταγγελία στο libre: Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν δεν ήταν στη λίστα

Απογευματινά χειρουργεία/Καταγγελία στο libre: Οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν δεν ήταν στη λίστα

Την πραγματοποίηση απογευματινών- επί πληρωμή- χειρουργείων, μέσα στο χώρο ενός δημόσιου, πανεπιστημιακού νοσοκομείου από δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές (διευθυντές της Γ΄και Δ΄χειρουργικής, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. «Αυτό το παράδειγμα δίνουν στους φοιτητές τους;» διερωτάται ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» με στόχο τη συναλλαγή, και ζητώντας εξηγήσεις και από τη διοίκηση, που όπως καταγγέλλει, όλα έγιναν με την ανοχή της.

Όπως επισημαίνει το σωματείο, «εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι, εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον, πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, του υγειονομικού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος υγείας, οι «συνάδελφοι» αυτοί δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα».

Συγκεκριμένα, το σωματείο εργαζομένων στο ΠΓΝ Αττικόν καταγγέλλει:

«Α) Οι δύο από τους τρείς ασθενείς που χειρούργησαν επι πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν. Πάνω στη σπουδή τους δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα- φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτισης της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεία. Βάφτισαν τους ασθενείς-πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικές λίστες αναμονής.

Β) Το κυριότερο όμως είναι ότι τα δύο περιστατικά αφορούσαν χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου. Συμβαίνει επομένως κάτι ακόμα πιο κυνικό. «Πελάτης» πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, και ο πιθανά καρκινοπαθής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλη ή καταρράκτη (μικρομεσαία επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελάκι, «προηγείται όποιος πληρώνει», ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;

Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι άλλοι πρόθυμοι έχουν τεράστια ευθύνη. Αυτό αλήθεια είναι το ήθος που διδάσκουν στους φοιτητές και τους νέους γιατρούς;

Η διοίκηση έχει τεράστια ευθύνη που με την ανοχή της συμβαίνουν και αυτά. Πριν απ’ όλα όμως έχει τεράστια πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και όσοι συναινούν με τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ- ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και κάθε δημόσιου αγαθού! Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΥΑ για τα απογευματινά – επί πληρωμή- χειρουργεία δεν θα περάσει, δεν θα μακροημερεύσει παρά τη σπουδή ελάχιστων ημέτερων. Όταν η αδικία γίνεται νόμος ο ξεσηκωμός γίνεται καθήκον».

Την Τρίτη έβαλαν 3 απογευματινά χειρουργεία,  τα 2 ήταν εκτός λίστας, και ήταν ογκολογικά, και το άλλο ήταν μία απλή επέμβαση βουβωνοκήλης. Τα ογκολογικά ήταν το ένα για θυροειδή και το άλλο για όγκο στον μαστό και τις επεμβάσεις έκαναν οι δύο διευθυντές, κ. Αρκαδόπουλος της Δ’ χειρουργικής και κ. Πικουλής της Γ’ χειρουργικής πτέρυγας» λέει στο libre ο Ρίζος, μέλος στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Η λίστα που ήταν ανακοινωμένη και την ξέραμε μέχρι πριν την Καθαρά Δευτέρα δεν συμπεριελάμβανε αυτά τα ονόματα. Αν θέλουν να τα εμφανίσουν όμως, πάντα βρίσκουν έναν τρόπο να τα βάλουν» θα πει, επισημαίνοντας πως αυτό που έγινε παραβιάζει και την ίδια την οδηγία του Άδωνι Γεωργιάδη για τα χειρουργεία. Μέχρι στιγμής, μας λέει πως ακόμα και μετά την ανακοίνωση δεν έχουν πάρει κάποια επίσημη απάντηση.

 Στη λίστα, ενημερώνει, πως ήταν πάνω από 1000 ασθενείς.

«Δηλαδή, ρώτησαν αυτούς τους 1000 αν μπορούσαν και είπαν όχι κι έβαλαν άλλους; Ε, δε νομίζω» λέει καυστικά. «Το σοβαρό ζήτημα είναι ότι μιλάμε για ογκολογικά περιστατικά. Καταλαβαίνετε τι εκβιασμός και ηθικό πρόβλημα δημιουργείται σε έναν καρκινοπαθή. Θέλουμε εξηγήσεις και από τους δύο γιατρούς και από τον διοικητή, γιατί αυτό προφανώς έγινε με την ανοχή της διοίκησης. Είναι καθαρά συναλλαγή, πελατειακή σχέση και δε φταίει ο ασθενής που φυσικά βιάζεται να κάνει το χειρουργείο του όταν έχει όγκο. Kι αυτά τα περιστατικά, δηλαδή, δεν ήταν σε βαριά μορφή, την επόμενη μέρα βγήκαν» σημειώνει και σχολιάζει για τους δύο διευθυντές που έκαναν τα χειρουργεία: «βάζεις σε προτεραιότητα έναν καρκινοπαθή σε σχέση με έναν άλλον καρκινοπαθή μόνο και μόνο επειδή έχει να πληρώσει. Παραβιάζεις τον νόμο του Ιπποκράτη που έδωσες. Είναι ανήθικο. Και είναι και πανεπιστημιακοί καθηγητές. Τι ήθος διδάσκουν; Στη ζωή και την ιατρική το πρώτο μάθημα είναι το ήθος. Αυτό το παράδειγμα δίνουν στους φοιτητές τους;».

Σχετικά Άρθρα